IVO LOLA OSTAJE: Hasanbegović svoj poraz proglasio pobjedom

N.K.

11. prosinca 2017.

IVO LOLA OSTAJE: Hasanbegović svoj poraz proglasio pobjedom

Izjalovili su se planovi Zlatka Hasanbegovića i njegove stranke Neovisni za Hrvatsku. Njihova inicijativa koja je za cilj imala da se iz parka na križanju Selske i Prilaza baruna Filipovića ukloni bista narodnog heroja Ive Lole Ribara, nije prošla, unatoč amandmanu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kojim se prihvaća ta inicijativa. Podsjetimo, isti taj Bandić bistu je nakon dvadeset i kusur godina vratio na njeno mjesto uz niz uvjerljivih argumenata, pa ubrzo promijenio ploču.

POVRATAK IVE LOLE RIBARA: Ponovno postavljena bista slavnom narodnom heroju

BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

PROTUAKCIJA U ZAGREBU: Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima

KAKO JE BANDIĆ "IZDAO" SAMOG SEBE: Jučer veličao Ivu Lolu Ribara, a danas ga uklanja

Za uklanjanje biste danas je glasalo 16 gradskih vijećnika, dok je protiv bilo njih 15, a većina je propala jer se deset vijećnika izjasnilo suzdržanima. Hasanbegovića je „minirao“ čak i HDZ, koji u Skupštini ima sedam vijećnika, a danas su HDZ-ovi vijećnici odlučili biti suzdržani. Predsjednik Gradske skupštine, HDZ-ov, Andrija Mikulić, objasnio je kako oni ne žele gubiti vrijeme na ideološke rasprave, već traže da se u Gradskoj skupštini raspravlja o realnim problemima, kao što su komunalna i prometna pitanja. Mikulić je napomenuo i kako ova neočekivana odluka HDZ-a, koja je svakako bila iznenađenje za Hasanbegovića i Bandića, ne znači da je ugrožena većina u Skupštini, koju uz Bandićevu stranku Bandić Milan 365 i Neovisni za Hrvatsku, tvori upravo HDZ.

Ivo Lola Ribar
Hasanbegović će pokušati ponovno za tri mjeseca (FOTO: Hina/dka)

Hasanbegović nije mirno primio ovakav razvoj situacije, a propast njegove inicijative, pokušao je prikazati kao svoju pobjedu

„Ovo je naša moralna pobjeda“, ustvrdio je Hasanbegović, poručivši da je prijedlog njegove stranke utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura te najavivši da će identičan prijedlog ponovno uputiti na Skupštinu za tri mjeseca, što je pravi dokaz čime su se Hasanbegović i Neovisni za Hrvatsku odlučili baviti u svom mandatu. Za propast prijedloga okrivio je „koaliciju između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte“, ali je ipak prema svojoj bivšoj stranci imao miroljubiv ton, rekavši kako ovi događaji neće utjecati na njegovu koaliciju s HDZ-om.

Gradski vijećnik iz redova SDP-a, Rajko Ostojić, cijelu je stvar nazvao cirkusom. 

„Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda predložio da se bista ukloni“, objasnio je Ostojić ustvrdivši da takva ideja nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini te izrazio nadu da je ovo početak kraja jedne „neprincipijelne trgovačke koalicije“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/dgr