NASTAVAK HAJKE: Dignuta „potjernica“ i za Jasmilom Žbanić

Adnan Terzić

16. svibnja 2022.

NASTAVAK HAJKE: Dignuta „potjernica“ i za Jasmilom Žbanić

Nakon što je politički analitičar i kolumnist Srđan Puhalo prošli tjedan na portalu Analiziraj.ba objavio kratki tekst u kojem tvrdi da političari i mediji neodgovorno koriste brojku od 1.601 ubijene djece tijekom ratne opsade Sarajeva, te pozvao da se utvrdi točan broj ubijene djece, usijale su se društvene mreže. Puhalo je primio na stotine prijetnji i uvreda. Prijetilo mu se smrću, „upozoravalo“ da pazi gdje hoda, poručivalo mu se da će ga iznijeti iz Sarajeva ukoliko tamo više ikada kroči nogom, pozivalo se na njegovo mučenje, premlaćivanje … Inače, Puhalo je od ranije i na meti srpskih nacionalista jer već godinama hrabro i javno kritizira njihov anomalični narativ, a ni njihova hrvatska "braća" u BiH mu nisu "sklona".

EDIN RAMULIĆ: Zašto se na Srđana Puhala stuštila sva sila bošnjačkog nacionalizma

Mnogi bosanskohercegovački mediji, ali i političari svojim su izjavama potpirivali mržnju prema Puhalu, a na koncu je reagirala i novinarska mreža Safejournalist koja je stala u zaštitu Puhala i zatražila od institucija da ga zaštite i sankcioniraju osobe koje izriču prijetnje. Po tom pitanju se oglasila i američka ambasada u Sarajevu. 

Prijetnje i nevjerovatnu količinu govora mržnje osudilo je i Udruženje BH novinari.

„Huškanje, pozivanje na nasilje i 'prebijanje', uvredljiv i diskriminatorni jezik, klevetničke izjave, traženje zabrana dolaska u Sarajevo, itd., dio su orkestrirane hajke na Srđana Puhala, koja je uslijedila nakon što je objavio autorski komentar na portalu Analiziraj.ba o temi medijskih natpisa i izjava zvaničnika o broju djece ubijene u opkoljenom Sarajevu. Puhalo je pozvao nevladine organizacije, državne i međunarodne organizacije, medije i pojedince da istraže i objave tačan broj djece – žrtava opsade Sarajeva, naglašavajući da je neprihvatljivo manipuliranje brojem žrtvama u političke svrhe“, stoji u priopćenju u kojem pozivaju policiju Federacije BiH i Republike Srpske da hitno istraži ovaj slučaj i sankcionira osobe koje stoje iza prijetnji.

Istaknuli su kako posebno neprihvatljivim smatraju „huškačko djelovanje pojedinih sarajevskih medija koji direktnim prenošenjem mrzilačkih komentara i drugih postova sa društvenih mreža“ o Puhalu ne doprinose dekonstrukciji govora mržnje i nasilja, nego stvaraju „platformu za umnožavanje nasilja i kreiranje međunacionalnog jaza između autora i porodica žrtava“.

Srđan Puhalo
Srđan Puhalo zbog svog je javnog djelovanja na meti nacionalista svake fele u BiH (FOTO: slobodanarodu.ba)

Jučer je policiji prijetnje prijavila i poznata sarajevska redateljica Jasmila Žbanić, dobitnica europskog Oscara i niza značajnih filmskih nagrada. Ona je nakon objave Puhalovog teksta na svome Facebooku, zaključila da je njegovo pitanje dobro postavljeno te također pozvala nadležne da utvrde točan broj ubijene sarajevske djece u ratu.

„Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti“, napisala je među ostalim, a onda je razularena rulja nezaustavljivo krenula i na nju. U hajci je prednjačio zastupnik nacionalističke Stranke demokratske akcije u sarajevskom kantonu, Haris Zahiragić s degutantnim statusom na Facebooku. U maniri potjernica Zahiragić je, uz fotografije Puhala i Žbanić, objavio i fotografije političke analitičarke Ivane Marić te Jasminka Halilovića osnivača Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu. Krimen Ivane Marić je to što se drznula staviti „lajk“ na Puhalov status zbog čega su je odmah razapeli neki bosanskohercegovački mediji, dok je Halilović izjavio kako broj od 1.601 ubijene djece uistinu nema službenu potvrdu

„Jasmila Žbanić - na koju smo toliko puta bili ponosni, pridružila se pitanjima? I ona bi da, kao, da sazna istinu. Kaže nam važno je. Nije joj bilo do istine kada je izmasakrirala scenarij za film nominovan za Oskara. Scenarij koji je po svojoj, istinitoj, životnoj priči napisao Hasan Nuhanović. Hasan je postao Aida, a UN-ovi vojnici naivni dječaci, a ne saučesnici genocida. Kasnije je rekla da žene moraju čistiti nered koji su napravili muškarci - genocid je, valjda, u tom umjetničkom svijetu nered, a mi koji to ne razumijemo retrogradni smo“, napisao je Zahiragić o Žbanić, dok je za Halilovića dodao kako se „priključio drskoj ekshumaciji naše djece i rana njihovih roditelja“. Optužio ga je usput za malverzacije objašnjavajući da je s Muzejom ratnog djetinjstva Halilović zaradio „velike novce“.

„Šta je zajedničko za sve navedene? Oni su godinama korisnici deviznih grantova! Cijenu njihovih lagodnih života bismo trebali plaćati mi, istinom i dostojanstvom! (…) Nego, neka nam Puhalo i njegovi advokati dokažu da Puhalo nije ubio nijedno dijete? Ili da nije, kao vezista paravojske Rs-a (što sam za sebe kaže), prenio informaciju artiljercu/tenkisti/snajperisti u kojem se parku igraju djeca? Neka dokaže da kao 'vezista' nije zavezao niti jedno dijete u prijedorskim logorima?“, zapjenjen je Zahiragić uz korištnje upitnika tamo gdje nema nikakvog pitanja. Na kraju je poručio da su prešli „crvenu liniju“.

Ispod statusa jasno se mogao vidjeti učinak SDA-ovog pulena. Ispisano je na stotine i stotine mrzilačkih komentara, a uvaženi zastupnik nije smatrao da je neke najgore među njima potrebno obrisati, valjda da ne ispadne kako je „džaba galamio“. Kasnije je, nakon što je Žbanić policiji podnijela prijavu, objasnio da on za to nema vremena, da to ne rade ni portali kojima je to posao, a kamoli će on. Ipak, u međuvremenu je dio komentara „netragom nestao“.

„Poštovani, želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućene sa FB profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Gospodin Zahriragić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč“, stoji u prijavi koju je policiji poslala sarajevska redateljica. 

Priložila je i dva screenshota. U jednom Hasan Latić, izvjesni obožavatelj Harisa Zahiragića, traži da se sve četiri osobe s „potjernice“ ubije po hitnom postupku, dok se na drugom vidi komentar stanovitog Mirnesa Tokića koji poručuje da metak nije skup.

„Hiljade ljudi lajkuje ovaj post. Zastupnik Zahiragić ima moć da ove ljude pokrene. Smatram da je moja sigurnost ugrožena! Razlog ovog zlostavljanja je to što sam prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu. Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko 3 FB profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje. Molim vas da me zaštitite“, zaključila je Žbanić. 

Nažalost, teško je vjerovati da će hajka ovdje i stati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Urs Flueeler