REAKCIJE NA MURAL S LIKOM STEVEA JOBSA: "Banksy je seronja"

Lupiga.Com / Death and Taxes

14. prosinca 2015.

REAKCIJE NA MURAL S LIKOM STEVEA JOBSA: "Banksy je seronja"

Iako je većina stranih i domaćih medija najnoviji mural britanskog uličnog umjetnika Banksya s likom Steve Jobsa na zidu izbjegličkog kampa u Calaisu dočekala s oduševljenjem, ne misle svi ni približno tako. Ogromni mural u kampu u kojem 4.500 migranata živi u bijednim uvjetima dok čekaju da ih se prebaci preko La Manchea, počast je osnivaču Applea, čiji je otac bio izbjeglica upravo iz Sirije. Jobs je prikazan u svom prepoznatljivom stilu, s nezaobilaznom crnom dolčevitom i starim Macintosh računalom u ruci, ali s vrećom na leđima i pokraj šatora s izbjeglicama.

Uz mural, Banksy je objavio i prateću izjavu: "Često nas navode da vjerujemo da migranti samo isisavaju novac iz državne blagajne, ali i Steve Jobs je bio sin sirijskog migranta. Apple je najprofitabilnija tvrtka na svijetu, godišnje plaća oko sedam milijardi dolara poreza i postoji samo zato što su primili mladog čovjeka iz Homsa". 

Ovakva pohvala jednoj od istovremeno naomraženijih i najobožovanijih korporacija na svijetu zvuči pomalo neobično iz usta ovog inače iznimno antikorporativno nastrojenog umjetnika.

Steve Jobs Banksy Calais
"Upravo zbog činjenice da se crtež nalazi u stvarnom izbjegličkom kampu, Freiman tvrdi da Banksy izbjeglicama zapravo poručuje: "Hej, vi, bolje vam je da zaslužite ovo gostoprimstvo" (SCREENSHOT: The Guardian)

"Zar nije Banksy veliki protivnik korporacija?", pita se Jordan Freiman na stranicama američkog portala Death and Taxes i ironično zaključuje: "Izgleda da su velike korporacije iznenada postale dobre, stoga vas sve molim da dopunite svoja mišljenja na ovu temu". Ovim povodom parafrazira i "Dude rečenicu" iz kultnog filma "Veliki Lebowski": "Banksy nije u krivu, samo je seronja".

Činjenice da je Jobsov otac bio sirijski imigrant sjetili su se i brojni drugi prije Banksya, piše dalje Freiman, uz napomenu da su svi s malo mozga odavno shvatili da se dobrodošlica izbjeglica ne bi trebalo zasnivati na ideji da će možda jednom netko od njih stvoriti kompaniju vrijednu milijarde dolara i kult ličnosti oko sebe.

"Ovi ljudi očajnički bježe iz užasa u kojem su se našli, nadajući se jedino da će uspjeti živjeti u relativnom miru", piše Freiman.

Upravo zbog činjenice da se crtež nalazi u stvarnom izbjegličkom kampu, Freiman zaključuje da Banksy izbjeglicama zapravo poručuje: "Hej, vi, bolje vam je da zaslužite ovo gostoprimstvo". 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Banksy/Facebook