PRORAČUNSKI PROMILI: Koliko novaca daju Zagreb i Split za mlade

I.K.

27. prosinca 2015.

PRORAČUNSKI PROMILI: Koliko novaca daju Zagreb i Split za mlade

Da hrvatske političke stranke ne mare previše za mlade, imali smo priliku vidjeti i tijekom minule predizborne kampanje kad se pokazalo da predizborni programi gotovo nemaju nikakve politike mladih uključene u svoje prioritete i ciljeve. Upravo je Lupiga tijekom predizborne kampanje kod političkih takmaca na parlamentarnim izborima potražila odgovore na pitanje kako u svojim programima vide mlade. Odgovori koje smo dobili bili su očekivano razočaravajući. Naime, ispostavilo se da mladi nijednoj stranci nisu baš prioritet.

OČEKIVANO BEZ IDEJE I KREACIJE: Što mladima nude političke opcije uoči nedjeljnih izbora

SUČELJAVANJE O MLADIMA: HDZ se nije pojavio na raspravi o "skupoći" mladih

Osim općih mjesta o potrebi zapošljavanja i nejasnih stavova o unaprjeđenju obrazovanja koji su uglavnom išli za daljnjom komercijalizacijom pod krinkom izvrsnosti, niti jedna stranka, kao ni postojeći nacionalni programi nisu imali niti imaju viziju budućnosti zasnovanu na potencijalima ove svakom društvu najvažnije dobne skupine. Promotrili smo tako koliko sredstava dodjeljuju s ciljem poboljšanja životnih uvjeta ljudi u dobi od 18 do 30 godina u dva najveća hrvatska grada.

Ovogodišnji gradski budžeti namijenili su tako u Splitu tek 200.000 kuna za dodjelu financijske potpore projektima za mlade, a u Zagrebu u okviru Javnog natječaja za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje projekta/programa udruga mladih 2.290.000 kuna. Zagrebački znatno veći budžet, kada se gledaju pojedinačne donacije, ipak je poprilično manji.

Naime, u natječaju glavnog grada uvjeti dodjele iznosili su od 10.000 do 50.000 kuna pri čemu su najveći iznos ostvarile udruge SUMSI - Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom i Forum za slobodu odgoja s dobivenih po 40.000 kuna, među 117 različitih projekata, koji su dobili potpore u nekoliko kategorija (obrazovanje i informatizacija mladih, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, socijalna politika prema mladima, zdravstvena zaštita i reproduktivno zdravlje mladih, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, izgradnja civilnog društva i volonterski rad, kultura mladih i slobodno vrijeme, mobilnost, informiranje i savjetovanje mladih).

U Splitu mladima ide 200.000, a u Zagrebu 2.290.000 kuna (FOTO: Wikipedia)

Hrvatski savez udruga mladih i studenata s invaliditetom ostvario je potporu za projekt u sklopu područja Kultura mladih i slobodno vrijeme, a Forum za slobodu odgoja za projekt "Akademija vršnjačke medijacije" u sklopu područja Obrazovanje i informatizacija.

S druge strane, na splitskom javnom pozivu na kojem je prijavljen tek 31 projekt, osam nije zadovoljilo administrativnu provjeru, a 15 nije imalo dovoljan broj bodova. Tako je Grad Split financirao tek osam udruga, i to njih pet s potpunim iznosom, koji su tražili, te tri s umanjenim (udruge Domine, Help i Studentski katolički centar)

Maksimalni iznos od po 35.000 kuna dobile su udruge Info zona za djelovanje Informativnog centra za mlade, udruga Tvornica ideja za projekt "MladoST u kadru". Glazbena mladež Split dobila je 30.000 kuna za organizaciju Imagine Croatia Festivala, 29.500 kuna Studentski katolički centar (SKAC ) za projekt "72 sata bez kompromisa", Udruga mladih programera za svoj DUMP Imagine cup dobila je 22.599 kuna. Splitska debatna unija za sudjelovanje na Svjetskom debatnom prvenstvu dobila je 20.000 kuna, a 18.600 kuna Udruga za pomoć mladima Help koja će tim novcem financirati projekt "Budi fin, budi in". Najmanje novca, 8.950 kuna, ostvarila je udruga Domine koja se na natječaj prijavila s projektom "MiA – Mlade i aktivne zajedno za održivu zajednicu".

Osim iznosa koji se dodjeljuju mladima, nije naodmet napomenuti i način na koji se oni provode, to jest činjenicu da su natječaji za 2015. godinu raspisani tek u srpnju, kad je riječ o Splitu, odnosno listopadu, kad je u pitanju Zagreb. Ne manje zanimljivo, splitske udruge novac su dobile u prosincu, a za zagrebačke nam, u ovom trenutku, još uvijek nije poznato.

Sličnu sudbinu mladi dijele i kad je riječ o lokalnim politikama, barem ako je suditi po načinu prezentacije mladih u lokalnoj vlasti – Savjetu mladih, tijelu koje ima tek savjetodavnu ulogu u kreiranju politika.

Naime, osim što lokalne samouprave pokazuju koliko im je stalo do novih generacija novčanim sredstvima te načinom njihove dodjele dijelu civilnog društva, one često propuštaju šansu za dobrovoljan angažman mladih ljudi, koji bi govorili o svojim potrebama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tomwsulcer/Wikimedia 

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".