I POSLIJE BANDIĆA - BANDIĆ: Džaba ste se radovali!

Ivan Kegelj

20. listopada 2014.

I POSLIJE BANDIĆA - BANDIĆ: Džaba ste se radovali!

Ako su socijalne mreže najbolji reprezent mišljenja javnosti, moramo primijetiti da su uhićenje Milana Bandića, njegovih najbližih suradnika te prijatelja (i partnera?) iz poslovnog svijeta građani Zagreba i Hrvatske dočekali u veselju, smijehu i (zlu)radosti. Gotov je - vrište statusi na zidovima, otvaraju se šampanjci i čaše se dižu u zdravice. Lajkaju se i šeraju šale i pošalice na Milanov račun, sa svih strana pritrčavaju "fajteri" da oborenog političara barem jednom šutnu nogom pod rebra. Pao je zagrebački gradonačelnik s cijelim buljukom svojih bliskih suradnika. Sve će se u glavnom gradu Hrvatske promijeniti, da bi sve ostalo isto.

Za kraj uvoda ovog teksta nabrojat ćemo još jednom uhićene u policijskoj akciji USKOK-a, PNUSKOK-a i drugih skraćenica iz resora gonjenja. Uz Milana Bandića, neslužbeno je doznao dnevni list koji stoji na raspolaganju Državnom odvjetništvu, uhićeni su predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, kontroverzni biznismen orijentiran na poslove s otpadom Petar Pripuz, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave Holdinga Ivan Tolić, pročelnik gradonačelnikove stručne službe Vidoje Bulum, direktor Gradske plinare Alen Dodig, specijalni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, direktor Čistoće Miljenko Benko, glavni tajnik zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Ines Bralić, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo te načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović. Drugim riječima, jake snage organa gonjenja desetkovale su Grad Zagreb i njegov Holding. 

Interventna policija pred vratima Ureda gradonačelnika Banića! (FOTO: Twitter)

Nakon što pozdravimo njihovu akciju - pozdravljamo vas, čuvari reda i mira! - primijetit ćemo jednu znakovitu diskrepanciju: kraj ukupno 19 glava iz Gradskog poglavarstva i Zagrebačkog holdinga, koje se - pazite sad, važno je - terete "za širok dijapazon kaznenih djela iz sfere gospodarskoga kriminala", pala je tek jedna jedina privatno-poduzetnička glava, glava Petra Pripuza. U tom čuču grmi naš zec iz uvoda: s padom Milana Bandića sve će se promijeniti da bi sve ostalo isto.

ŠTO VIŠE PITATE, MANJE ĆETE ZNATI: Odnosom prema javnosti Bandić najbolje pokazuje koliko mu je stalo do građana

HODAJUĆA KAMPANJA: Evo zašto Milanu Bandiću ne treba predizborna kampanja

VIDEO: Kako je Milan Bandić obećao Robertu Knjazu da će se spaliti na smeću ako Jakuševac ne dovede u red

Vrijeme isteklo - Milanu Bandiću, po vlastitom obećanju, možete pljunuti u lice

Kad stavimo po strani pohvale što ih, rekosmo i čestitasmo, za ovu akciju zaslužuju organi gonjenja; kad ostavimo po strani "ulisičenog gradonačelnika", njegove suradnike i privatno-poduzetničku Pripuzovu glavu, pred oči će nam iskrsnuti cijela lepeza dobrostojećih i službeno uglednih zagrebačkih poduzetnika, predvođenih najraskošnijim cvijetom hrvatskog gospodarstva, uz čije ime i novac je neraskidivo vezana karijera gradonačelnika Zagreba. U pitanju je - pogađate li? -njegovo "feudalno gospodstvo" Ivica Todorić.

Uhićenje Milana Bandića (SCREENSHOT: HTV)

Suradnja Grada Zagreba s Agrokorom Ivice Todorića i povezanim mu tvrtkama traje koliko i Bandićeva vladavina. U tom razdoblju niti jednom poduzeću se nije izišlo u susret koliko Agrokoru i njegovom vlasniku. Do najatraktivnijih parcela u gradu Todorić, točnije njegova poduzeća dolazila su za neobično male novce, u što se detaljnije možete uputiti skočite li na naš tekst Ivica Todorić - prvi među nejednakima.

Kao gljive poslije kiše nicali su Konzumi u gradskim četvrtima, Grad je blagosiljao svaku Todorićevu akciju koju je trebalo blagosloviti, a zauzvrat su, u vremenima kad je gradonačelniku bilo potrebno, na veresiju (ili potpuno besplatno?) našem posrnulom zagrebačkom velikanu isporučivani šleperi jabuka i sokova, koje je ovaj dijelio u političkim utakmicama što su podrazumijevale "sitnu korupciju" neprobirljivog biračkog tijela. Sve o tim poslovno-političkim kombinacijama moguće je naći u arhivima gradske uprave, odnosno putem jednostavne pretrage bespuća internetske zbiljnosti.  

I poslije Bandića - Bandić! (FOTO: Facebook.com/MilanBandic)

Ivicu Todorića, važno je napomenuti, na ovom mjestu izdvojili smo kao najkrupniju ribu močvare u kojoj je Milan Bandić četiri puta biran za gradonačelnika. Istim ili sličnim zahvatima zbližio se s gradonačelnikom cijeli niz uglednih gospodarstvenika, koji su se u Bandićevim mandatima na račun poslova s Gradom obogatili kao krezovi. Bilo je tu svega: kumova, mesara, kovinotokara, skupljača otpada, zidara, zemljišnih špekulanata, četvrtastoglavih redara, uglednih i neuglednih novinskih izdavača, PR-ova, sportskih (ne)djelatnika... Jedan iz mora primjera poslovanja po Milanu naći ćete u našem tekstu iz 2007. godine, pod naslovom Tako to radi Milan Bandić.

DAJ BOŽE DA JE TAJKUNA SVE VIŠE: Ivica Todorić - Živim u stanu od roditelja, nemam ni para na računu, to je prava istina

LUPIGA DOZNAJE Organizator Bandićeve predsjedničke kampanje akter krvavog obračuna u BiH

Kako su Bajić i Karamarko zaboravili Milana Bandića

Toliko ih se oko gradske sise koju je Bandić držao pod kontrolom nakupilo i toliko se tu kombinacija odigralo da na koncu nisi znao tko koga čvršće drži za, da prostite, muda, on njih ili oni njega. Najpotentniji dio zagrebačkog gospodarstva bio je čvrsto priključen na gradsku sisu; pristup su imali samo odabrani. Nikog od njih, osim unesrećenog Pripuza, danas nema među uhićenima. 

Najkrupnija riba Bandićeve "močvare" (FOTO: Vjesnik)

Da bi se ta koruptivna hobotnica mogla držati podalje od očiju šire javnosti pod kontrolom je gradonačelnik morao imati i najutjecajnije medije. U tom pravcu poduzimao je Bandić niz raznovrsnih akcija. Na ovom mjestu izdvojit ćemo jednu bizarnu, kojom je gradonačelnik ulazio pod kožu vlasnicima i upravljačkoj strukturi našeg - žalivelikibože - najčitanijeg dnevnog lista. Vijest koju vam nudimo za primjer naći ćete pod naslovom Bandić besplatno reklamira 24 sata. Osim besplatnom reklamom, kupovao je Bandić medije i vrlo konkretnim novcem, o čemu također više možete saznati jednostavnom google pretragom. Velikim novcem kupovalo se one koje se željelo potpuno kontrolirati, odnosno čiju se oštricu željelo otupjeti, a sitno je dijeljeno ostalima, koji su imali biti pokriće krupnijim kupovinama.

Ipak, Zagreb je mali grad i informacije se nisu mogle držati pod kontrolom. Cijeli grad sumnjao je da je gradonačelnik korumpiran, a ta kolektivna sumnja podloga je histeriji koju danas imamo na socijalnim mrežama. Umreženi građani pritom ne razmišljaju o puno ozbiljnijoj mreži od njihove, fejsbučke. U toj mreži Milan Bandić bio je tek operativac iz svijeta politike. Doduše, jedan od važnijih operativaca, ali nikako ne i čovjek kojeg se ne može zamijeniti drugim. Jer ovdje, dragi naši, nemamo problem s jednim korumpiranim političarom, nego sa sustavom koji generira korupciju i korumpirane političare proizvodi kao na tekućoj traci.

Lupiga.Com  

Naslovna fotografija: zagreb.hr