S BRAČA ODBILI FINANCIRANJE "BLEIBURGA": „Ne može, mi slavimo 75 godina oslobođenja našeg otoka“

S.R.

12. ožujka 2019.

S BRAČA ODBILI FINANCIRANJE "BLEIBURGA": „Ne može, mi slavimo 75 godina oslobođenja našeg otoka“

Iako je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu, organizatori tog događaja, Počasni bleiburški vod, planirano i marljivo prikupljaju donacije, tijekom godine šaljući raznim „gospodarskim subjektima“, a ponajviše lokalnim vlastima, u kojima se traži donacije za godišnje obilježavanje stradavanja poražene vojske NDH u Drugom svjetskom ratu. Koliko je gradova i općina „odriješilo kesu“ te iz proračuna izdvojilo novac za tu namjenu i koliko je kuna Počasni bleiburški vod „ulovio“ tražeći donacije, teško se može provjeriti. No, jedno je sigurno - od grada Supetra nisu dobili niti lipe

Jasan i glasan odgovor Ivane Marković, gradonačelnice tog malog, ali po mnogo čemu velikog grada, prava je pljuska Počasnom bleiburškom vodu, ništa manja od ove prošlotjedne, koju je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) dobila od Katoličke crkve u Koruškoj u vidu odbijanja molbe za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, uz obrazloženje da se spomenuta misa politički instrumentalizira.

Odgovor Grada Supetar na molbu Počasnog bleiburškog voda (PBV) na čelu čijeg Nadzornog odbora sjedi dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik, Vladimir Šeks, a u kojoj se traži donacija, prenosimo u cijelosti.

„Poštovani predsjedniče PBV gospodine Vukojević, poštovani predsjedniče Nadzornog odbora gosp. Šeks i poštovani voditelju Predstavništva PBV gosp. Vukušić, temeljem Vašeg dopisa, primljenog na Protokol Grada Supetra dana 22. studenog 2018. godine, gdje ponovo tražite da razmotrim o donaciji za Vaše projekte navodim kako slijedi:

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka.

S poštovanjem,

Ivana Marković

Gradonačelnica Grada Supetra“

SupetarDopis Grada Supetra (FOTO: Facebook)

Da se radi o autentičnom dokumentu koji je tek sada dospio u javnost potvrdila nam je sama gradonačelnica Supetra. 

„Da, moj dopis je autentičan i poslan je iz Grada Supetra“, kratko nam je rekla Marković, čiji se argumentirani odgovor nezaustavljivo počeo širiti društvenim mrežama.

Inače, Supetar se u posljednje vrijeme gotovo u pravilu u medijski eter probija isključivo kao pozitivan primjer i napredna sredina. Krajem prošle godine, kada je Državni zavod za statistiku objavio službene podatke o zaposlenosti u 2017. godini, govorilo se o gradu koji je apsolutni rekorder u Republici Hrvatskoj po rastu broja zaposlenih u toj godini. U samo godinu dana broja zaposlenih porastao je za gotovo 118 posto, a od 2013. do 2017. godine blizu 140 posto, pa ne čudi da se u Supetar već neko vrijeme doseljavaju ljudi iz cijele zemlje, upravo zbog posla, dok je već godinama, što za otok nije mala stvar, u Supetru više rođenih nego umrlih.

Supetar
Napredni gradić s oko 4.000 stanovnika (FOTO: Wikimedia)

Objašnjenje takvog trenda gradonačelnica Marković je ponudila time da su u Supetru uveli novčane pomoći poduzetnicima i obrtnicima, sufinanciraju kamate na poljoprivredne kredite, ulažu u sufinanciranje i obnovu novih poljoprivrednih sadnica, izgradnju poljskih puteva i pomažu obrtnicima. Ove godine poslovnu klimu Marković namjerava dodatno poboljšati otvaranjem Poduzetničkog inkubatora kroz koji bi se sustavno poticala edukacija i umrežavanje. Lani su dobili sve projekte koje su prijavili, te su povukli više od 25 milijuna „europskih“ kuna

Za nedavni Dan žena o Supetru se u medijima govorilo kao o emancipiranom gradu u kojem gotovo sve čelne funkcije obnašaju žene. Osim što grad ima gradonačelnicu, ima i predsjednicu Gradskog vijeća – Danijelu Kirigin. I na čelu policijske postaje je žena, kao i u komunalnom gradskom poduzeću. Na Općinskom sudu u Supetru postoje samo sutkinje, predsjednica i tri raspravne sutkinje i četiri sudske savjetnice. Zemljišnim uredom i katastrom također upravljaju žene, predstavnica lokalnih obrtnika također je žena, baš kao što je žena i na čelu Poljoprivredne zadruge. Gradsku knjižnicu i Centar za kulturu također vode žene, kao i osnovnu školu i dječji vrtić, a žene ravnaju i FINA-om te podružnicama banaka koje posluju u gradu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"