LAŽI U NOVINSKIM NASLOVIMA: "Nisam rekao to što je Jutarnji objavio"

Ivan Kegelj

9. ožujka 2015.

LAŽI U NOVINSKIM NASLOVIMA: "Nisam rekao to što je Jutarnji objavio"

Kažu da starog psa ne možeš naučiti novim trikovima. Ne znamo odgovara li to istini, ali znamo da loše novine ne možeš učiniti boljima pukom promjenom vlasnika. Pokazalo se to, između ostalog, na razgovoru novinara Jutarnjeg lista, Jurice Körblera, s časničkim namjesnikom Hrvatske vojske, Davorom Petekom, koji će obnašati dužnost prvog dočasnika Savezničkog zapovjedništva za operacije NATO-a. Nakon što je razgovor objavljen, na Facebooku se oglasio Petek uz poruku: nisam rekao to što je Jutarnji list objavio. E pa, vojniče Petek, dobrodošli u klub.

"Nemam običaj pisati po faceu, ali s obzirom da je izašao članak u Jutarnjem koji nema veze s mojim razgovorom sa njihovim novinarom, moram komentirati. Novinar Jutarnjeg Jurica Korbler napravio je članak i u naslov odlučio staviti slijedeće; "Znam da ću sjajno raditi taj posao. Pa za mene je garantirala i Kolinda". S obzirom da ovo pišem u dva sata ujutro malo je reći da sam ljut. Volio bi preslušati tonski zapis našeg razgovora da vidim u kojem točno trenutku nazivam predsjednicu države "Kolinda" i kada to "skromno" izjavljujem da ću biti sjajan na novoj dužnosti. Na žalost članak je izašao, naslov mi je bio dovoljan, a ostatak sa web-a ne želim niti komentirati. Tiskanu verziju članka još nisam pročitao, a možda je i bolje." Tako je na svom Facebook profilu objavio, Davor Petek, sugovornik Jutarnjeg lista

Dakle, vojnik Petek kasno sinoć suočio se s praksom urednika Jutarnjeg lista da u naslove stavljaju ono što u tekstu ne piše. Pročita li se ostatak spornog teksta, jasno je da u njemu nigdje ne stoji da je Petek svoju vrhovnu zapovjednicu nazvao Kolindom, kao što nigdje ne stoji da je rekao kako će sjajno obavljati posao. Petek je, dakle, s pravom reagirao, a koliko li je tek "peteka", čitatelja Jutarnjeg lista, primijetilo da urednici ovih novina, odnosno portala u naslovima naprosto objavljuju stvari koje imaju slabu ili nikakvu vezu s onime što ispod naslova piše.

U pitanju je idiotska praksa navlačenja čitatelja da pročitaju članak, praksa koja je kontraproduktivna, odnosno koja čitatelje i čitateljice učvršćuju u uvjerenju da novine, odnosno novinari i novinarke lažu. Nakon navlačenja čitateljstva naslovima koji su sebi kriju zagonetke, praksa laganja u naslovima najjasnije pokazuje da su urednici tabloidnih novina i portala poput Jutarnjeg lista za nekoliko tisuća klikova više spremni sustavno raditi na rezanju grane na kojoj sjede. Posljedice trpi cjelokupno novinarstvo, uključujući i ono koje želi biti informativno i pošteno prema svojim čitateljima i čitateljicama. Međutim, kraj urednika poput onih koji opremaju tekstove na opisani način, borba za dostojanstvo i očuvanje novinarske profesije čini se unaprijed izgubljenom.

Lupiga.Com  

Naslovna fotografija: screenshot/Jutarnji list