HRT UKINUO EMISIJU 'HRVATSKA UŽIVO': Hrvatska televizija odlučila raskinuti s novinarstvom

I.K.

11. rujna 2017.

HRT UKINUO EMISIJU 'HRVATSKA UŽIVO': Hrvatska televizija odlučila raskinuti s novinarstvom

Vodeći ljudi Hrvatske televizije ukinuli su emisiju "Hrvatska uživo". U jesenskoj shemi HRT-a ona neće biti emitirana. "Hrvatska uživo" jedan je od zadnjih HRT-ovih bastiona gdje se gledatelj nacionalne televizije mogao susresti s ozbiljnim i angažiranim novinarstvom kakvo priliči jednoj članici Europske unije.

POKRENUTA PETICIJA ZA SPAS 'HRVATSKE UŽIVO': HRT tvrdi da su za gašenje emisije zapravo krivi gledatelji

HDZ-OVAC ODUŠEVLJEN ZBOG GAŠENJA 'HRVATSKE UŽIVO': „Emisiju uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko“

Još u minuli petak "Hrvatska uživo" nalazila se u jesenskoj shemi emitiranja, imala odobrenje i predviđenu financijsku konstrukciju. Danas su autori i autorice emisije dobili poruku da se "Hrvatska uživo" ukida, bez ikakvog obrazloženja. Informaciju o ukidanju jedne od najozbiljnijih informativnih emisija HRT-a potvrdili su nam novinarke i novinari koji su na njoj radili, ali zbog straha od otkaza nitko od njih ne želi biti citiran.

MEDIJSKI MRAK JE ZAVLADAO – „LAKU NOĆ I SRETNO“: Upozorio na cenzuru, pa potjeran s HRT-a

NASTAVAK ČISTKE NA HRT-U: „Treća povijest“ odlazi u povijest

NEPOŽELJNI NA HRT-U, NAGRAĐENI U SVIJETU: Hvale se novinarima koje su istrijebili iz etera

OBRAZLOŽENJE HRT-A: „Da, ukidamo 'Treću povijest', treba nam nešto inkluzivno“

Da slučaj bude začudniji, o ukidanju emisije još nema pismenoga traga. Odluka o tome da "Hrvatska uživo" više neće biti emitirana onima koji na njoj rade prenesena je usmeno.

HRT Prisavlje
Umjesto ozbiljnog i angažiranog novinarstva sada ćemo gledati "malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije" (FOTO: Lupiga.Com)

"Morali su za to dobiti zeleno svjetlo, oni ništa ne rade bez uputa. Mi smo još uvijek u jesenskoj shemi i ja mislim da se oni ne bi usudili ukinuti nas bez zelenog svjetla s Markovog trga", kaže jedan od naših sugovornika s HRT-a.

"Hrvatsku uživo" navodno bi trebala zamijeniti emisija "Kod nas doma", koju bi vodila Barbara Kolar. Emisija se opisuje ovako: "malo gastronomije, malo mode, dizajna i moderne psihologije". Aktivistica Sanja Sarnavka povodom ukidanja emisije "Hrvatska uživo" poslala je dopis saborskom Odboru za informiranje.

"Poštovani predsjedniče Odbora, upućujem Vama i svim članicama/ovima Odbora upit i zahtjev da na prvoj sjednici raspravite odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju HuŽ, jednu od rijetkih koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora ispunjavati javni medijski servis - davanje glasa diskriminiranima, onima s margine društva, od osoba s invaliditetom do zaštitnika temeljnih ljudskih prava. Javnost treba znati kojim je to argumentima obrazloženo ukidanje jedne od rijetkih emisija koje imaju gledanost vrijednu spomena na takozvanom javnom medijskom servisu koji nakon ovog čina uistinu ne zaslužuje nositi taj naziv", navodi u dopisu Sarnavka. Slučaj je ovo koji zorno pokazuje kako Hrvatskoj na njenom europskom putu predstoji velika borba kako bi se javni informativni servisi iščupali iz ralja političkog utjecaja. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/HRT

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"