PRVI SVJETSKI RAT U KOLORU: Pogledajte rijetke fotografije sa Zapadnog fronta

Ivan Kegelj

12. studenog 2013.

PRVI SVJETSKI RAT U KOLORU: Pogledajte rijetke fotografije sa Zapadnog fronta

Iduće godine svijet će obilježiti stotu godišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, velike klaonice u kojoj je poginulo 20 milijuna vojnika i civila. U susret toj godišnjici na ovom mjestu donosimo vam fotografije iz rovova Zapadnog fronta. U pitanju su uglavnom sudionici Velikog rata koji su vojevali pod francuskom zastavom. Vrlo rijetke fotografije "Velikog rata" u koloru Lupiga preuzima iz Timea. Pozivamo vas da za ovu priliku odvojite nekoliko trenutaka i proučite arhivsko blago koje ovdje predstavljamo. Vjerujemo da će vas fascinirati niz zanimljivih trenutaka ratnog bezumlja uhvaćen okom kamere. Autori ovih fotografija nisu nam, na žalost, poznati.

Prvi svjetski rat, ili "Veliki rat" bio je oružani sukob koji je trajao od 1914. do 1918. godine. Počeo je 28. srpnja 1914., kao sukob između Austro-Ugarske i Srbije. U europski rat prerastao je 1. kolovoza, kad je Njemačka objavila rat Rusiji. Sukob je na koncu završio kao svjetski rat koji je obuhvatio 32 nacije. Dvadeset i osam nacija bilo je povezano u savez pod nazivom Antanta, koji je uključivao sile poput Velike Britanije, Francuske, Rusije, Italije i SAD-a. One su se suprotstavljale koaliciji Centralnih sila, koje su sačinjavale Njemačka, Austro-Ugarska, Turska i Bugarska. Povod za rat bio je sarajevski atentat na Franju Ferdinanda. Pogledajte fotografije.  

 Francuski vojnik iz 1915. godine

 

 Pogled na Verdun iz 1916. godine, nakon osam mjeseci bombardiranja

 

 Francuski strijelci primaju instrukcije, godina je 1916. 

 

 Posmrtni ostaci francuskog vojnika i njegovo oružje na Zapadnoj fronti u Francuskoj

 

 Francuski vojnici 370. pješačke regimente jedu juhu tijekom bitke kod Aisnea, godina je 1917.

 

 Francuski artiljerci u rovovima na Zapadnoj fronti

 

 Francuski vojnik na Zapadnoj fronti s akustičnim uređajem za praćenje neprijateljske avijacije

 

 Francuski vojnici zauzimaju položaj tijekom bitke kod Aisnea, godina je 1917.

 

 Krater koji je uzrokovala eksplozija 19 mina što su ih Britanci stavili ispred njemačkih položaja kod mjesta Messina u Zapadnoj Flandriji. Dogodilo se to 7. srpnja 1917. godine. Ubijeno je oko deset tisuća vojnika, među njima i gotova cijela 3. Kraljevska bavarska divizija. U pitanju je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija svih vremena. Čula se sve do Dublina i Londona.   

 

 Devet francuskih vojnika znatiželjno razgleda konja ubijenog na Zapadnoj fronti

 

 Leš francuskog vojnika, pripadnika 99. pješačke regimente, ubijenog u napadu bojnim otrovom koji se dogodio 23. ožujka 1918. godine

 

 

Ostaci njemačkog tenka uništenog tijekom bitke na Zapadnoj fronti


 

Djevojčica se igra s lutkom u Reimsu, 1917. godine, iza nje su dvije puške u vojnički ruksak

 

 

Francuski oficiri iz 370. pješačke regimente poziraju pred ruševinama nakon njemačkog napada na Chemin des Dames blizu Reimsa. Ova regija bila je jedno od najgorih ratnih područja Zapadne fronte tijekom Prvog svjetskog rata. 


 


Vojnik u uniformi i tri medalje na prsima stoji kod topa. Fotografija je snimljena u Parizu 1918. godine. Njegova noga, kao što vidite, zamijenjena je umjetnim udom.

 

 Lupiga.Com via Time