MALA NOĆNA AKCIJA U OSIJEKU: Gerila protiv protokola mjerača kukuruza

Ana Benačić

14. travnja 2015.

MALA NOĆNA AKCIJA U OSIJEKU: Gerila protiv protokola mjerača kukuruza

Osijek slavi 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom, odnosno Dan oslobođenja od nacista i domaćih izdajnika u crnom. Grad u kojemu osuđeni ratni zločinac iz devedesetih, na žalost, još uvijek vodi glavnu riječ, dakako, organizirao je protokolarno obilježavanje ove godišnjice, ali u više nego sumnjivom izdanju. Naime, čovjek za akciju je slavni mjerač kukuruza, Anto Đapić. "Uvredljivo je za antifašističke borce i žrtve fašizma da na dan kad su partizanske jedinice oslobodile Osijek od nacističko-ustaške okupacije, vijence polaže izaslanstvo Gradskog vijeća kojim predsjedava ponosni ustašofil Anto Đapić", poručuju lokalni antifašisti koji su gradskim vlastima uzvratili gerilskom akcijom.

Kako su objasnili, početkom devedesetih godina 20. stoljeća, tadašnje gradske vlasti pod vodstvom HDZ-a i njegovog tadašnjeg člana Branimira Glavaša, izvršile su u Osijeku "zločin protiv sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu" izbrisavši je iz nazivā ulica i trgova te uklonivši i porušivši njezina spomen obilježja. 


(FOTO: Antifa Osijek)

"Od tada, prešućivanje terora koji su provodili nacistički okupatori i njihovi ustaški sluge postalo je redovan način ponašanja svih budućih gradskih vlasti", navode antifašisti. 


Čovjek zadužen za obilježavanje oslobođenja Osijeka od - nacista...? (FOTO: HSP1861.hr)

Protokolarno obilježavanje Dana oslobođenja im ne treba, nastavljaju, pogotovo ako je nositelj događaja - Anto Đapić. Zato su se odlučili na malu noćnu akciju.


(FOTO: Antifa Osijek)

"Stoga smo odlučili Dan oslobođenja obilježiti na nešto drugačiji način, vraćanjem Narodnooslobodilačke borbe u imena nekih osječkih ulica i trgova. Svojemu gradu vratili smo njegov ‘Trg oslobođenja 14. 4. 1945.’ na isti trg koji se sada zove imenom Slobode koje je devedesetih godina protjerano sa središnjeg gradskog trga", kažu.


(FOTO: Antifa Osijek)

Uz to odlučili su se i na jedno samoinicijativno preimenovanje. Parku u kojemu se nalazi kosturnica u kojoj su sahranjene sedamdeset i četiri žrtve nacističko-ustaškog terora dali su ime "Park Narodnooslobodilačke borbe". 


(FOTO: Antifa Osijek)

"Razumijevajući stav gradskih vlasti da je mijenjanje imenā ulica i trgova nepraktično jer predstavlja trošak promjene dokumenata njihovim stanovnicima, poručujemo Gradonačelniku i Gradskom vijeću sljedeće: U ‘Parku Narodnooslobodilačke borbe’ nitko ne živi, dakle nitko uslijed njegova preimenovanja neće imati izvanredan trošak, stoga zahtijevamo da se ovo preimenovanje učini trajnim!", navode u svom obraćanju javnosti. 


(FOTO: Antifa Osijek)

Zaključuju i kako je svođenje sjećanja na antifašističke borce i žrtve fašizma na protokolarno polaganje vijenaca predstavlja "samo po sebi uvredu žrtvi koju su podnijeli za civilizacijska postignuća koja su uslijedila kao rezultat njihove borbe: opće pravo glasa, opće pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, opće pravo na besplatno obrazovanje, da nabrojimo samo neka."

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifa Osijek