NAPUSTIO NAS JE VELIKI GOSPODIN: Umro je Ivica Osim, Švabo, Štraus s Grbavice

L.T.

1. svibnja 2022.

NAPUSTIO NAS JE VELIKI GOSPODIN: Umro je Ivica Osim, Švabo, Štraus s Grbavice

Umro je Ivica Osim, veliki nogometaš, veliki trener, veliki čovjek. Iz života se ispisala legenda jugoslavenskog i bosanskohercegovačkog nogometa, gospodin na terenu i izvan njega, neponovljivi Švabo

IVICA OSIM ŠVABO: Kad su me zvali u Real pomislio sam - Šta ću tamo?

IVICA OSIM O RATU: U vrijeme kad svijet poludi, kad ljudi podivljaju...

Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu, u četvrti Hrasno. Njegov otac radio je kao bravar na željeznici, što će Osima predodrediti za legendu sarajevskog kluba Željezničar. Karijeru nogometaša započeo je u Želji, 1954. godine, a za prvi tim debitirat će pet godina poslije, 1959. godine. Krasila ga je sjajna tehnika, zbog čega su ga zvali Štraus s Grbavice. Legenda kaže da je nogometni komentator, prenoseći emisiju na radiju, jednom rekao: "Loptu je primio Osim, a dok je ne izgubi poslušajmo muziku iz našeg studija".

U Želji je igrao devet godina, nakon čega slijedi odlazak u Nizozemsku, u FC Zwolle, ali ta avantura je trajala samo tri mjeseca. Osim se vratio u Želju i ostao do 1970. godine, kada slijedi novi transfer, u francuski Strasbourg, a onda i Sedan, Valenciennes pa opet Strasbourg. Bio je jugoslavenski reprezentativac, od 1962. u mladim selecijama, od 1964. godine u seniorskom timu. 

Ivica Osim
Posljednji trener nogometne reprezentacije Jugoslavije (FOTO: Wikimedia)

Nakon igračke, Osim je napravio i veliku trenersku karijeru. Bio je posljednji trener nogometne reprezentacije Jugoslavije, dubok trag ostavio je u Japanu, u Austriji sa Šturmom... I trenersku karijeru započeo je u Želji i opet pokazao veličinu. Generacije Sarajlija kojima srce kuca za Željezničar pamte onu nesretnu utakmicu s Videotonom, u polufinalu kupa UEFA 1984. godine. Dvije godine kasnije postao je selektor Jugoslavije, a paralelno je vodio nogometni klub Partizan. Ostavku je dao 1992. godine, zbog rata i napada na Sarajevo

Ovako je obrazložio ostavku: "Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovjek kaže: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava..."

Trenerska karijera potom ga vodi u Grčku, u Panathinaikos, zatim u Šturm, JEF United i na kormilo reprezentacije Japana, gdje je zabilježio vrhunac profesionalnog uspjeha i postao jedna od velikih sportskih ličnosti Dalekog istoka. Ivica Osim - veliki gospodin, veliki čovjek, veliki nogometaš i veliki trener. Pamtit će ga generacije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: NK Željezničar