REDOVI ZA KULTURU: Lisinski podijelio sve besplatne ulaznice

T.M.

13. prosinca 2023.

REDOVI ZA KULTURU: Lisinski podijelio sve besplatne ulaznice

Od ranih jutarnjih sati, naoružani strpljenjem, građani su čekali u redovima kako bi se domogli besplatnih ulaznica za jedan od programa svečanog obilježavanja 50. godišnjice Dvorane Lisinski.

„Podijeljene su sve besplatne ulaznice za svečani koncert 29. prosinca, predstavu za djecu 'Orašar' i obilaske 'Tajnim odajama Lisinskog'“, ponosno su objavili danas iz Lisinskog. 

Nažalost, mnogi zainteresirani ostali su bez svojih ulaznica, jer su oni najpripremljeniji stali u red već znatno prije otvaranja blagajni u 10 sati. 

Iz Lisinskog su izvijestili kako više nema ni ulaznica za obje izvedbe „Anđeli već dolijeću“ i program „Zlatna ptica“ za 28. prosinac, kao ni za nastup ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija dan kasnije, 29. prosinca. „Rasprodana“ je i glazbena predstava „Da sam ja kontesa Dora“ koja je na rasporedu trećeg i zadnjeg dana ovog besplatnog slavlja, 30. prosinca.

Ono što se može zaključiti jeste da je ideja uprave Dvorane Lisinski da za svojih prvih pola stoljeća postojanja počaste građane dozom kulture - pun pogodak. Pokazalo se to i nekih ranijih godina, pa se nadležnima može samo preporučiti da nastave s ovom praksom i za 51. godišnjicu. 

Lisinski
Slavimo uspomene - stvaramo budućnost (FOTO: lisinski.hr)

Dvorana Lisinski za slavljeničke termine odabrala je 28., 29. i 30. prosinac, ponudivši nešto za djecu, uglavnom jutarnje programe, te nešto za odrasle.

„29. prosinca - dan je koji već 50 godina slavimo kao Dan Dvorane, dan kada se 1973. na sveopću radost, ali i potrebu otvorila Dvorana Lisinski. Od tada pa do danas Dvorana je bila pozornica mnogima koje ovom prilikom ne želim nabrajati i time tu listu valorizirati jer svatko od nas ima svoja sjećanja i svoje liste, svoje omiljene, ali i one s kojima baš i nismo bili uvijek zadovoljni … Upravo sam programom za svečanu proslavu koji je pred nama željela pokazati demokratičnost i široku otvorenu gestu bogatstva i raznovrsnosti koja već pola stoljeća stanuje i buja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog“, poručila je Nina Čalopek, ravnateljica Dvorane Lisinski, koja zbog bolesti nije mogla prisustvovati organiziranoj konferenciji za novinare tako da je njenu izjavu okupljenima pročitala Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Poseban interes građani su pokazivali za vođeni obilazak dvorane, koji počinje svaki dan u 11 sati i otkriva, kako kažu organizatori, tajne odaje Lisinskog u vođenju Tugomira Hrabrića, Sonje Mrnjavčić i Antona Oreča, dijelom bivših, dijelom sadašnji zaposlenika Dvorane koja se smjestila nekako na razmeđi Trga Stjepana Radića i Avenije Vukovar.

Za postbožićni ugođaj pobrinut će se Dječji zbor Hrvatske radiotelevizije koji će u sklopu koncerta „Anđeli već dolijeću” izvoditi božićne pjesme iz cijelog svijeta. Prilika je to i da se javnosti predstavi rad Muzičkog informativnog centra koji je dio Dvorane posljednjih šest godina. Tu će biti nastupa sa zagrebačke Muzičke akademije, Jazz trija, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog ansambla flauta, Gudačkog kvarteta Sebastian, Gudačkog kvarteta Rucner, Cantus Ansambla, Hrvatskog baroknog ansambla, Ansambla Komedije, revijalni koncert zvijezda Croatia Recordsa, Matije Dedića, Žive vode, Swingersa i Gelato Sisters

Lisinski
Predstavljanje programa na konferenciji za medije (FOTO: lisinski.hr)

Vrijedi spomenuti kako je jedini dio programa koji nije ponuđen na besplatno uživanje Filharmonijski bal koji, pak, obilježava svoju 40. godišnjicu.

Krunom proslave slobodno se može proglasiti Beethovenova Deveta simfonija koju će izvesti Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Zbor Hrvatske radiotelevizije i Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, dok će među solistima biti sopranistica Darija Auguštan, mezosopranistica Emilia Rukavina, tenor Filip Filipović i bariton Matija Meić, sve pod dirigentskim vodstvom maestra Dawida Runtza.

Spomenimo još i kako je na tiskovnoj konferenciji najavljeno da će na sam rođendan Dvorane Lisinski, 29. prosinca, Hrvatska pošta u optjecaj pustiti prigodnu poštansku markicu posvećenu 50. obljetnici Dvorane. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: lisinski.hr