REPOVI IZBORA ZA HOMOFOBA GODINE: Zagreb Pride mora Karolini Vidović-Krišto platiti 30.000 kuna

I. M.

10. srpnja 2015.

REPOVI IZBORA ZA HOMOFOBA GODINE: Zagreb Pride mora Karolini Vidović-Krišto platiti 30.000 kuna

Prvostupanjsku presudu u korist Karoline Vidović Krišto donio je zagrebački Općinski građanski sud, a ovih dana odluku je potvrdio i Županijski sud u Osijeku. Prema toj presudi Zagreb Pride dužan je tužiteljici platiti 30.000 kuna sa zateznim kamatama, kao i odvjetničke troškove odvjetničkom uredu Zvonimiru Hodaku, inače kolumnistu internetskog portala Dnevno.hr, čime se ukupni troškovi penju na 41.018,91 kunu. Tužba je uslijedila nakon što je Zagreb Pride tadašnju novinarku Hrvatske radiotelevizije uvrstio u Izbor za Homofoba i Homofrenda 2013. godine, stavivši je među kandidate za homofoba, u ljutoj konkurenciji s pomoćnim zagrebačkim biskupom Valentinom Pozaićem, profesorom sa zadarskog sveučilišta Ivanom Poljakovićem, teologom Adalbertom Rebićem i presvijetlim kardinalom Josipom Bozanićem.

„Ova bivša urednica emisije 'Slika Hrvatske' na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog 'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?'. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže“, stajalo je u opisu kandidature Karoline Vidović Krišto i zbog čega je i podignuta tužba. Sud je ocijenio da je ovim opisom Zagreb Pride povrijedio dostojanstvo, čast i ugled tužiteljice, zbog čega ima pravo na neimovinsku štetu.

Zagreb Pride
„Dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice", navode iz Zagreb Pridea (FOTO: Lupiga.Com)

Povodom pravomoćne presude oglasio se i Zagreb Pride priopćenjem u kojem navode kako je upravo zbog prikazivanja spornog priloga Programsko vijeće HRT-a i „skinulo“ emisiju „Slika Hrvatske“ s programa HRT-a

„Kao što smo rekli/e i na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza. U citiranom tekstu izrekle/i smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekle/i samo tako. S obzirom da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati. Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda“, navode iz Zagreb Pridea, pojašnjavajući kako se televizijskim uratkom Karoline Vidović Krišto izravno gazilo dostojanstvo LGBTIQ osoba zbog čega je udruga i iskoristila „temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazi javno – iskreno i otvoreno“.

U priopćenju se navodi i kako pravo na slobodu izražavanja misli jamči Ustav Republike Hrvatske te da je misija Zagreb Pridea javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju.

„Dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice. Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske“, stoji u priopćenju u kojem se najavljuje i da će Zagreb Pride pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".