PROJEKT MLADOG ŽENSKOG KOLEKTIVA: Pogledajte klupu koja će Hrvatsku predstavljati u Strasbourgu

Ivor Fuka

7. svibnja 2015.

PROJEKT MLADOG ŽENSKOG KOLEKTIVA: Pogledajte klupu koja će Hrvatsku predstavljati u Strasbourgu

Četiri mlade članice ženskog kolektiva Manufakturist dizajnirale su i izradile klupu koja će Hrvatsku predstavljati u Strasbourgu, gdje se realizira zanimljiv projekt „Benches of Europe“. Strasbourg je inicijator i provoditelj projekta u sklopu kojeg će se, a u skladu s gradskim urbanističkim planom, urediti šetnica postavljanjem točno 28 različitih klupa, od kojih svaka predstavlja jednu državu članicu Europske Unije.

Iza kolektiva Manufakturist „kriju“ se Mia Bogovac, Matea Bronić, Maša Milovac i Kristina Volf, koje su dobile priliku da svojim „proizvodom“ predstavljaju Hrvatsku, a kako izgleda klupa mladih dizajnerica možete pogledati na sljedećih nekoliko fotografija. U razgovoru za Lupigu iz kolektiva će naglasiti kako će klupa biti u potpunosti izrađena u Hrvatskoj, a već kroz koji dan će krenuti put Strasbourga.

Manufakturist Mia Bogovac, Matea Bronić, Maša Milovac i Kristina Volf
Iza kolektiva Manufakturist „kriju“ se Mia Bogovac, Matea Bronić, Maša Milovac i Kristina Volf (FOTO: Manufakturist)

„Manufakturist klupa odabrana je od strane selekcijske komisije i Grada Strasbourga kao klupa koja će predstavljati Hrvatsku“, objašnjavaju iz Manufakturista, dodajući da je ovaj odabir javno priznanje kvaliteti profesionalnog djelovanja njihovog dizajn studija te samim autoricama. Posebno su počašćeni zbog europskog konteksta cijelog projekta gdje će hrvatski dizajn proizvod biti ravnopravno predstavljen s proizvodima europskih kolega i proizvođača, a upravo je jedan od ciljeva projekta promocija razmjene iskustava i dobrih praksi između kolega dizajnera.

Njihov rad će biti javno prezentiran 28. svibnja kada će se i upriličiti otvorenje novouređene šetnice na najatraktivnijoj gradskoj lokaciji. Naime, planirano je da šetnica započne ispred zgrade Vijeća Europe, nastavi preko Europskog suda za ljudska prava i mosta Ernesta Bevina pa sve do zgrade Europskog parlamenta.

Manufakturist
"Vedrih tonova, oble linije i topline prirodnog materijala" (ILUSTRACIJA: Manufakturist)

Inače, cilj projekta “Benches for Europe” je promoviranje kreativnost i sinergije lokalnih dizajnera, materijala i proizvođača, a osim toga inicijatori su računali i s time da će zanimljiva šetnica s 28 različitih klupa, podići kvalitetu života građana Strasbourga te povećati turističku atraktivnost grada.

Svoju klupu kolektiv opisuje kao rad vedrih tonova, oble linije i topline prirodnog materijala.

„Manufakturist klupe pozivaju na predah od svakodnevnih aktivnosti. Ovisno o orijentaciji sjedenja, klupa nudi odabir željene vizure grada dok se pomicanjem naslona kreira intimniji ili otvoreniji prostor i raspoloženje“, navode.

Manufakturist
Uskoro u Strasbourgu (ILUSTRACIJA: Manufakturist)

Mia Bogovac, Matea Bronić, Maša Milovac i Kristina Volf završile su studij dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i već nekoliko godina rade zajedno. Svoje radove već su predstavljale na tjednima dizajna u Beogradu, Beču, Skoplju i Sofiji, Dizajn bienalu u Istambulu, Venturi Lambrate u Milanu te na festivalima ‘Croatie, la voici’ u Parizu, ‘Mikser’ u Beogradu i ‘Dan D’ u Zagrebu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Manufakturist

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".