VIDEO: Nijemci s krovova pjevaju „Bella ciao“ u znak solidarnosti s Talijanima

Lupiga.Com

22. ožujka 2020.

VIDEO: Nijemci s krovova pjevaju „Bella ciao“ u znak solidarnosti s Talijanima

Većina Europe je već danima u izvanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa, a već je tjednima posebno teško stanje u Italiji. Samo jučer u toj su zemlji od posljedica zaraze preminule 793 osobe, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 4.825, dok je oboljelih više od 53.000. Veliki broj zaraženih broji i Njemačka. Jučer je u toj zemlji evidentirano preko 22.000 oboljelih, ali smrtnost od posljedica koronavirusa daleko je manja nego u Italiji. Iako su u obje zemlje prvi slučajevi otkriveni još krajem siječnja (u Njemačkoj 27., a u Italiji 31. siječnja) u Njemačkoj su s jučerašnjim danom zabilježena 84 smrtna slučaja. 

Deprimirajuće vijesti na temu koronavirusa ne prestaju svakodnevno stizati iz cijelog svijeta, ali mi ćemo se danas zadržati na vijesti koja dolazi iz njemačkog Bamberga.

Naime, stanovnici jedne četvrti ovog grada iznimno bogate povijesti, izazvali su popriličnu pažnju europske javnosti svojom izvedbom „Bella ciao“, pjesme koja je već desetljećima simbol borbe, otpora i slobode. Iako, pjesma vuče svoje korijene iz 19. stoljeća, kada su je pjevali talijanski nadničara i radnici, danas je poznajemo kao svojevrsnu himnu talijanskih partizana, koju su, uz ponešto izmijenjen tekst, pjevali u Drugom svjetskom ratu.

Stanari dvije bamberške zgrade, početkom su tjedna nakratko prekinuli izolaciju, popeli se na krovove svojih ulaza, izašli na prozore i otpjevali „Bella ciao“, želeći tako pokazati solidarnost s virusom najpogođenijim Talijanima. Njihovu izvedbu snimio je lokalni bloger te snimku postavio na YouTube, odakle su je preuzeli brojni svjetski mediji.

Video počinje kratkim govorom jednog od stanara, koji se potrudio izgovoriti poruku na talijanskom, objašnjavajući kako su ih pogodile potresne slike iz Italije.

„Bila je to vrlo spontana ideja među nama susjedima", rekao je jedan od inicijatora kampanje, koji je nakon što je video postao viralan, rekao kako su iznenađeni reakcijama ljudi. U komentarima ispod videa mnoštvo je dirljivih zahvala, ponajviše od ljudi iz Italije. Stoga su se isti bamberški stanari odlučili zahvaliti i snimiti još jedan video.

„Dirnuti europskim i svjetskim reakcijama na naš video, želimo se od srca zahvaliti na svim primljenim komentarima“, napominju u videu, a zahvalili su se na tri jezika - talijanskom, engleskom i njemačkom – uz poziv svima koji to mogu da od sada svaki dan u 18 sati pjevaju „Odu radosti“, europsku himnu. Oni će to, poručuju, činiti u svojoj ulici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube