PREPORUČUJEMO KRATKI VIDEO: „Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan. Dan plate!“

N.Š.

1. travnja 2021.

PREPORUČUJEMO KRATKI VIDEO: „Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan. Dan plate!“

„Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan za Zenicu. Dan plate u Željezari“, ovim riječima naratora započinje kratki video isječak koji podsjeća na neka druga vremena i značaj kojeg su tvornički giganti imali na cijele gradove. Sve uz snimke na kojima „desetine brojača novca“ uz gomile novčanica pakiraju radničke plaće u kuverte. 

U nastavku naracije govori se kako bi tog sedamnaestog u mjesecu žene s djecom dočekivale svoje muževe na kapiji zeničke Željezare kako bi ih spriječili da „ne popiju sve za jednu noć“.

„Ugostitelji su se posebno pripremali, a uporedo s njima i svi ostali. Prosjaci, džeparoši, dame sumnjivog morala …“, nastavlja narator. 

Kratki je to jednominutni isječak iz dokumentarnog filma u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo, koji je 2019. godine emitirala Al Jazeera Balkans, kao dio trodijelne serije „Raspad industrije u BiH“. Film je posvećen Željezari Zenica nekada najvećoj tvornici u Bosni i Hercegovini te jednoj od najvećih u bivšoj Jugoslaviji. U samoj Zenici maksimalni broj zaposlenih u Željezari u jednom se trenutku popeo na 24.000 radnika, a cijeli kombinat na području Jugoslavije imao je ukupno 63.000 zaposlenih. Prema nekim procjenama u vrijeme emitiranja filma u tvrtci koja je privatizirana radilo je tek oko 2.000 radnika, a zagađenje je, tvrde Zeničani, jednako, ako ne i veće nego prije. 

U nastavku možete pogledati i cijeli dokumentarac.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube