GOOD NIGHT AND GOOD LUCK: Saša Leković podnio ostavku na mjesto predsjednika HND-a

I.F.

10. svibnja 2018.

GOOD NIGHT AND GOOD LUCK: Saša Leković podnio ostavku na mjesto predsjednika HND-a

Nakon što je dio novinara jučer nazvao „samoproglašenim moralnim vertikalama“ Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva podnio je ostavku na tu dužnost. Prema proceduri njega će do novih izbora zamijeniti prvi potpredsjednik HND-a, dugogodišnji novinar Novog lista, Denis Romac. Svoju odluku Leković je obznanio priopćenjem, a ona je posljedica nedavnih dodjela godišnjih nagrada HND-a, kada je, među ostalima, jedna od nagrada dodijeljena uposlenici Nove TV, Ivani Petrović za izvještavanje iz Haaga.

NAGRADA ZA IVANU P.: Nagrađeno je ono što može poslužiti kao primjer lošeg izvještavanja

REAKCIJA DOCUMENTE: „Dodjela nagrade Ivani Petrović je promašaj HND-a i uvreda profesionalnim novinarima“

SAŠA LEKOVIĆ, NOVI PREDSJEDNIK HND-a: Hrvatsko novinarstvo je u vrlo lošem stanju

Leković je na čelo HND-a došao prije gotovo točno tri godine i odmah se našao na meti ekstremista i ekstremističkih "portala" zbog čega je svakodneno primao brojne uvrede i prijetnje, pa čak i one smrću. Optuživalo ga se za "antihrvatstvo" i prebrojavala mu se krvna zrnca, a zbog prijetnje smrću jedna je osoba čak i osuđena.

HND
Do novih izbora funkciju predsjednika obnašat će Denis Romac (FOTO: Hina)

U današnjem priopćenju navodi kako se na ovaj potez odlučio nakon što su ostavku odbili dati potpredsjednici HND-a, spomenuti Romac i Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista

„Ukoliko potpredsjednici HND-a ne daju ostavku dat ću je ja“, službeno je još jučer poručio Leković, na taj način praktički ucijenivši dvoje potpredsjednika, Denisa Romca i Slavicu Lukić, novinarku Jutarnjeg lista, a opravdavajući to tvrdnjom kako su u HND-u u tijeku „mnogi važni procesi uključujući organizacijske promjene i nekoliko velikih projekata“, zbog čega ne želi da njegova ostavka dodatno našteti HND-u.

No, to je bilo jučer. Nakon što na njegov „apel“ Romac i Lukić nisu pristali, danas je Leković odlučio pokazati svoju principijelnost. Potpredsjednici su se o tome očitovali Izvršnom i Središnjem odboru HND-a, smatrajući da je štetno i neprimjereno o ovom internom pitanju raspravljati javno, kako to Leković čini. Inače, njihove ostavke Leković je zatražio zbog priopćenja koje je HND objavio dan ranije. Priopćenje izglasano od Izvršnog odbora HND-a većinom glasova, čemu se Leković protivio, objavljeno je u utorak, dan prije nego što će jedanaest novinara iz protesta vratiti ukupno 16 nagrada koje im je HND dodijelio ranijih godina. U priopćenju ih se pozvalo da nagrade ne vraćaju, nego da aktivno sudjeluju u radu HND-a te se istom prilikom apeliralo na novinare da prestanu s praksom navijačkog i pristranog izvještavanja o ratnim zločinima i suđenjima za ratne zločine, neizravno se tako osvrćući na slučaj Ivane Petrović.

No, novinari su svoje nagrade ipak vratili, iskazujući nezadovoljstvo što je „spekulativni, proizvoljni i formalno nekorektni“ izvještaj Ivane Petrović struka nagradila kao primjer izvrsnosti.

„Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo“, poručilo je jedanaest novinara ostavljajući svoje nagrade u prostorijama HND-a

HND
Dio nagrada ostavljenih u HND-u (FOTO: Hina)

U međuvremenu je reagirao Leković, nezadovoljan priopćenjem HND-a, objašnjavajući kako je ono neodgovoran potez kojim je narušena propisana autonomnost Ocjenjivačkog odbora. 

„Nedosljedno je držati se vlastitih pravila i odluka samo dok ti rezultat takvog ponašanja odgovara, a kršiti ih kada ti iz bilo kojeg razloga rezultat stvara neugodnost. Također je nedosljedno i neprofesionalno reagirati ne u skladu s usvojenim pravilima nego u zavisnosti od toga kakvi su pritisci na tebe i od koga dolaze“, poručio je Leković prije današnjeg podnošenja ostavke ne spominjući problem koji novinari ističu, a može se sažeti u jednostavnom pitanju – treba li struka reagirati na neprofesionalno izvještavanje ili ga nagrađivati.

Na priopćenje HND-a nije javno reagirao samo Leković, već mu se pridružila i još jedna članica Izvršnog odbora, Nefreteta Zekić Eberhard, objavivši svoje mišljenje na svom Facebook profilu. U njemu, komentirajući priopćenje koje je većinom glasova izglasao Izvršni odbor, na račun HND-a izriče optužbu svih optužaba – „antihrvatstvo“.

„Osobno me je sramota ovog priopćenja, bojim se da itko i pomisli da stojim iza njega ili ga potpisujem. Više puta su me pojedini kolege, ali i ljudi iz javnosti pitali zašto sam u IO-u HND-a, što mi to treba, zašto sam u društvu koje se bavi 'politikanstvom i vrlo je antihrvatski' nastrojeno. Odgovarali bih im 'upravo zato. Zato da dokažem da to nije tako.' No, ovo priopćenje pobile je sve moje iluzije, jer dio članstva se ipak bavi politikanstvom i nije im na umu deontologija, etika i ugled novinske struke, već jeftina politika“, stav je Nefretete Zekić Eberhard. 

Leković se u svom jučerašnjem priopćenju osvrnuo i na novinare koji vraćaju nagrade, objašnjavajući da svatko ima pravo komentirati odluke o nagradama i izraziti nezadovoljstvo.

„To se dakako odnosi i na nekolicinu novinara koji su najavili vraćanje HND-ovih nagrada što su ih dobili ranijih godina. Međutim ta njihova najava u nekim medijima i u dijelu komentara na društvenim mrežama izazvala je proizvodnju moralne panike pomiješane s histerijom, licemjerstvom, emocionalnim ucjenama i samoreklamerstvom, a sve pod krinkom navodne brige za profesionalne kriterije i dobrobit HND-a. Samoproglašene moralne vertikale postali su čak i neki šampioni neprofesionalizma i beščašća“, priopćio je Leković dok su se novinari spremali vratiti nagrade, ne objasnivši na koga točno misli kada spominje „šampione neprofesionalizma i beščašća“. 

Saša Leković
"Sve svodi na 'naše' i 'njihove'", smatra Leković (FOTO: Lupiga.Com)

Nakon ovih riječi danas je uslijedila i njegova ostavka. Leković u svom obraćanju javnosti navodi da su uzroci mnogobrojni, a članove Izvršnog odbora koji su izglasali priopćenje otvoreno prozvao da lažu.

„Nitko u Izvršnom odboru pa niti u čitavom HND-u nije osporio moju izjavu kako bi bilo neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a javno komentira odluke žirija kojega je samo izabralo. Tek nakon izjava nekolicine novinara da će zbog dodjele nagrade Ivani Petrović vratiti nagrade koje su oni dobili od HND-a te nakon nastavka pritiska kroz neke medije i na društvenim mrežama odjednom se nekoliko članova IO-a dosjetilo kako 'kolege traže da reagiramo pa ne možemo šutjeti'. Ta laž (jer po Statutu HND-a predsjednik uz ostale poslove i predstavlja udrugu u javnosti što znači da je HND tada već bio reagirao) bila je glavni 'argument' onima koji su isforsirali priopćenje u kojem se IO HND-a nevješto krijući pravi razlog zapravo ispričava što ne može ukinuti nagradu svog žirija“, objašnjava Leković korak po korak u obrazlaganju svoje ostavke, a onda nastavlja udarati po svojim dojučerašnjim kolegama i suradnicima, odričući im svojom interpretacijom osobni osjećaj za profesionalnost i čast, već njihov stav pripisuje vanjskim utjecajima.

„To je sramotno kao što je sramotno i da oni koji su isforsirali to nekolegijalno, oportunističko i kukavičko priopćenje kolegice i kolege koji su bili protiv njega optužuju za kukavičluk i oportunizam. Sramotno je i to da se mene prikazuje kao egoističnog despota nakon što sam na taj apsurd ukazao i upozorio da nakon svega sastav IO-a ne može ostati isti te da je u interesu HND-a da se maknemo ili ja ili potpredsjednici“, poručuje šef HND-a na odlasku, ulazeći potom u kombinatoriku prebrojavanja glasova u Izvršnom odboru, za i protiv priopćenja. Na koncu pokazuje kako cijeli problem vidi u „našim“ i „njihovima“, odnosno u svjetonazoru, a ne u činjenici da bi cehovskom udruženju na prvom mjestu trebala biti profesionalnost.

„Nažalost očito se ipak sve svodi na 'naše' i 'njihove'. Sve što se ovih dana događa potvrđuje da je sporna nagrada HND-a Ivani Petrović bila samo okidač. A kada je eksplodiralo vidjelo se da su ponekad i oni koji se doživljavaju najviše 'našima' zapravo pomogli 'njihovima' da nepomaknuvši prstom konačno ostvare ono što se upiru svim silama učiniti već tri godine. Osobno se mogu nositi sa tim ludilom jer nije moje, ali ne želim u tom ludilu i dalje biti predsjednik HND-a. Good Night, and Good Luck", zaključuje se u njegovom pismu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com