GOSPODINE HVALA: Crkva na mala vrata ulazi na Medicinski fakultet?

Jelena Svirčić

4. siječnja 2017.

GOSPODINE HVALA: Crkva na mala vrata ulazi na Medicinski fakultet?

Na internetskim stranicama Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ nedavno je objavljena štura informacija da je između ove institucije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta potpisan Sporazum o suradnji kojim su, kako se navodi, sporazumne strane suglasne da će surađivati u području znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata u Klinici kao nastavnoj bazi HKS-a kao i ostalim oblicima suradnje, bez dodatnih objašnjenja što točno taj sporazum podrazumijeva i kakve će posljedice imati na rad ove znanstvene i sekularne institucije

Ukratko, izgleda da se ono što nije uspjelo na Filozofskom, događa upravo na Medicinskom fakultetu, čija je nastavna baza Klinika za zarazne bolesti. Simptomatično je da je na stranicama Klinike objavljeno i da je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio u četvrtak, 29. prosinca 2016. godine, kako se navodi, prvo euharistijsko slavlje održano u Klinici od njezina osnutka 1893. godine, a misi je prisustvovalo oko 50 članova medicinskog osoblja Klinike predvođeni ravnateljicom Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom Rokom Čivljakom, a biskup Šaško izrazio je zahvalnost Gospodinu za providnost i za ljude koji su omogućili ovaj početak. 

Fran Mihaljević
Potpisivanje sporazuma između Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Hrvatskog katoličkog sveučilišta (FOTO: bfm.hr)

U ovom svijetlu vrijedi spomenuti i neka američka iskustva. Naime, prema podacima američke organizacije Center for Inquiry, bolnice u vlasništvu Katoličke crkve pružaju njegu za jednog od šest pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama što ih čini najvećim neprofitnim davateljem medicinske njege u toj zemlji koja od devedesetih godina do sad ima brojna negativna iskustva kada je riječ o povezivanju javnih bolnica i Katoličke crkve. 

Katoličke bolnice prakticiraju medicinu po posebnim direktivama američke biskupske konferencije i Vatikana, što ugrožava prvenstveno spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena. Spomenimo samo zabranu kontracepcije, pobačaja, sterilizacije, ali i ugrožavanje prava LBGT zajednice i terminalno bolesnih pacijenata.

Euharistija
Prvo euharistijsko slavlje održano u Klinici još od njezina osnutka 1893. godine (FOTO: Zagrebačka nadbiskupija)

Za razliku od SAD-a, Katolička crkva nije vlasnik niti jedne bolnice u Hrvatskoj već su one u vlasništvu lokalne zajednice ili države, međutim ovakvo spajanje javne (i sekularne) i religijske ustanove opasan je presedan i ugrožava princip prema kojem zdravstvo treba ostati izvan dosega vjerskih dogmi bilo koje vrste. Još nisu poznati detalji ovog Sporazuma, ali ostaje za vidjeti na koji će način te institucije surađivati kad je riječ o medicinskoj struci i kako će posljedice imati na dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju u Klinici za infektivne bolesti. 

U Klinici je također Referentni centar za HIV/AIDS, a poznato je da Katolička crkva ne dozvoljava upotrebu prezervativa. Ostaje i pitanje kako će ovaj sporazum utjecati na znanstveno-istraživačke planove Klinike i edukaciju studenata i znači li ovo odustajanje od sekularno humanističkih ideala medicinske struke i prelazak na dogmatska katolička učenja, nasuprot vrijednosti koje propagira Europska unija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zagrebačka nadbiskupija

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"