ZNANSTVENICI ZA KLIMU OGORČENI: „Interventni policajci prosvjednice hvatali i udarali u genitalije“

Boris Pavelić

6. rujna 2023.

ZNANSTVENICI ZA KLIMU OGORČENI: „Interventni policajci prosvjednice hvatali i udarali u genitalije“

Znanstvenici okupljeni u inicijativu Znanstvenici za klimu ogorčeni su nasiljem kojim su policija i zaštitari, ali i jedna “neidentificirana osoba”, pokušali spriječiti prosvjed aktivista hrvatskog ogranka globalnog klimatskog pokreta Extinction Rebellion („Prosvjed za opstanak“) te građana Krka i lokalnih klimatskih inicijativa protiv proširenja LNG terminala u subotu, 26. kolovoza u Omišlju.

“Policija i zaštitari su pokazali svoje potpuno nerazumijevanje karaktera, poruke i ciljeva klimatskog prosvjeda, a u svom su se nesnalaženju ponijeli na krajnje neprihvatljiv način”, smatraju u inicijativi Znanstvenici za klimu, koja priprema i službenu objavu o tom nasilju. 

Upozoravaju na “više razina nasilja, što se odigralo tijekom, ali i nakon prosvjeda, a koje je rezultiralo fizičkim ozljedama, kao i psihičkim posljedicama kod nekolicine prosvjednika”. Ističu kako je “najočitiji aspekt nasilja ono kojim je povrijeđen tjelesni integritet prosvjednika”. 

OmišaljDio prosvjednika na putu prema LNG terminalu (FOTO: Extinction Rebellion)

“Upotrebu jakih vodenih topova, agresivno postupanje interventne policije, zaštitara, kao i neidentificirane osobe, možemo smatrati samo demonstracijom prekomjerne sile usmjerene na zastrašivanje, a što je rezultiralo i fizičkim ozljedama”, kažu iz ove inicijative.

Podsjećaju kako to istodobno znači i “oduzimanje temeljnim načelima demokracije zajamčene slobode mirnog prosvjedovanja”, u ovome slučaju “mirnog izražavanja protivljenja proširenju kapaciteta LNG terminala”. 

“Prosvjed je brutalno prekinut. Prema svjedočanstvima sudionika, dio prosvjednika je priveden u policijsku postaju grada Krka, u prostorije ispod svake civilizacijske razine, pri čemu im je na više načina povrijeđeno ljudsko dostojanstvo. Demonstracija je to prekomjerne sile i prekoračenja ovlasti, što proizlazi iz sprege države s industrijom fosilnih goriva”, uvjereni su Znanstvenici za klimu.

LNG terminal
Uporaba sile nad aktivisticama i aktivistima (FOTO: Extinction Rebellion)

Naročito upozoravaju na “seksualno i rodno uvjetovano nasilje”, jer su interventni policajci “tijekom privođenja , protivno zakonom propisanim pravilima policijskog postupanja, neke od aktivista i aktivistkinja iznosili s mjesta prosvjeda“. Naime, tvrde kako su policajci zadirali u najintimniji prostor aktivista i aktivistkinja hvatajući ih i udarajući u genitalije.

Extinction Rebellion Zagreb na svojoj je Facebook stranici u srijedu objavio kako su sve privedene aktivistkinje i aktivisti doživjele kršenje ljudskih prava od strane policije, kao i izravno nasilje, povredu dostojanstva i ponižavajući tretman od strane zaštitarske službe, ali i policije. Objašnjavaju da su mirno prosvjedovali, da ni u jednom trenutku nisu bili nasilni, bilo prema osobama ili imovini. 

„Usprkos tomu, kršenje ljudskih prava i nasilje drugih aktera prema aktivistkinjama i aktivistima započelo je nasilnim privođenjem te se nastavilo tijekom boravka u pritvoru pa sve do izlaska. Ovakvi postupci policije i privatnih zaštitarskih službi posljedica su inherentnih postavki kapitalističkog sustava koji vrednuje stvaranje profita pred životom i pravom na život na Zemlji za sva bića”, tvrde iz Extinction Rebellion (XR) Zagreb.

LNG terminal prosvjed
Privođenje prosvjednica i prosvjednika (FOTO: Extinction Rebellion)

Na internetskoj stranici otok-krk.org u srijedu je objavljeno otvoreno pismo krčke nevladine organizacije Tranzicijska inicijativa TIKO u kojem, uz ostalo, stoji: “Na dan prosvjeda bio je objavljen crveni alarm zbog vrućine, pa ipak je stotinjak XR-ovaca prehodalo put od Omišlja do LNG terminala. A, tamo – kordon interventne policije, kao da se sprema sraz BBB-a i Torcide! Dvadesetak XR-ovaca je pronašlo neki prolaz u ogradi LNG-a, pa su u jednom trenutku dotrčali s druge strane ograde da bi, sa svojim transparentima i izvikivanjem zahtjeva, bili uočljiviji prisutnim medijima. Niti u jednom trenutku nisu bili nasilni – ni prema zaštitarima, ni prema policiji, ni prema imovini. Pa ipak, uslijedila su maltretiranja i ponižavajući tretmani. Jedna osoba u civilu prednjačila je u tim iživljavanjima, ali joj se nitko od uniformiranih nije suprotstavio.” 

Krčki aktivisti kažu još i ovo: “Dok su ta maltretiranja trajala, aktivisti s obje strane ograde su pozivali policiju da se prestane s tim. Jedna devetnaestogodišnjakinja je dobila napad panike, no maltretiranja nisu prestajala. Privedeno je 26 osoba, koje su do tada već tri sata provele na ekstremnoj vrućini. Utrpane su u pregrijane, slabo ventilirane, kombije, da bi ih potom, onako znojne, prebacili u podrumske prohladne i vlažne zatvorske ćelije. Pravo na dostojanstveno zadovoljenje osnovnih ljudskih, higijenskih ili medicinskih potreba satima nisu dobili, a bilo je i fizičkih i psihičkih trauma. Tako su proveli od pet do deset sati.”

LNG terminal
Odaslana poruka prije nasilja (FOTO: Extinction Rebellion)

Jutarnji list cijeli je događaj predstavio drukčije. Tamo stoji kako je „samoorganizirana skupina aktivista ušla u prostor terminala usprkos pokušajima policije da ih zaustavi vodenim topovima“. Potom izvještavaju kako su aktivisti razvili transparente s natpisima “Klimatski aktivizam nije zločin”, “Rekordni profiti LNG-a – rekordne suše, šumski požari, poplave, toplinski valovi i smrti” i “Vrijeme nam istječe” te da je policija zatim privela tridesetak aktivista. O nasilju nad aktivistima, o kojemu izvješćuju oni sami, ali i Znanstvenici za klimu, u izvještaju Jutarnjeg lista nema ni riječi.

Inače, prosvjed je organiziran zbog najava proširenja LNG terminala na otoku Krku, a organizatori smatraju kako se radi o štetnom projektu koji samo „dolijeva“ vatru na klimatsku krizu

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Extinction Rebellion

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"