UN-OV ODBOR PORUČIO MAĐARSKOJ: „Zaustavite govor mržnje protiv manjina“

I.F.

6. travnja 2018.

UN-OV ODBOR PORUČIO MAĐARSKOJ: „Zaustavite govor mržnje protiv manjina“

„Zaustavite govor mržnje političara protiv manjina“, opomena je koju je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda uputio mađarskoj vladi, nakon što su u toj zemlji sve učestalije pojavljuje govor mržnje u političkim porukama usmjeren protiv manjina, posebice Roma i muslimana, a takve poruke nerijetko prate i fizički napadi na manjine i migrante. 

„Zabrinuti smo što govor mržnje u Mađarskoj često slijede i zločini upereni protiv manjina i migranata“, poručio je Yuval Shany, potpredsjednik UN-ova Odbora za ljudska prava.

Ova je packa Mađarskoj stigla samo tri dana prije parlamentarnih izbora na kojima aktualni premijer Viktor Orban očekuje treći uzastopni mandat. Ankete uoči izbora pokazuju kako za to ima vrlo velike šanse, jer oko 50 posto birača podržava njegov reizbor.

Viktor Orban
Orban u društvu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i kolegama iz Hrvatske i Austrije, Andrejem Plenkovićem i Sebastianom Kurzom (FOTO: Hina/EPA/Geert Vanden Wijngaert)

Podsjetimo, kontroverzni mađarski premijer Viktor Orban otpočetka izbjegličke krize govori kako nekontrolirana migracija šteti europskoj i mađarskoj stabilnosti, dok je ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Szijjarto, mađarsku politiku pred UN-om branio tvrdeći kako je čvrsto uvjerenje njegove vlade da mađarski narod ima pravo živjeti u sigurnosti bez straha od terorističkih zlodjela.

UN-ov odbor apelira na Mađarsku da odustane od prijedloga zakona, koji se u medijima naziva „Stop Sorošu“, a koji bi Ministarstvu unutarnjih poslova dao otvorene ruke da ugasi bilo koju nevladinu organizaciju, samo ukoliko joj se na teret stavi da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost i podupire migraciju. 

Izbjeglice
Sirijske izbjeglice u Budimpešti za vrijeme velikog izbjegličkog vala, u vrijeme kada je mađarska politika podizala tenzije po pitanju prolaska izbjeglica (FOTO: Mstyslav Chernov/Wimikedia)

U UN-u su reagirali nakon što su nezavisni stručnjaci analizirali stanje građanskih i političkih prava u Mađarskoj u posljednje vrijeme. Također su odbacili mađarski zakon koji policiji omogućuje protjerivanje imigranata bez mogućnosti i da zatraže azil, što je u suprotnosti s Konvencijom o statusu izbjeglica iz 1951. godine koja štiti izbjeglice, koje se nađu na području izvan svoje zemlje podrijetla, od prisilnog vraćanja na područje gdje postoji vjerojatnost da bi bili proganjani, mučeni ili ubijeni. U UN-ovom odboru ističu da takav zakon krši Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, ugovor koji je ratificirala i sama Budimpešta.

„Ljudima bi se moralo omogućiti slobodu kretanja dok se provjerava opravdanost zahtjeva za azilom, za svaki pojedinačni slučaj, kako bi se utvrdilo radi li se o osobama koje su pobjegle od rata i progona“, poručili su iz Odbora.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Mstyslav Chernov