POSJEČENI "SLAVOLUK": Darko Rundek u spomen jednom stablu kojeg više nema

I.F.

26. ožujka 2019.

POSJEČENI "SLAVOLUK": Darko Rundek u spomen jednom stablu kojeg više nema

Nakon što je u prosincu, video snimkom na svojoj Facebook stranici, glazbenik Darko Rundek upozorio na sječu stabala u park-šumi u srcu Zagreba, večeras je održao kratak govor, svojevrsni in memoriam za stablo koje je pružalo golemu krošnju nad prilazom zagrebačkoj Kinoteci.

OSTAJE SAMO PUNO HRASTOVINE: Rundek videom upozorio na sječu hrastova u zagrebačkoj park-šumi

Na ovu devastaciju Rundek je također upozorio na svojoj Facebook stranici, s kratkim videom koji počinje uz zvonjavu crkvenih zvona, jer posječeno se stablo nalazilo tik uz zvonik crkve Svetog Blaža. Uz ono što je od stabla ostalo – veliki panj – Rundek i troje njegovih prijatelja zapalili su svijeću.

Kinoteka
Stablo u punom sjaju (SCREENSHOT: GoogleMaps)

„Posjekli su ga zbog toga što je malo diglo asfalt ovdje“, govori Rundek pokazujući na Kordunsku ulicu i objašnjavajući kako je stablo stajalo kao slavoluk na ulazu u Kinoteku. Kaže i da će štetu koje je napravilo korijenje stabla komunalne službe ionako morati popraviti.

„Stabla, koje tu raste barem osamdeset godina, više neće biti“, zadnje su riječi koje se čuju na ovom Rundekovom videu. 

Rundek posljednjih godina pokazuje veliku brigu za očuvanje okoliša. Ove subote tako će na Črnomercu, uz potok, predvoditi prosvjednu šetnju, kao znak podrške inicijativi za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerec, jednog od rijetkih preostalih zagrebačkih potoka koji su sačuvali otvoreni tok u cijeloj dužini, od izvora na Medvednici do ušća u potok Vrapčak koji se dvjestotinjak metara nakon toga ulijeva u Savu. Generalni urbanistički plan na ovom mjestu predviđa izgradnju prometnice, čime bi se potok jednostavno zatvorio. Šetnja kreće u 11 sati na tramvajskom okretištu Črnomerec, a završava na savskom nasipu, sve s ciljem kako bi se ukazalo na potrebu da se betonizacija potoka spriječi, a prostor uz potok uredi i prilagodi za potrebe građana.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook