ZID ŠUTNJE I IGNORIRANJA U SLUČAJU NORAC: Hrvatska predsjednica potvrdila pokroviteljstvo Alke, premijer još uvijek šuti

Hrvoje Šimičević

16. svibnja 2015.

ZID ŠUTNJE I IGNORIRANJA U SLUČAJU NORAC: Hrvatska predsjednica potvrdila pokroviteljstvo Alke, premijer još uvijek šuti

Predsjednica Republike Hrvatske nema nikakvog problema s činjenicom da će biti jedna od pokrovitelja događaja kojeg organizira društvo čiji je član i počasni vojvoda pravomoćno osuđeni ratni zločinac Mirko Norac. To se može jasno iščitati iz odgovora Ureda predsjednice kojeg smo dobili u petak poslijepodne, nakon što smo ga čekali gotovo 20 dana. 

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu, 6. svibnja 2015. godine u svom Uredu izaslanstvo Viteškog alkarskog društva te je, i tom prilikom, potvrdila pokroviteljstvo nad ovogodišnjom 300. Alkom te odlazak u Sinj", naveli su iz Ureda predsjednice, i potpuno prešutjeli našu zamolbu, ponovljenu kroz tri istovjetna novinarska upita i više telefonskih poziva, da se predsjednica očituje glede činjenice da je pravomoćno osuđeni ubojica počasni član Viteškog alkarskog društva Sinj.

Kolinda Grabar-Kitarović
Na drugi dio našeg upita predsjednica se oglušila ne očitujući se glede činjenice da je pravomoćno osuđeni ubojica počasni član Viteškog alkarskog društva (FOTO: Lupiga.Com)

Odgovor na identičan upit Lupiga i dalje čeka od premijera Zorana Milanovića, koji bi prema planu trebao predsjedati Organizacijskim odborom 300. Alke, zajedno s drugim uglednicima iz javnoga života, pa tako i članovima rečenoga društva. Potonji, pak, također već tjednima namjerno izbjegavaju komentirati slučaj. U tome se posebno izdvaja predsjednik Društva Stipe Jukić, koji se, nakon što smo ga upoznali s temom razgovora, uporno odbija javiti na telefon.

RATNI ZLOČIN I DOBAR GLAS: Zbog Mirka Norca Sabor razmatra svoje sponzorstvo jubilarne Sinjske alke, predsjednica i premijer šute

MORALNI SKANDAL: Ratni zločinac je počasni član Viteškog društva

Tako smo ostali uskraćeni i za odgovor na pitanje hoće li Norčev status, nakon višegodišnje šutnje i brutalnog cinizma iz kojeg proizlazi da je za većinu njih Norac heroj, a ne zločinac, konačno staviti na dnevni red.

Jedino nam je predsjednik Sabora Josip Leko, institucije koja je ove godine glavni pokrovitelj manifestacije, odgovorio da će zatražiti očitovanje VAD-a o tom zahtjevu, i da će o mogućim daljnjim odlukama odlučiti nakon tog očitovanja. U međuvremenu nam je potvrđeno kako su odaslali zahtjev za očitovanjem.

Zoran Milanović
Premijer, čini se, ne misli da je pitanje koje mu postavljamo bitno (FOTO: Lupiga.Com)

Na činjenicu da najviše državne institucije sudjeluju u događaju čiji je simbolički reprezent upravo Mirko Norac, podsjetile su nedavno udruge Documenta i Građanski odbor za ljudska prava, ističući kako je moralna i politička obaveza premijera, predsjednice i Sabora da odustanu od pokroviteljstva nad Alkom ne izbaci li alkarsko društvo Norca iz svoga članstva.

Budući da, dakle, nismo dobili konkretne odgovore od premijera i predsjednice, danas smo im poslali i četvrti upit.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: PJL/Wikipedia