PREDIZBORNI CIRKUS: Vučić je „sigurica“, ali mogu da dobiju samo oni koji već imaju mnogo da ulože

Bojan Tončić

23. travnja 2016.

PREDIZBORNI CIRKUS: Vučić je „sigurica“, ali mogu da dobiju samo oni koji već imaju mnogo da ulože

U srbijansku predizbornu priču, završenu pred izborno ćutanje, uvode nas Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa i Zoran Vazduhopolohov Babić, član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke i dosadašnji šef Poslaničkog kluba naprednjaka u republičkom parlamentu. 

Kada su svojedobno u Kraljevu, na iscrpljujućoj turneji, Partibrejkersi otprašili prvu stvar na koncertu, recimo, "Kreni prema meni!", Cane je pozdravio publiku: "Dobro veče, Valjevo". Publika je vikala "Kraljevo, Kraljevo!", a Cane, zadihano i, karakteristično, kroz nos, odgovorio "Isti kurac!".

Slično se dogodilo i već legendarnom Babiću ("vazduhopolohov" je kodno ime koje je zaslužio mukotrpno pokušavajući da, nakon nerasvetljenog udesa vojnog helikoptera, izgovori "vazduhoplov") koji je, pred kraj kampanje, bio u - Valjevu.

"Mislim da je Srbija za prethodne dve godine, a na taj način i sam grad Kraljevo, prošla kroz jedan težak period", izgovorio je Babić. Dobacili su mu da se nalazi u Valjevu, a on se "opravdao", rekavši da "puno putuje ovih dana, a za Kraljevo je emotivno vezan". Usput je upozorio prisutne da je "26. april dan kada će Srbija odlučivati između budućnosti i prošlosti". I tu su mu pomogli da se izvuče i podsetili ga kako su izbori dva dana ranije, 24. aprila

Zoran Vazduhopolohov Babić
Zorana Vazduhopolohova Babića morali su da podsete kako su izbori nisu 26. aprila, nego dva dana ranije, 24. aprila (FOTO: mc.rs)

Ma koliko smešni bili gafovi političara na predizbornoj turneji, vidi se da su ovoga puta istinski prolupali - više i ne znaju šta govore, naslućuju da su u Srbiji, njihovi nastupi zrače prizemnom demagogijom i, naprosto, izazivaju transfer neugodnosti.

Od naznaka nekakve opozicione koncepcije, nemušto izgovorene na početku kampanje, gotovo neartikulisane, sve se svelo na unisono, nemaštovito, besmisleno i nepraktično ponavljanje davno delegitimisanih opozicionih prvaka, kako je predsednik Vlade Srbije najgori koga je Srbija imala, obećava u prazno, laže, te da vodi državu u propast i nove, nezamislive pljačkaške poduhvate svoje oligarhije, rešen da neograničeno, autoritarno vlada. Uništavajući medije i slobodu stvaralaštva.

Tu nema nade u uspeh, tvrdi najuticajniji srbijanski analitičar Srđan Bogosavljević, direktor Ipsos Strategic marketinga, jer, kako ističe, orkestrirani napad na jednu političku ličnost može uspeti samo ako nju ne podnosi blizu 50 odsto birača, a u Srbiji je Vučić, nalazi su Bogosavljevićeve agencije, apsolutno neprihvatljiv za tek 17 procenata.

Zašto svi "mrze" premijera

Vlast je, s druge strane, realizovala kampanju polaganja kamen-temeljaca za proizvodne pogone, otvoreni su manji pogoni i, verovatno (opozicija nipodaštava i demantuje), zaposleni građani u nerazvijenim opštinama. Na ulazu u Beograd počela je izgradnja pogona za "Ikeu", položen kamen - temeljac za stambenu kulu u "Beogradu na vodi", kineskoj kompaniji prodata je smederevska železara, procena je stručnjaka za dobru cenu. Paralelno sa predstavljanjem uspeha, vlast je difamirala opozicione prvake, na državnoj televiziji svaki je stav opozicije odmah poklapan stavom vladajuće stranke, videli su se uzajamni napadi, ali su ostavili utisak bezvoljnosti, kampanje kao iznudice za sve aktere. 

Aleksandar Vučić
Vučić je realizovao kampanju polaganja kamen-temeljaca za proizvodne pogone, otvoreni su manji pogoni, na ulazu u Beograd počela je izgradnja pogona za "Ikeu", položen kamen - temeljac za stambenu kulu u "Beogradu na vodi", kineskoj kompaniji prodata je smederevska železara ... (FOTO: Hina)

U finišu kampanje, vlast više nije znala šta će, Hrvati ne daju dovoljno snažan šlagvort za "državotvorno" treniranje strogoće, kao da je i Vučića i njegovu stranku sustigla opoziciona bezidejnost, pa je premijer nastavio da širom Srbije ponavlja kako ga svi mrze i vređaju, napadaju njega i njegovu porodicu (to je već toliko puta ponovio da prevazilazi potrebe kampanje, zvuči samoubilački); penzije će se, prvi put od obnavljanja višestranačja (da, računajući i vladavinu Slobodana Miloševića), deliti tri dana ranije, dva dana pred izbore, navodno zbog Uskrsa - a taj praznik je punih nedelju dana posle izbora. 

Ali tu nije kraj. Vučić kao da je dobio napad logoreje, pokazuje i druge simptome neracionalnosti, na mitingu u Raškoj kazaće, aludirajući na to što mu protivnici skandiraju "Vučiću, pederu!", kako "strahuje da će se bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu umesto sa "Šrederu" obratiti sa "pederu". Očito je i on pregrejan i preforsiran. 

Ratni zločinac i mirnodopsko ubistvo

Konačno, tri dana pred izbore saopštava da će za 48 sati otkriti ko je ubica pevačice Jelene Marjanović, zvezde programa "Grand šou", i da će taj biti uhapšen, takođe, u narednih 48 sati. Do tog dana, ovo ubistvo u beogradskom naselju Borča, okarakterisano je kao "Tvin piks", budući da ubica nije otkriven duže od dve nedelje. Zašto o tome govori premijer u tehničkoj vladi, u finišu predizborne kampanje - prosudimo sami. 

Nije bilo dovoljno, u nezvaničnom stranačkom glasilu Informer oglasiće se ratni zločinac Veselin Šljivančanin, penzionisani pukovnik JNA, podrškom Aleksandru Vučiću i SNS. I on je, eto, dobrodošao.

"U nekim vrlo važnim slučajevima, moćna EU staje na srpsku stranu, a ne na stranu naših zlonamernih komšija. I to oni ne rade zato što nas više vole, već zato što smo u pravu", logicira zlikovac. U interpretaciji Informera, "nepravedno osuđen samo zato što je služio državi i branio srpski narod".

Veselin Šljivančanin
S podrškom Vučiću javio se i ratni zločinac Veselin Šljivančanin (FOTO: Wikipedia/ICTY staff)

Vučić i njegova predizborna koalicija izgubili su tempo, pritom, već sam izbor stranaka kojima će pokloniti pridev vladajućih, Vučić je uradio po principu "ko zna čemu će valjati". Zauzimajući levicu, desnicu, centar, sa otvorenim pretenzijama na tribine i parking pored stadiona. Zaboravljajući aksiom po kojem zbir predizbornih procena nije kapital koji se unosi u koaliciju, odnosno, takav predizborni potez može biti štetan, u uslovima male razlike u skoru čak i poguban. A svaki će skor Vučiću biti mali, budući da je njegova namera da izbori mogućnost za samostalno formiranje vlade. 

Koliko je, dakle, bilo logično ići u koaliciju sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, nema vidljive logike u paktu sa Srpskom narodnom partijom Nenada Popovića, Rusa-spavača, koja se otvoreno zalaže protiv priključenja Srbije EU i za saradnju sa Rusijom. Dok njen lider prosipa javnim prostorom notorne budalaštine, lišene racionalnosti i elementarne inteligencije. 

Kampanja bez debate

Vučić na 50 odsto plus jedan? U kampanji je, uprkos svemu, bio ubedljiviji od ostalih, ali ne toliko. U razgovoru za Lupigu kampanju ocenjuje Jasmina Lukač, urednica „Izborne groznice“, dodatka dnevniku Danas, štiva koje je nakon ranijih izbora dobijalo laskave ocene za realnost u izveštavanju i uređivanju.

"Protekla izborna kampanja bila je čudna, jer je vođena u uslovima visokog rejtinga vladajuće partije, ali bez televizijskih debata i direktnog sučeljavanja sa predstavnicima opozicije. Građani nisu imali prilike da gledaju televizijski duel lidera SNS i opozicionih predstavnika, i ta činjenica podstakla je ne samo sumnje da vladajuća stranka vrši prejak i nedozvoljen uticaj na medije, nego i da je sam izborni proces izmanipulisan. Da je lider SNS-a i premijer Srbije odgovorio na ovakvu vrstu pitanja u jednoj javnoj TV debati, sigurno je da bi bilo manje priča o izbornim nepravilnostima. Neke od tih nepravilnosti dešavale su se i na ranijim izborima, ali u okolnostima ovakve neravnopravne medijske kampanje, one su dobile poseban zamah. Osporavanje izbornog procesa zavisiće od toga kakav će rezultat opozicija imati na kraju i koliko će lista koje su na ivici cenzusa, slaviti ulazak u parlament u izbornoj noći", kaže naša sagovornica. 

Smederevo železara
U Srbiji je Vučić apsolutno neprihvatljiv za tek 17 procenata stanovništva (FOTO: Hina)

Njenim stavom otvaramo i dilemu u vezi sa događajima koji su obeležili kampanju.

"Kada je reč o konkretnim događajima, ni jedan od njih nije, po mom sudu specifičan, sve vladajuće stranke koristile su i prilikom ranijih izbora ta svečana otvaranja puteva i postavljanje temeljaca za fabrike i tržne centre za svoju promociju. I ranije su se dešavale slične situacije poput incidenta na Đermu (napad na funkcionere DS op.a.), ili gafovi, poput tog od strane opozicione DS i slovačkom manjinom. Predsednik Tomislav Nikolić je i ranije marginalizovan. I ranije smo imali slična obećanja, sada je to rast plata i penzija, ranije je bilo, setimo se plate od hiljadu evra i slično. Medijski, po meni, kampanja se razlikuje od dosadašnjih, što uključuje i činjenicu da je glavna tema tabloidne štampe bila istraga ubistva pevačice Granda, a ne neka politička priča", rezime je Jasmine Lukač. 

Opozicija, a, među nama, to je "volja i predstava", nešto što definitivno obara neka načela teorije političkih sistema, ušla je u nadmetanje sa teškim teretom delegitimisanih lidera i, u velikoj meri, kriminalizovanih stranačkih vertikala, sve do lokalnih moćnika. Nismo saznali zašto je Levica Srbije istinska levica, kako se slažu socijaldemokrate i liberali, evropska SNS i SNP koja je protiv evrointegracija. Prvostepeno nevini Vojislav Šešelj, pak, na mitinzima nikad nije tiše govorio; iskustvo nas uči da je, upravo tada, izgovarao najopasnije monstruoznosti. Sada se ograničio "samo" na "nastavak borbe za očuvanje Republike Srpske", "nemirenje sa ustaškom okupacijom 'republike srpske krajine'" i pakt sa Rusijom u različitim oblicima. 

Tito, Milošević i ucenjivački potencijal

Dosadašnji najozbiljniji koalicioni partner i takmac Socijalistička partija Ivice Dačića zaoštrava neslaganje sa naprednjacima i ne krije da ima za cilj povećanje "ucenjivačkog potencijala", kako dosadašnji partneri komentarišu rejtig socijalista. I socijalisti se oslanjaju na stabilno biračko telo, ali i na novi pristup, afirmacijom "nekih ideja" osnivača Slobodana Miloševića, ali i Josipa Broza. Ne samo ornamentalni detalj, lift - partija Joške Broza, Titovog unuka, deo je predizborne koalicije, a na jednom mitingu pojavio se i Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića.

Od Andreja Nosova, šefa Izbornog štaba koalicije Socijaldemokratske stranke (Boris Tadić), Liberalno demokratske partije (Čedomir Jovanović) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (Nenad Čanak), saznajemo da su imena partijskih predsednika bila glavni adut Koalicije. Reč je o neizlečivom luzeru i bivšem predsedniku Srbije Tadiću, Jovanoviću koji personifikuje otvorenu, bahatu i ponižavajuću tajkunizaciju politike i Nenadu Čanku koji je, uz brojne gafove, sačuvao solidan komad ugleda u Vojvodini.

Boris Tadić, Nenad Čanak, Čedomir Jovanović
Koalicija neizlečivog luzera i bivšeg predsednika Srbije, Borisa Tadića Tadiću, te Čedomira Jovanovića koji personifikuje otvorenu, bahatu i ponižavajuću tajkunizaciju politike i Nenada Čanka koji je, uz brojne gafove, sačuvao solidan komad ugleda u Vojvodini (FOTO: mc.rs)

"Naš prvi i osnovni slogan je bio 'Čeda, Boris, Čanak', izašli smo, bez laži i prevare i mislili smo da tako najdirektnije kažemo o čemu je reč. Može o svakom da se misli ovo ili ono, pa i o njima zajedno, ali nema prevare, to su ti ljudi. Nakon toga smo išli na to da pobedimo strah kod ljudi i ideju da nemaju izbora. Mislim da ga imaju više nego bilo kada. To je suština strategije. Uz dodatak, da smo se trudili da stavimo običan svet u središte kampanje. Pogledajte naše video materijale, mnogo više govore obični ljudi, a naši političari ih slušaju. Hteli smo da kažemo da želimo da čujemo kritike običnog sveta i da smo naučili na greškama koje smo, u upravljanju ovom zemljom, činili u prošlosti", kaže Nosov za Lupigu. 

Oni koji retko greše, vlasnici kladionica u Srbiji, nemaju "dojavu", ali, kako Lupiga nezvanično saznaje, ukrštaju nalaze ozbiljnih istraživača. Kvota za ishod koji kladioničari nazivaju "sigurica", odnosno za to da će Vučić ponovo postati premijer je 1.01. To znači da, ukoliko uložite milion dinara na ovaj rezultat (računa se rešenje Republičke izborne komisije), dobićete 9.900 dinara (nešto više od 80 evra). 

Dakle, ko se kladi na Vučića, dobiće, ali jako malo. Ili, kazali bi zlobnici (ljudsko pravo), od ulaganja u Vučića mogu da dobiju samo oni koji već imaju mnogo da ulože. I to samo pod uslovom da su spremni na rizik.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay