ISLAND KOJEM SE NE DIVIMO: Policija upala u Crkvu i privela izbjeglice

J. S.

1. srpnja 2016.

ISLAND KOJEM SE NE DIVIMO: Policija upala u Crkvu i privela izbjeglice

Kako javlja AJ+, islandska policija nasilno je izvukla dvojicu iračkih izbjeglica iz jedne crkve u kojoj im je bilo ponuđeno utočište – drevni običaj za koji se tamošnja crkva nadala da će svjetovne vlasti poštovati. 

Dogodilo se upravo suprotno i policija je, kako pokazuje video, upala u crkvu i doslovno otela dvojicu Iračana (od kojih je jedan maloljetan i ima samo 16 godina), sa „samog oltara“ i odvela ih u pritvor. Iračani će prvo biti deportirani u Norvešku odakle će najvjerojatnije biti vraćeni u svoju ratom zahvaćenu zemlju

Prema podacima UNCHR-a, Island je zemlja s jednom od najrestriktivnijih useljeničkih politika, i u zadnjih skoro 60 godina, od 1956. do 2012. godine, primila je samo 525 izbjeglica

Krajem 2015. godine, na tisuće Islanđana pozvalo je izbjeglice u svoje domove kako bi pokušali prisiliti svoju vladu da promijeni politiku i stav prema izbjegličkoj krizi, međutim, iz ovog videa sasvim je jasno kako islandska vlada stoji po pitanju ljudskih prava nebijelih, nekršćanskih izbjeglica.

Island zadnjih godina oduševljava svjetsku javnost građanskim otporom protiv financijskih moćnika i prva je ekonomija koja se oporavila od posljedica globalne financijske krize, ali tako što nisu dopustili oporavak banaka javnim novcem, a njihove direktore osudili su na zatvorske kazne zbog financijskih malverzacija. Najnoviji slučaj otpora građana dogodio se u travnju kad su ljudi masovno izašli na ulice nakon objave Panama Papersa, afere zbog koje je premijer Sigmundur Gunnlaugsson ubrzo podnio ostavku i tako postao prva velika žrtva afere koja je otkrila goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot