HRVATSKI DETROIT: Otkrijte skriveni Sisak na Festivalu Željezara

A.B.

26. svibnja 2015.

HRVATSKI DETROIT: Otkrijte skriveni Sisak na Festivalu Željezara

Sisak - grad s najviše skulptura po glavi stanovnika, toponim čije je javne prostore tokom 20 godina svojim umjetničkim djelima obogaćivalo dvjestotinjak likovnih umjetnika, danas je raseljen i u gospodarskoj depresiji. Grad bačen na koljena, pokazuje se kao plodno tlo za umjetnički rad i promišljanje te osmišljavanje novog života, jer - što je umjetnost bez boli?

Već drugu godinu za redom s tim se umjetničkim i aktivističkim motivima organizira Festival Željezara. Cijeli idući tjedan - od 1. do 7. lipnja građani Siska i ostali zainteresirani mogu sudjelovati u programu nazvanom "Zajednički (g)rad", namijenjen kako pogledu u prošlost, kada je ovaj radnički grad bio igralište vizualnih umjetnika Ivana Kožarića, Dušana Džamonje, Ratka Petrića, Peruška Bogdanića, Milene Lah...; tako i u budućnost, preko trnovite sadašnjosti upokojenog industrijskog središta.

Participacija i zajednički (g)rad, glevne okosnice Festivala (FOTO: Marko Ercegović)

"Zajednički (g)rad kao festivalska krilatica iščitava se kao zajednički rad za zajednički grad i ukratko sumira ovogodišnji program kojeg obilježava iznimno sudjelovanje građana Siska u programu te suradnja s različitim udrugama i institucijama putem različitih predavanja, radionica, javnih debata, izložbi, studija, savjetovanja i umjetničkih akcija. Takvo je djelovanje začeto na prošlogodišnjem, prvom izdanju Festivala Željezara, a ove se godine nametnulo kao glavna odrednica Festivala, obzirom da se koncerti koji su obilježili debitantsko izdanje neće dešavati", istaknuo je umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić iz udruge Nevidljivi Sisak. Na konferenciji za medije održanoj u Net.kulturnom klubu Mama kazao je i kako su festivalski prioriteti kulturna revitalizacija grada i sretniji život građana do čega se želi doći tako da se pojedinci i članovi različitih udruga nauče organizirati i djelovati sami, neovisno o vladajućim strukturama i njihovoj milosti. Participativna priroda festivalskog programa i zajednički (g)rad su dvije važne karakteristike drugog Festivala Željezara, koji će se održavati u Institutu Željezara, naselju Caprag, Parku skulptura, galeriji Striegel i drugim gradskim javnim prostorima.

U fokusu Festivala je, kako i samo ime kaže, Željezara Sisak, nekada snažni gospodarski motor ovog grada, koji je s 14.000 zaposlenih u zadnjih 20 godina pao na njih tisuću; baš kao što su i brojna umjetnička djela pala na žalosnu brojku od tridesetak oštećenih skulptura po gradu. Željezara je, naime, otkupljivala radove umjetnika, darivala ih svojim zaposlenicima ili bi izlijevala skulpture, da bi dolaskom devedesetih stupilo na snagu paralelno rastakanje umjetničkog i radničkog nasljeđa Siska.

Ana Kovačić istraživala je Sisak, a ponajviše Željezaru i njen utjecaj na cijelo područje (FOTO: Marko Ercegović)

Direktna referenca na nekadašnje, vrlo uspješne suradnje umjetnika i radnika u Sisku je projekt Pogled na drugi grad. Umjetnice Tanja Vujasinović i Tonka Maleković iz udruge PUNKT u suradnji sa studentima Metalurškog fakulteta u Sisku i Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, u sklopu ovoga projekta će prikazati različite radove studenata ta dva fakulteta, odnosno njihova iskustva življenja i studiranja u specifičnim sredinama. 

Ana Kovačić iz Galerije Miroslav Kraljević, koja je u suradnji s kolegicama Leom Vene i Sanjom Sekelj istraživala grad Sisak, a ponajviše Željezaru i njen utjecaj na cijelo područje, prezentirat će rezultate tog rada kroz četiri programska segmenta. Oni su realizirani u suradnji s lokalnim stanovništvom, ali i institucijama s lokalne kulturne scene, među kojima su i gradska galerija Striegel, Muzej grada Siska te knjižnica u naselju Caprag.

Beogradski umjetnici Vladan Jeremić i Rene Rädle radit će razne intervencije u naselju Caprag. U istom će naselju hitna Arhitektura grupe Archisquad stanovnicima pružiti stručne arhitektonske konzultacije te na vrlo direktan način doznati različite informacije o životu u tom naselju, izgrađenom posebno za radnike Željezare Sisak. Nadalje, video-umjetnik Marko Tadić, rođeni Siščanin, posebno za Festival napravio je video-rad "1972-2004".


 Karmen Kožul Krasić iz agencije LAB 852 koja bi lokalnom stanovništvu voljela ponuditi konkretno znanje i vještine (FOTO: Marko Ercegović)

Malu suradnju započetu jednom radionicom na prošlogodišnjem Festivalu, kreativna agencija LAB 852 ove je godine proširila vodeći se mišlju kako bi lokalnom stanovništvu voljela ponuditi konkretno znanje i vještine pomoću kojih bi se naučili sami organizirati i djelovati, odnosno pridonijeti trenutno aktualnoj izradi nove višegodišnje strategije razvoja Sisačko-moslavačke županije te učvrstiti ulogu kulture unutar istog. Već prvog dana Festivala, u ponedjeljak 1. lipnja, organiziraju se radionica, predavanje i panel diskusija za profesionalce u kulturi, ali i za sve zainteresirane stanovnike Siska. 

"Velika radna inspiracija su nam bile skulpture nastale u sklopu različitih umjetničkih kolonija koje su se nekoć organizirale u Sisku, upravo na jednoj od njih; Galebovom krilu Milene Lah, austrijska umjetnica Elisabeth Schimana napravit će zvučnu instalaciju Sky Waves", istaknula je Karmen Kožul Krasić iz agencije LAB 852. Na Festivalu Željezara agencija će predstaviti i različite uspješne primjere kulturnih inkubatora – dizajn inkubator iz Beograda Nova Iskra te Trampolino iz francuskog Nantesa. 


Radionica za djecu (FOTO: KidsPatch)

Festival Željezara ugostit će i jedan potpuno novi projekt – European Music Incubator (EMI), koji se organizira u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj. EMI će spojiti hrvatskog glazbenika OHNOKONO i francuski sastav Mauve Lunel koji će na četverodnevnoj rezidencijalnoj radionici raditi na zajedničkom ko-autorskom projektu. Rezultat će se imati prilike čuti na jednom od zajedničkih koncerata koje će glazbenici izvesti u Sisku i u Zagrebu na događanju MIMO u Muzeju suvremene umjetnosti.

Iz agencije LAB 852 poručuju kako je izuzetno bitno razmišljati o kulturnom razvoju publike, posebno one najmlađe, pa se za djecu i mlade od šest do 13 godina u suradnji s beogradskim KidsPatchom organizira dvodnevna radionica putem koje se najmlađima približava suvremena umjetnost.

Muzej Kvarta, Kontra Akcija (FOTO: Muzej Kvarta)

Vladimir Tatomir iz Muzeja Kvarta pozvao je okupljene na izložbu Osuvremenjivanje modernizma i revival utopizma otvorenu u Gradskoj galeriji Striegel, najavio radionice dokumentarnog filma i camere obscure te je konstatirao izvanredan potencijal za kulturno-turistički razvoj Siska, hrvatskog grada s najviše skulptura po glavi stanovnika. 

Umjetnički direktor Festivala Željezara Marijan Crtalić nastavit će s prošlogodišnjim edukativno-turističkim programom Kulturni stalker u sklopu kojeg će se obilaziti industrijske zone nekadašnje Željezare Sisak, njen funkcionalni dio danas u vlasništvu talijanske tvrtke ABS te željezarsko radničko naselja Caprag. Na kraju podsjetimo da je organizator Festivala Željezara umjetnička organizacija Nevidljivi Sisak s programskim partnerima Galerijom Miroslav Kraljević, Lab 852, KontraAkcija, umjetnikom Marijanom Crtalićem i kustosicom Natašom Kadin, a održava se uz potporu Grada Siska i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te uz pomoć poduzetničkog inkubatora PISAK, tvrtki Aplied Ceramics, Sisak stan, ABS, Autopromet Sisak, i građana Siska.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: European Music Incubator