PORUKA GREENPEACEA HRVATSKOJ VLADI: “Profit se broji narod se znoji”

Lupiga.Com

17. srpnja 2024.

PORUKA GREENPEACEA HRVATSKOJ VLADI: “Profit se broji narod se znoji”

Nesnosne vrućine koje vladaju već više od tjedan dana hrvatskom ogranku Greenpeacea poslužile su kao idealna kulisa za performans kojim upozoravaju Vladu da mora napraviti konkretne pomake ka ublažavanju klimatskih promjena i njezinih posljedica. Tijekom ove akcije članovi međunarodne organizacije za borbu protiv zagađenja okoliša u utorak su se popeli na krov zgrade u Vukovarskoj ulici u Zagrebu odakle su uz simboličke rekvizite upozorili na odnos između aktualnih vrućina i fosilnih goriva.

MALO ISTRAŽIVANJE: Kako je moguće da je putovanje jeftinije zrakoplovom nego vlakom?

PROĆERDANI PLANOVI: Na ruševinama europske i hrvatske politike

POVIJESNI SPORAZUM: „Dogodilo se ono čega se industrija fosilnih goriva najviše bojala“

„Fosilna industrija ostvaruje ekstraprofite i planira izgradnju nove infrastrukture koja će nas ‘zabetonirati’ u fosilno doba, čije nemilosrdne posljedice već itekako osjećamo na vlastitoj koži. Već desetljećima fosilna industrija dobro zna da snosi najveću odgovornost za klimatsku krizu no namjerno prikriva istinu i nastoji diskreditirati znanstvene dokaze, ne bi li nesmetano nastavila s prljavim poslovima koji joj donose enormne profite. Fosilne kompanije poriču svoju odgovornost i ne plaćaju nikakvu štetu, a troškove i posljedice snose građani i društvo - svi mi”, poručila je programska voditeljica Greenpeacea Hrvatska, Petra Andrić.

Kako navode iz ove međunarodne organizacije, hrvatska Vlada do sada se klimatskim promjenama i njenim posljedicama bavila uglavnom deklarativno. Zelena tranzicija jedan je od glavnih prioriteta Vlade na što je, navodi Greenpeace, premijer Andrej Plenković i prošlog tjedna upozorio potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčoviča.

„Istovremeno, ista ta vlada podržava proširenje LNG terminala i druge plinske infrastrukture, projekte vrijedne stotine milijuna eura. Fosilna industrija najveći je generator klimatskih promjena i krajnje je vrijeme da se dobrobit i zdravlje naroda stave ispred profita fosilnih kompanija”, upozorava Greenpeace na razlike između deklarativnih stavova Vlade i praktičnih investicija.

vruce
"Fosilna industrija najveći je generator klimatskih promjena i krajnje je vrijeme da se dobrobit i zdravlje naroda stave ispred profita fosilnih kompanija”, upozorava Greenpeace (FOTO: Ratko Mavar/Greenpeace Hrvatska)

Prema procjenama Greenpeacea, u posljednjih pola stoljeća naftne i plinske kompanije zarađuju oko 2.8 milijardi američkih dolara dnevno. Pri tom, najizloženije zajednice trpe gubitke uzrokovane toplinskim valovima, rekordnim poplavama, olujama, tučama, šumskim požarima, sušama koji uništavaju domove, zdravlje i odnose živote, poručuju iz Greenpeacea.

Vrućine koje su zahvatile zemlju nedavno su dovele i do odgode početka školske godine, no osim administrativnih poteškoća, građani sve veće probleme imaju i sa zdravljem. Naime, starije stanovništvo koje je u Hrvatskoj dominantno, zahtijeva i povećan broj liječničkih intervencija.

„Pozivamo hrvatsku Vladu da borbu protiv klimatskih promjena shvati kao stvarni prioritet i prijeđe s riječi na djela. Umjesto u nove fosilne projekte, sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Pogotovo energiju sunca za koju u Hrvatskoj imamo ogromne potencijale”, poručila je Andrić.

Prema informacijama Državnog meteorološkog zavoda, a kako prenosi Greenpeace Hrvatska, aktualni toplinski val u Hrvatskoj počeo je u ponedjeljak 8. srpnja na Jadranu, a od sljedećeg je dana zahvatio i ostatak zemlje. U kopnenim krajevima njegovo se trajanje očekuje do potkraj ovog tjedna kada je moguć dotok hladnijeg zraka. Na Jadranu, posebice u Dalmaciji, toplinski val vjerojatno će potrajati i dulje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Greenpeace Hrvatska

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.