I ČEŠKA IMA SVOJ SLUČAJ „AGROKOR“: Može li politička, ekonomska i medijska moć dospjeti u jedne ruke?

Sofija Kordić

9. svibnja 2017.

I ČEŠKA IMA SVOJ SLUČAJ „AGROKOR“: Može li politička, ekonomska i medijska moć dospjeti u jedne ruke?

U Hrvatskoj se trese vlada i cijela država zbog Agrokora i propasti tajkuna Ivice Todorića, a u Češkoj zbog Agroferta i opasnog političkog uspona njegovog vlasnika Andreja Babiša. U hrvatskom parlamentu se glasalo o povjerenju ministru financija, bivšem visoko pozicioniranom menadžeru Agrokora, a u Češkoj je premijer Bohuslav Sobotka najavio ostavku cijele vlade zbog poreznih malverzacija ministra financija, potpredsjednika vlade, medijskog tajkuna i vlasnika Agroferta u jednoj osobi. U Hrvatskoj premijer spašava Agrokor pod izgovorom da spašava državu, grčevito brani ministra financija, bivšeg izvršnog direktora Agrokora i pred očima cijele nacije spašava spregu države i mutnog kapitala, a u Češkoj premijer najavljuje ostavku cijele vlade kako bi spasio demokratski sistem od oligarhizacije i klijentelizma. 

Prema mišljenju nekih analitičara prekasno. Znao je i na jesen 2013. godine s kim formira vladu. Dok u Hrvatskoj lopta još nije stigla u dvorište Kolinde Grabar Kitarović, u Češkoj se ona dokotrljala do Hradčana, do ureda predsjednika Miloša Zemana koji uživa u glavnoj ulozi negativca. Premijer Sobotka, kojeg su analitičari i mediji sve do objave ostavke nazivali neodlučnim, slabićem, nekarizmatičnim, zaboravio je tko sjedi u Hradčanskom dvorcu, vjerujući da će Zeman zaviriti u Ustav i shvatiti da nema druge nego prihvatiti ostavku cijele vlade kako je to napravio i 2013. godine, nakon što mu je ostavku ponudio premijer vlade desnog centra Petr Nečas uslijed brojnih skandala. Može li Hrvatska ponešto za svoju europsku budućnost naučiti od Čeha i prepoznati kakvi joj sve scenariji prijete na njenom europskom putu, ili možda Česi iz hrvatskog primjera mogu proširiti svoju sliku?

Bohuslav Sobotka
Premijer Sobotka je bio spreman žrtvovati sebe samo da bi pao ministar-tajkun Babiš (FOTO: Hina)

Sobotka je, dakle, danas bio spreman žrtvovati sebe samo da bi pao ministar-tajkun Babiš. Premijer se, međutim, trgnuo i predomislio u trenutku kad mu se Zeman pred kamerama i mikrofonima zahvalio na dosadašnjem radu, sve mašući svojim štapom u njegovom pravcu obraćajući mu se kao stari, strogi profesor neposlušnom đaku, i obznanio kako će prihvatiti samo njegovu ostavku. Predsjednik Zeman je, inače, nekadašnji Sobotkin stranački kolega iz Socijaldemokratske stranke, a već godinama njegov ljuti politički protivnik koji koristi svaku priliku da mu se osveti što ga davne 2003. godine nije podržao za predsjedničkog kandidata. 

Osveta, vrijeđanje i ponižavanje političkih protivnika zabava je Miloša Zemana otkako je stupio na predsjedničku funkciju. Zanimljivo je da Sobotka nije znao kako ga na Hradčanima čeka konferencija za novinare, pa nije ni donio kovertu s ostavkom misleći da dolazi na razgovor u četiri oka i na konzultacije o krizi vlade. Vrhunac farse, kako je nazivaju i domaći i strani mediji, dogodio se kada je Sobotki usred govora Zeman okrenuo leđa i napustio dvoranu

Čim je izašao iz vučje jame Sobotka je objavio kako povlači demisiju vlade i kako je poslao u ured predsjednika kovertu s opozivom ministra Babiša. Svi s nestrpljenjem čekaju kako će sada odigrati Zeman, a sve se odigrava pola godine prije redovnih parlamentarnih izbora u listopadu i predsjedničkih početkom naredne godine. Ulozi su, ne treba napominjati, veliki. 

Babiš želi voditi državu kao kompaniju 

Češka je jedina postkomunistička zemlja koja je uspjela dostići razinu “full democracy”. Međutim, već tri i pol godine pravi društvo državama koje krasi naziv “flawed democracy”, a prije svega zahvaljujući populističkom predsjedniku Zemanu i tajkunu Babišu, čovjeku koji se nalazi u ogromnom sukobu interesa, čija je ambicija da postane premijer i da državu vodi kao svoju kompaniju. Babiš je u sukobu interesa od trenutka kad je njegov populistički pokret ANO kao drugoplasirani na izborima 2013. godine ušao u koaliciju sa socijaldemokratima Bohuslava Sobotke i demokršćanima Pavela Bělobrádeka, te kada je postao ministar financija i potpredsjednik Vlade. Ne samo što njegov gigantski poljoprivredno-prehrambeni i kemijski holding Agrofert, pod čijom kapom je više od 250 tvrtki, počiva na trgovini s državom i dotacijama iz budžeta (od 2004. do 2013. godine Babišove tvrtke dobile su 160 milijuna eura dotacija, a samo u prve dvije godine njegovog ministrovanja financijama čak 92 milijuna eura), već je i vlasnik dva utjecajna dnevna lista u zemlji: Mladá fronta DNES i Lidové noviny, te radija Impuls s nacionalnom koncesijom. To je u mnogome promijenilo medijsku sliku Češke i izazvalo seobu novinara, među kojima su mnogi koji su upozoravali da Babišovo sjedinjavanje političke, ekonomske i medijske moći ugrožava temeljne postulate demokratskog sustava. 

KAKO ZAUZDATI TAJKUNA: Sukob interesa europskih razmjera

Neprirodan koalicijski brak tri ideološki potpuno različita partnera, uz tenzije među premijerom i ministrom financija, pretvorio se u žestok i otvoren sukob. Babiš nije do kraja travnja objasnio, kako su to od njega tražili i premijer i parlament, podrijetlo imovine i nejasnosti oko poslovanja Agroferta i poreza u vrijednosti oko 55 milijuna eura. Još nije razjašnjena ni afera oko dotacija Babišove farme Čapí hnízdo koju istražuje i češka policija i europski Ured za borbu protiv prevara (OLAF). Kad je istekao rok za Babišovo izjašnjavanje, Sobotki mnogi zamjeraju što ga nije opozvao odmah, a ne najavio demisiju vlade. On, pak, tvrdi kako nije htio od Babiša napraviti mučenika, kada bi samo njega razriješio s funkcije, jer bi ovaj s medijskom moći koju posjeduje to u očima mnogih građana sigurno uspio prikazati. 

Andrej Babiš
Babiš sveudilj ponavlja da je u pitanju zavjera i njegova politička likvidacija (FOTO: Hina)

Babiš je, naravno, krenuo tim putem. Isti dan kad je objavljena demisija vlade, na svojoj Facebook stranici postavio je fotografiju na kojoj su mu usta zalijepljena selotejpom i s velikim natpisom “zašto”, a sutradan je tu sliku pretvorio u oglas u brojnim novinama, uključujući naravno i medije u svom vlasništvu. Babišovu “mučeničku” fotografiju upotpunjavaju pitanja koja aludiraju na to da ga se premijer Sobotka i njegova stranka, ČSSD, plaše jer u pokretu ANO znaju nešto o njihovim prljavim rabotama. U svim razgovorima za medije Babiš sveudilj ponavlja da je u pitanju zavjera i njegova politička likvidacija

Mučeničku ulogu mu je, međutim, pokvarilo objavljivanje na anonimnom twiter profilu tajno snimanih audio zapisa njegovih razgovora s jednim od novinara Mlade Fronte DNES. Babiš je s novinarom dogovarao tajming puštanja kompromitirajućih članaka o svojim političkim protivnicima iz redova socijaldemokrata koristeći nimalo birani rječnik. Dotični novinar je odmah dobio otkaz, a nekoliko novinara je otišlo iz lista ne želeći da im se ime povezuje s dnevnikom za koji je Babiš tvrdio da, usprkos vlasništvu, na uređivačku politiku nema nikakav utjecaj. Zanimljivo je da je Babiš tek u veljači ove godine prebacio Agrofert i medije koji su u sastavu holdinga u “trust fund” u kojem odlučujuću riječ, osim predsjednika uprave i pravnika, ima i njegova partnerica Monika s kojom je nedavno najavio vjenčanje. 

Ugrožena liberalna demokracija 

Upitali smo Jindřicha Šídla, političkog komentatora portala seznam.cz, da li posljednji događaji mogu utjecati na smanjenje popularnosti Babiša i Zemana i na rezultate izbora. 

“Kako sada stvari stoje izgleda da su birači štošta spremni oprostiti i Zemanu i Babišu. Mislim da će Babiš pobijediti na izborima, samo je pitanje postotka, tj hoće li biti u stanju formirati vladu. Predsjednički izbori bit će još napetiji zbog dva kruga, i nije sigurno hoće li u drugom Zeman uspjeti udruže li se protiv njega sve pristaše ostalih kandidata”, analizira Lupigin sugovornik.

I komentator lista Hospodářské noviny, Petr Honzejk predviđa Babišovu pobjedu, jer je u Češkoj još uvijek velika potražnja za promjenom i odmakom od takozvanih tradicionalnih stranaka desnog i lijevog centra koje su umorile biračko tijelo izmjenjivanjem na vlasti i korupcijskim skandalima. 

Češka vlada
Sretna češka vlada (FOTO: Hina)

“Babišu još uvijek uspijeva ostaviti dojam da jedino on predstavlja tu promjenu s narativom ‘ja sam uspješni poduzetnik za razliku od korumpiranih političara koji nikad nisu pošteno zasukali rukave’. Njegova PR divizija je nevjerojatno sposobna. Pomažu mu i mediji koji su faktički pod njegovom paskom. A takozvane tradicionalne stranke kao da su njime začarane, nisu sposobne iznjedriti karizmatične lidere niti im program funkcionira. Češka, izgleda, želi iskušati autoritarnog vođu koji obećava da će sve ‘srediti’”, smatra Honzejk. 

U međuvremenu trećina senatora, članova Senata, gornjeg doma parlamenta, kritizira predsjednika za omalovažavanje ustava tijekom sadašnje krize vlade. Njih 27 potpisalo je proglas da su spremni djelovati. Senat po zakonu može podnijeti ustavnu žalbu protiv predsjednika koju treba potpisati tri petine senatora, od njih 81. 

Honzejk ipak ističe kako u Češkoj za sada nije ugrožena parlamentarna demokracija, ali liberalna jest. 

“Napadi Andreja Babiša i Miloša Zemana na javnu televiziju, želja da se raspusti Senat i da se ograniči broj zastupnika Zastupničkog doma, svjedoči da im je blizak autoritarni sistem vladavine. ‘Voditi državu kao kompaniju, to je ovdašnje geslo. Minimum trećina birača ne razumije da u kompaniji nema demokracije. Kad tome dodamo minimum 20 posto birača koji biraju komuniste i ultradesnicu ne ostavlja to ružičastu sliku. Demokracija u osnovi nije ugrožena, izbori će i dalje biti slobodni, ali pitanje je hoće li biti pošteni imajući u vidu da će utjecaj na medije ići na ruku moćnicima na vlasti. Na kraju možemo stići do modela gdje će se moć potvrđivati putem izbora, a liberalni stupovi će se postepeno izmicati slično kao u Mađarskoj i Poljskoj. Zabrinjavajuća je i sklonost predsjednika Zemana ka referendumima na kojima populisti uvijek imaju prednost, jer obećavaju jednostavna rješenja složenih problema”, upozorava Honzejk. 

Andrej Babiš
"Zašto" - pita se Babiš pa potom ovu ilustraciju pretvara u novinski oglas (FOTO: Facebook/AndrejBabiš)

“Još uvijek nije ugrožena parlamentarna demokracija, u pitanju je 'samo' kvaliteta liberalne demokracije koju Babiš otvoreno prezire. Ne vjerujem, ipak, da ćemo upasti u situaciju u kojoj je bila Slovačka od 1994. do 1998. godine, Vjerojatniji je poljski scenarij, ali sam duboko uvjeren da ćemo kad tad to prevazići”, dodaje Šídlo. 

Češka trenutno ima najmanju stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji, ispod 4 posto, spada u zemlje koje imaju najmanju razliku između primanja najbolje i najgore plaćenih, u okviru EU je među zemljama koje imaju najmanji broj građana ispod granice siromaštva, pa ipak populizam cvijeta. Jindřicha Šídlo primjećuje kako nije problem u Babišovoj snazi, već u slabosti i bespomoćnosti njegovih protivnika, dok Honzejk upozorava na takozvani postmoderni tribalizam, stvaranje skupina, što se najbolje vidi na društvenim mrežama, koje se ne dodiruju, koje između sebe ne komuniciraju i među kojima raste netrpeljivost. 

“Ako pristalice liberalne demokracije žele uspjeti moraju izaći iz svojih socijalnih mjehurića i obratiti se ljudima koji imaju osjećaj da su gubitnici u procesu globalizacije i zato traže utočište kod populista, nacionalista i tajkuna. Moraju iznaći uvjerljiv program i osobnosti. Ukratko, dobro bi došao neki češki Macron”, zaključuje Honzejk.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"