VIDEO LICEMJERJA: Što je Donald Trump govorio o Kurdima prošle godine, a što govori danas

D.V.

13. listopada 2019.

VIDEO LICEMJERJA: Što je Donald Trump govorio o Kurdima prošle godine, a što govori danas

Ovoga tjedna turska je vojska započela invaziju sjeveroistočne Sirije, odnosno vojnu operaciju Orwellovski nazvanu „Izvor mira“. Režim Recepa Tayyipa Erdoğana je kao svoj cilj naveo osiguranje 30 kilometara dubokog koridora sa sirijske strane granice s Turskom iz kojeg bi turska vojska, uz pomoć savezničkih paravojnih jedinica, izbacila kurdske Narodne obrambene snage (YPG) koje Turska smatra terorističkom grupom. To područje bi zatim poslužilo Turskoj za naseljavanje nekoliko milijuna sirijskih izbjeglica koje trenutno žive unutar Turske, što su neki komentatori već opisali kao pokušaj demografske manipulacije. Dodatni problem predstavlja i sasvim izgledna mogućnost da tisuće boraca „Islamske države“ pobjegnu iz zatvora i kampova u kojima ih drže kurdske jedinice. 

No, cijeli taj kaos ne bi nastao da američki predsjednik Donald Trump nije, naizgled preko noći, odlučio povući američke vojne snage iz teritorija kojeg kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), u sklopu kojih djeluje i YPG, unatoč tome što je SDF uživao dugogodišnju američku podršku. Trumpova naknadna argumentacija te odluke bila je u skladu s njegovim ostalim javnim istupima: bizarna i besmislena. U izjavi koja je ovog tjedna obišla cijeli svijet ustvrdio je kako Kurdi nisu pomogli Amerikancima u Drugom svjetskom ratu, što je inače netočno utoliko što individualni Kurdi jesu sudjelovali u tom ratu na savezničkoj strani, dok na državnoj razini nisu ni mogli sudjelovati jer državu nemaju, niti su je tada imali. 

Prije tek nešto više od godinu dana, u rujnu 2018. godine, Trump je stajao na govornici i tvrdio da su Kurdi „divni ljudi“ koji su „umirali u tisućama“ kako bi pomogli Amerikancima u borbi protiv „Islamske države“ (iako, realno govoreći, Amerikanci su bili ti koji su pomagali Kurdima, a ne obratno), te koje on osobno „nikada neće zaboraviti“. Ipak na kraju priče Kurdi su na vlastitoj koži iskusili to da američka vanjska politika ima desetljeća iskustva ostavljanja saveznika na cjedilu, te da Trumpa nije zapravo briga za ikoga osim samoga sebe. Što je govorio u rujnu prošle godine, a što ovog tjedna, pogledajte u kratkom videu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook