POSTAVLJEN TRANSPARENT U ZAGREBU: Solidarność z Polkami! - Solidarnost s Poljakinjama!

A.B.

5. veljače 2021.

POSTAVLJEN TRANSPARENT U ZAGREBU: Solidarność z Polkami! - Solidarnost s Poljakinjama!

Veliki transparent u znak podrške ženama u Poljskoj sinoć je izvješen u Zagrebu, na podvožnjaku u Miramarskoj ulici. Na transparentu je pisalo "Solidarność z Polkami!“, u prijevodu „Solidarnost s Poljakinjama“.

Akciju solidarnosti poduzeli su Antifašistički vjesnik, fAKTIV, Kolektiv ISKRA i Radnička fronta, a povodom Zakona o pobačaju koji je s novim restriktivnim odredbama u Poljskoj stupio na snagu prošli tjedan, čime je abortus gotovo u potpunosti zabranjen što je izazvalo još jedne u nizu masovnih protesta u svim većim poljskim gradovima.

INTERVJU - MINISTAR BEROŠ O TZV. ZAKONU O ABORTUSU: „Pobačaj neće biti besplatan, obavezno savjetovanje“

POBAČAJ U HRVATSKOJ: Privid savjesti

ANALIZA STANJA U SVIJETU: Legalnost pobačaja pokazuje gdje žene mogu same upravljati svojim životima

Naime, ionako strogi poljski Zakon o pobačaju sada omogućava prekid trudnoće isključivo u slučajevima incesta, silovanja ili izravne opasnosti po život majke. Iako je ranije pobačaj mogao biti odobren u slučaju smrtnog oštećenja fetusa ili nekih teških genetskih oboljenja ploda, od prošlog tjedna to više nije moguće pa su žene dužne nositi takvu trudnoću sve do njenog prirodnog kraja

Solidarnost
Ovakvo legaliziranje zlostavljanja žena sukladno srednjovjekovnom moralu cilj je i hrvatskih ultrakonzervativnih aktera, poručuju organizatori akcije (FOTO: AV)

„Do zabrane abortusa osnova za 98 posto svih obavljenih abortusa u toj zemlji upravo je bilo teško oštećenje ploda. Ovaj krajnje barbarski napad na tijela žena znači obavezu prisilnog iznošenja trudnoće i rađanja u situacijama u kojima je izvjesno da će dijete umrijeti neposredno nakon rođenja. Sadistička okrutnost zakonskih izmjena, koje je inicirala desničarska vladajuća stranka PiS uz podršku različitih ultrakonzervativnih organizacija, iznova je izazvala masovne proteste žena u Poljskoj koje su izašle na ulice kako bi se pobunile protiv zabrane pobačaja i invazije na njihova tijela. Ovaj put žene su vladajućima poručile: To jest wojna! Ovo je rat!“, navodi se u kratkom priopćenju organizatora zagrebačke akcije solidarnosti. 

Navodi se kako pored slanja jasne i snažne poruke poljskim prosvjedima te pokretu „Ogólnopolski Strajk Kobiet“ („Generalni ženski štrajk“), javnost treba podsjetiti kako je ovakvo legaliziranje zlostavljanja žena sukladno srednjovjekovnom moralu, također, cilj i hrvatskih ultrakonzervativnih aktera.

„Našom akcijom solidarnosti sa ženama u Poljskoj želimo poslati bezuslovnu podršku i podsjetiti sve o koliko strašnom i barbarskom napadu na žene i njihova tijela se ovdje zaista radi. Solidarność z Polkami! Solidarno sa ženama u Poljskoj!“, poručuju organizatori.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: AV