ZABRANJENA IZJAVA: Studenti Filozofskog se pobunili protiv povlaštenog upisa bogoslova

A.B.

11. ožujka 2015.

ZABRANJENA IZJAVA: Studenti Filozofskog se pobunili protiv povlaštenog upisa bogoslova

Lupiga vam na ovom mjestu donosi sadržaj izjave Saveza studentskih udruga zagrebačkog Filozofskog fakulteta čiju je distribuciju na fakultetskim mailing listama dekan Vlatko Previšić - zabranio. Kako proizlazi iz te izjave, zahvaljujući netransparentnim pregovorima između Katoličko-bogoslovnog i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sklopljen je ugovor koji studente KBF-a stavlja u povoljniji položaj u odnosu na one sa FFZG-a, a od njihovog gostujućeg studiranja financijsku korist bi imao samo KBF. Oni su je napisali povodom izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a koja će se održati u četvrtak, 12. ožujka. Između ostalog, na sjednici će se raspravljati i o ugovorima Filozofskog fakulteta s KBF-om.

Kako navodi Studentski zbor FFZG-a na svojim stranicama na društvenim mrežama, Savez studentskih udruga FFZG-a izdao je izjavu koja je trebala biti proslijeđena na fakultetsku mailing listu.

"Doznavši za izjavu, dekan Vlatko Previšić je zabranio da se ona pošalje na mailing liste ffzg.svima te student.svima", naveli su u objavi. Zbor je odlučio objaviti ovu izjavu, budući da je na tragu zaključaka Plenuma FFZG-a i rasprava s Otvorenih sjednica, ali i s obzirom da su revoltirani gušenjem slobode govora. Izjavu koja je dospjela u javnost potpisuje Tia Glavočić, predsjednica Saveza studentskih udruga Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj", navodi se u izjavi. Tvrdi se potom kako bi prema spornom ugovoru studenti KBF-a bili u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati i drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na tom fakultetu. 

"Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo KBF, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u. Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme", pojašnjava predsjednica SSU. Posebno problematičnom u Savezu drže, kako kažu, činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti Filozofskog fakulteta bili dovedeni u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. 

"Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente Filozofskog fakulteta. Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima i asistentima te studentima ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist", zaključuje se u izjavi. Reakcija odgovornih s Filozofskog fakulteta na ove tvrdnje još uvijek nije stigla.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".