NOVINARSKA MREŽA PROTIV NAPADA NA KOLEGE U SRBIJI: Vučić otvorio sezonu lova na novinare

Lupiga.Com

18. travnja 2017.

NOVINARSKA MREŽA PROTIV NAPADA NA KOLEGE U SRBIJI: Vučić otvorio sezonu lova na novinare

Neformalna inicijativa Novinarska mreža, koja okuplja novinare i novinarke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Kosova, najoštrije je osudila "očigledno politički motivirane serijske prijetnje i uvrede" koje ovih dana stižu predsjedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

Od nadležnih organa Srbije novinari i novinarke traže da hitno reagiraju, tim prije što prijetnje poslane putem društvenih mreža stižu od osoba koje ne kriju svoj identitet.

"Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regije, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prijete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu niti sakriti svoj identitet. Obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubojstva novinara ne sankcioniraju, poruka je jasna – sezona lova na 'neposlušne' novinare i novinarke je u punom jeku", stoji u priopćenju Novinarske mreže.

Prijetnje Nedimu Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organiziranosti, ali i prijetnje drugim novinarima i novinarkama u Srbiji, Novinarska mreža smatra koordiniranom akcijom zastrašivanja, koja je povezana s masovnim postizbornim protestima u Srbiji.

"Ta akcija uslijedila je nakon javnog napada šefa zastupničkog kluba vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara i novinarki koji su označeni kao organizatori protesta u Beogradu", navodi se u priopćenju Mreže.

Novinarska mreža stoga je pozvala sve novinare i novinarke, ali i širu javnost u regiji, "da u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama iskažu solidarnost, ojačaju modele suradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronađu i kazne počinitelje ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke".

Priopćenje su potpisali članovi neformalne inicijative Novinarska mreža.

Norbert Šinković

Miodrag Sovilj

Dušan Komarčević

Borjan Jovanovski

Anamari Repić

Predrag Blagojević

Mašenjka Bačić

Nidžara Ahmetašević

Đorđe Krajišnik

Tamara Opačić

Branka Dragović Savić

Žarka Radoja

Sanja Kljajić

Ana Benačić

Jasna Babić

Goran Borković

Saša Ćirić

Aleksandar Trifunović

Elvir Padalović

Boris Pavelić

Petar Vidov

Iva Martinović

Ladislav Tomičić

Tanja Pirnat

Jerko Bakotin

Ivor Fuka

Danka Derifaj

Biljana Žikić

Ilir Gaši

Hilma Unkić

Barbara Matejčić

Una Hajdari

Tanja Vujisić

Eldin Hadžović

Olivera Slavnić

Miloš Živanović

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook