BUDITE DIO PROMJENE: „Pomozimo im da ponovno stanu na svoje noge“

I.F.

25. svibnja 2020.

BUDITE DIO PROMJENE: „Pomozimo im da ponovno stanu na svoje noge“

Već su jednom izgubili svoj dom, a sada bi se moglo dogoditi da izgube i ono što zovu svojim novim domom. Radi se o našim „novim“ susjedima, ljudima koji su bježeći iz pakla u svojim državama stigli u Hrvatsku, koliko-toliko se snašli i pokušali dostojno živjeti. Dolaskom pandemije koronavirusa mnogi od njih su ostali bez ionako nesigurnih poslova zbog čega im sada prijete beskućništvo i razdvajanje obitelji. Na njih u hrvatskom društvu, koje je sve neosjetljivije na izbjegličke patnje, iako je dobar dio hrvatskih građana i sam iskusio takve muke, gotovo nitko ne misli i stoga je hvalevrijedna akcija koju su pokrenuli udruga Are You Syrious i Zaklada Solidarna.

Akcija je u naravi osnivanje fonda za hitnu podršku izbjeglicama čiji je primarni cilj osigurati sredstva u iznosu 120.000 kuna kojima će se pokriti jednomjesečni troškovi stanarine te neophodne prehrambene i higijenske potrepštine za 40 kućanstava u kojima živi 65 odraslih i 45 djece.

IZBJEGLICE POD MOJIM KROVOM: Nadam se da bi netko to napravio i za nas da se nađemo u istoj situaciji

PRIMJER OTVORENIJEG I BOLJEG DRUŠTVA: Ne sudi knjigu po koricama

„ONI“: Lica izbjeglica među nama

NAŠI NOVI SUSJEDI: Činjenicama i stvarnim pričama protiv stereotipa i ukorijenjenih mitova

„Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija s kojom smo se svi suočili u zadnjim mjesecima 'prelila čašu' jer su mnogi zbog nje ostali bez posla i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o četrdesetak kućanstava, kako onih s malom djecom, tako i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama, a sada su dodatno, kao i brojni građani u Republici Hrvatskoj u velikim problemima“, objasnili su organizatori akcije koju su Are You Syrious i Zaklada Solidarna proveli u suradnji s kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey.

Are You Syrious
Poziv za pomoć (ILUSTRACIJA: Are You Syrious)

Na konferenciji za medije koju su organizirali kako bi predstavili planove i ciljeve ove akcije upozorili su na hitnost jednokratne financijske pomoći. Tatjana Tadić iz Are You Syrious podsjetila je kako ova udruga još od 2015. godine, kada je krenuo veliki izbjeglički val, prvenstveno iz ratom pogođene Sirije, aktivno pomaže izbjeglicama i tražiteljima azila u Hrvatskoj. Udruga raspolaže sa stotinjak volontera, provodi vrlo značajne integracijske programe, pomaže djeci izbjeglicama da nauče hrvatski jezik i savladaju školske zadaće, a za vrijeme aktualne pandemije uspjeli su dostaviti brojne pakete s nužnim higijenskim potrepštinama na adrese izbjegličkih kućanstava u Zagrebu. 

„Ovi ljudi su u Hrvatskoj pronašli svoj novi dom, nakon što su iz domicilnih država morali pobjeći kako bi sačuvali život i zdravlje, a ovih dana ponovno taj dom mogu izgubiti. Ovo je izrazito teško životno razdoblje za pandemijom pogođene građane Hrvatske, za potresom pogođene Zagrepčane, a za izbjeglice još i više jer sve to prolaze u stranoj zemlji, bez oslonca i socijalne mreže na koju mi možemo računati“, objasnila je Tadić zašto je bilo nužno pokretanje fonda za hitnu podršku izbjeglicama, napominjući da mnogima od njih u nemogućnosti normalnog funkcioniranja zbog gubitka posla sada prijeti glad i razdvajanje od djece. 

Tatjana Tadić
"Sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece" - Tatjana Tadić (FOTO: Are You Syrious)

Na Tadić se nadovezala Marina Škrabalo, voditeljica Zaklade Solidarna, ističući kako je cilj prikupljanje sredstva za one najugroženije među izbjeglicama koje žive u Zagrebu. 

„Ono što posebno želimo naglasiti je da se paralelno s kampanjom izbjeglicama aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla, jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi. Mnoge su izbjeglice zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom bile prve na listi za otkaz na već minimalno plaćenom radnom mjestu, jedinom kojeg su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih osoba koje su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri, sveučilišne profesorice ... Sada su u situaciji da zbog gubitka posla ne mogu više plaćati stanarinu za sebe i obitelj pa im prijeti izbacivanje na ulicu i razdvajanje od djece“, istaknula je Škrabalo. 

Marina Škrabalo
"Paralelno s kampanjom izbjeglicama aktivno pružamo podršku pri pronalasku novog posla, jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi" - Marina Škrabalo (FOTO: Are You Syrious)

Organizatori kampanje pozivaju sve građane koji to mogu da pomognu svojim novim sugrađanima, a na koji način to mogu učiniti saznajte na ovom linku. Nimalo ne sumnjamo da će se među Lupiginim čitateljima naći oni koji će shvatiti važnost ove akcije i, u skladu sa svojim moćnostima, doprinijeti da se pomogne ljudima koji su izgubili puno toga, od doma i domovine, preko prijatelja šire obitelji, ljudima koji su putovali godinama spavajući u groznim uvjetima. 

„Želimo im pomoći da ponovno, čim prije, stanu na svoje noge. Da imaju sigurno utočište i budućnost u kojoj se nalazi nešto više od pitanja – što je sljedeće? Zato trebamo i vašu pomoć: zovemo vas da podržite kampanju za hitnu financijsku podršku izbjeglicama u Hrvatskoj u tijeku pandemije Covid-19. Budite dio promjene i dajte ma koliki doprinos kako bismo im pomogli te da kao zajednica budemo i ostanemo solidarni! Želimo im pomoći da i u ovim neobičnim trenutcima imaju ono što zaslužuje svatko od nas: sigurnost dok si sami grade bolju budućnost“, apeliraju inicijatori akcije. 

Podaci za donacije:

Are You Syrious

IBAN: HR2424020061500078406

SWIFT/BIC: ESBCHR22

Opis plaćanja: ARE YOU SYRIOUS KAMPANJA

Poziv na broj 03-2020-03

SOLIDARNA zaklada za ljudska prava i solidarnost,

Trg kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb

OIB: 77689629939

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Are You Syrious

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"