PROSVJED PRED MINISTARSTVOM: Dosta je nekažnjenog zlostavljanja životinja!

D.D.

29. prosinca 2015.

PROSVJED PRED MINISTARSTVOM: Dosta je nekažnjenog zlostavljanja životinja!

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik sutra će stići u Zagreb. Naime, zajedno s drugim udrugama, poput zagrebačkih Prijatelja životinja, koje se bave brigom za životinje i njihova prava, ovo društvo sutra, 30. prosinca s početkom u 12 sati, organizira prosvjed za zaboravljene pse ispred Ministarstva poljoprivrede (Vukovarska 78), jer, kako kažu, “nakon oduzimanja pasa, i u vrijeme aktualnog slučaja zlostavljanja pasa u romskim naseljima, vrijeme je za dosta”.

Povod ovom prosvjedu je nedavni pokušaj dubrovačkih vlasti da pod okriljem noći i uz pomoć policije premjeste pse iz azila u nepoznata “kill skloništa” gdje ih nakon 60 dana ubijaju. Naime, 21. prosinca 2015. godine oko 2 sata ujutro iz skloništa na Žarkovici u Dubrovniku uz asistenciju pedesetak policajaca na silu je ukradeno 65 pasa u vlasništvu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Kaštela, Šibenik, Medulin i Pakrac su skloništa koja su prihvatila ponudu Grada Dubrovnika da u gluho doba noći dođu i odvedu pse. Volonterka Sandra Sambrailo je iste noći i privedena kako ih ne bi ometala u naumu.

“Puno je bilo nepravilnosti te noći. Grad je tumačio Zakone i naloge onako kako im je odgovaralo, a sve u cilju da našteti i psima i volonterima", rekli su organizatori.

Nakon dubrovačkog prosvjeda i konferencije za medije tamošnjim aktivistima pošlo je za rukom prisiliti gradske vijećnike da donesu zaključak kako se svi psi moraju vratiti u Dubrovnik, a zaustavljene su i sve radnje po pitanju izmještanja pasa. Ipak iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik upozoravaju da “oduzimanje pasa nije bilo učinjeno od strane Veterinarske inspekcije pa treba dobro preispitati zakonitost noćne akcije koju je organizirao Grad Dubrovnik na svoju sramotu i sramotu cijele Hrvatske”.

pas
Aktivisti: "Dosta je nerada institucija koje su zadužene djelovati po pitanju zaštite životinja!" (FOTO: Erick Pleitez/Wikimedia.org)

Smatraju da su ovi događaji vrhunac 15-godišnje nebrige grada, te upornog neispunjavanja zakonskih obaveza i iskorištavanja volontera.

“Stoga smo odlučili organizirati prosvjed pred zgradom Ministarstva poljoprivrede kako bi im ukazali i pokazali da je DOSTA!", rekla je Anica Sambrailo, predsjednica ovog društva.

Upravo u svjetlu tih događaja aktivisti su odlučili dodatno sutrašnjim prosvjedom upozoriti nacionalnu vlast na činjenicu da je Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu još daleke 2007. godine, dajući lokalnim zajednicama rok od najviše dvije godine da ispoštuju sve odredbe zakona koje uključuju zbrinjavanje napuštenih životinja, programe njihova udomljavanja i kastracije, kao i programe edukacije stanovništva.

“Devet godina kasnije situacija u Hrvatskoj je alarmantna, što pokazuje i slučaj Dubrovnika u kojem se izgradnja skloništa obećava više od desetljeća! Zakon o zaštiti životinja se ne poštuje i ignorira, a udruga koja godinama pokušava problem barem držati pod kontrolom kažnjava se sramotnim oduzimanjem pasa”, kažu aktivisti.

Da je situacija alarmantna pokazuje i stanje u drugim lokalnim zajednicama, kako upozoravaju, a nebriga za pse u romskim naseljima Međimurske županije dokazuje kako je bitno da se u rješavanje problema vezanih za napuštene životinje uključi država i sve nadležne državne institucije.

Aktivisti se pitaju i zašto Zakon o zaštiti životinja još uvijek nema kaznene odredbe za nepoštivanje odredbi koje se odnose na lokalne zajednice, zašto nije propisano da skloništa mogu biti samo neprofitnog karaktera i zašto u njemu stoji dozvola za usmrćivanje životinja nakon 60 dana.

“Najviše se trebamo zapitati zašto se Zakon o zaštiti životinja ne provodi u čitavoj Hrvatskoj podjednako”, poručuju hrvatskoj javnosti. 

"Ako Zakon mogu poštovati i ne ubijati životinje jedan Čakovec, Varaždin i Zagreb, zašto to ne bi mogao i jedan Dubrovnik", pitaju se volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. 

Ovo su njihovi zahtjevi:

DOSTA je nepoštivanja Zakona o zaštiti životinja!

DOSTA je nerada institucija koje su zadužene djelovati po pitanju zaštite životinja!

DOSTA je skloništa koji su samo u imenu deklarirani kao no kill, a zapravo svakodnevno prakticiraju usmrćivanje zdravih životinja!

DOSTA je skloništa iz kojih se životinje moraju spašavati od bolesti, zaraza i nehumanih uvjeta!

DOSTA je gradova i samovoljnih gradskih "šerifa" koji troše novce nas građana da bi plaćali ubijanje i time financirali nečije privatne interese!

DOSTA je ucjenjivanja i iskorištavanja volontera za poslove za koje su po Zakonu zaduženi gradovi i lokalne zajednice!

Ne dozvolimo više niti jednu Žarkovicu, Pokupsko Cerje, Međimurje...

“Neka ovaj prosvjed bude doček Nove godine u kojoj se očekuju konkretne promjene koje će rezultirati humanošću, civiliziranošću i zajedništvom u obrani nevinih”, poručuju za kraj u svom priopćenju udruge za zaštitu životinja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: dancingwaters97.deviantart.com