SRUŠEN I REFERENDUM ZA AUTOCESTE: "Ustavni suci otvaraju put diktaturi političke elite!"

Ivan Kegelj

21. travnja 2015.

SRUŠEN I REFERENDUM ZA AUTOCESTE: "Ustavni suci otvaraju put diktaturi političke elite!"

Nakon referenduma o outsourcingu, Ustavni sud srušio je i referendum o monetizaciji autocesta, odnosno referendumsko pitanje proglasio je neustavnim. Jedan od organizatora potpisivanja zahtjeva za referendum, predsjednik Nezavisnog sindikata Mijat Stanić ovu odluku komentirao je ustvrdivši da Ustavni sud sprječava demokratizaciju Hrvatske i onemogućuje direktnu demokraciju. Ustavni sud, upozorava Stanić, otvara put diktaturi političke elite pa ističe - takav Ustavni sud na nije potreban. Nakon ovakve odluke, tvrdi predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, jasno je da je Ustavni sud instrument u rukama vlasti.

Zahtjev za referendum o monetizaciji autocesta potpisalo je 530.000 hrvatskih građana i građanki, a na zahtjev za referendum o outsourcingu potpise je stavilo oko 550.000 građana i građanki. Njihovu demokratski iskazanu volju da se o navedenim pitanjima važnim za sudbinu države i svakog pojedinca odluči izjašnjavanjem svih građana i građanki Ustavni sud je s lakoćom pogazio i dao povoda za pitanje: štiti li Ustavni sud vrijednosti Ustava Republike Hrvatske ili je pak riječ o instituciji koja političke elite štiti od nepoželjnog upliva građana u kreiranje javnih politika, odnosno o odlučivanje o sudbinski važnim pitanjima za budućnost države.

"Iz ove odluke razvidno je da je Ustavni sud instrument u rukama vladajućih struktura. Kad su donosili odluku čak su upuštali i u komentare naših propagandnih poruka. U odluci vidim rukopis Peđe Grbina i potpis Jasne Omejec. Ukoliko bi Vlada sad htjela ići u monetizaciju, od koje je u međuvremenu odustala, morali bi to provući kroz Sabor i to je jedina razlika u odnosu na vrijeme prije prikupljanja potpisa", rekao je Mijat Stanić. Sindikalist iz Hrvatskih autocesta tvrdi da je Ustavni sud pri odlučivanju uvažio niz netočnih činjenica koje mu je podnio Saborski odbor za Ustav i poslovnik.

Odluka Ustavnog suda objavljena je prije nekoliko sati (SCREENSHOT: usud.hr)

Akcija prikupljanja potpisa, ističe Stanić, svejedno je uspjela, jer je davanje autocesta u koncesiju onemogućeno, ali organizatori od svog zahtjeva za referendum ne odustaju

"Mi i dalje želimo taj referendum, kako bismo zaštitili ceste, koje su od strateškog interesa za Hrvatsku, od svih budućih vlada. Naravno da odlukom Ustavnog suda nismo zadovoljni, jer njome se građanima poručuje da mogu skupljati potpise koliko god hoće, a oni će to na koncu proglašavati neustavnim. Ustavni sud sprječava direktnu demokraciju. Kao da su građani maloumni pa ne znaju što traže. Ustavni sud otvara put diktaturi političke elite, a građanima poručuje da neće moći koristiti jedino demokratsko sredstvo u sprječavanju vlasti da donese loše odluke. Ove godine smo pred Ustavnim sudom imali dva zahtjeva za referendum i tri zahtjeva sindikata za ocjenu ustavnosti ukidanja prava iz kolektivnog ugovora. Sve je odbijeno. Ispada da su svi nestručni, osim ustavnih sudaca, a kad stvar dođe na sudove sindikalni pravnici dobivaju 90 posto slučajeva. Građanske inicijative uskoro bi se mogle pozabaviti i Ustavnim sudom, jer on nam ovakav nije potreban. Umjesto da potiče demokraciju, Ustavni sud je guši. Ovo što rade vrlo je opasno", zaključio je Stanić. 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: usud.hr