VRLO KORISNO: Alati za „maltretiranje“ političara i uhljeba

Lupiga.Com

3. travnja 2024.

VRLO KORISNO: Alati za „maltretiranje“ političara i uhljeba

Pitate se tko najviše priča u Saboru i koje su stranke najaktivnije? Htjeli biste doznati da li su vladajući održali obećanje iz prošle kampanje? Na nogostupu pored kuće zapeli ste za susjedovu zahrđalu veš mašinu?

Čak i vrhunska sredstva za čišćenje gube magična svojstva pred ovakvim nevoljama, ali Gong ima rješenje! Od 9. travnja u Gradskoj knjižnici na zagrebačkom Starčevićevom trgu kreću radionice koje će od vas napraviti aktivnog građanina, a od vlasti i javne uprave odgovornije i kvalitetnije sluge građana. Radionice „Gongovi digitalni alati za više političkog sudjelovanja javnosti i više transparentnosti vlasti” traju 90 minuta tijekom kojih ćete naučiti kako da na jednostavan način dođete do odgovora za koje niste ni znali da postoje.

PUSTI VLAST, DRŽ' SE VOLONTERA: Hakeri koji popravljaju svijet

CIVILNOM DRUŠTVU PRIJETI KOLAPS: Najgori smo u Europskoj uniji

AKTIVISTI ZASUTI TUŽBAMA: „Ovo je kao borba Davida protiv Golijata“

Upoznat ćete se sa stranicom ImamoPravoZnati preko koje možete ostvariti zakonom zajamčeno pravo na informacije od bilo kojeg tijela financiranog javnim sredstvima. Našeg sugrađanina M. M. predizborno obećanje HDZ-a iz prošle kampanje za parlamentarne izbore potaknulo je na izvanredan primjer građanskog aktivizma. Naime, te 2016. godine u predizbornom programu HDZ-a navedeno je kako će „Trajno usklađivati visinu mirovina s rastom plaća u odnosu na kretanje BDP-a, proračunskog deficita i troškova života u cilju da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60 posto prosječne plaće kako bismo našim umirovljenicima osigurali dostojanstven život”.

Vrijedni volonteri u pripremi stranice ImamPravoZnati prikupili su adrese svih mogućih javnih službi pa je upit M.M. automatski usmjeren Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. U roku od pet dana iz Zavoda se javila službenica za informiranje Romana Negovetić.

GongMaterijalni dokaz da je obećanje ludom radovanje (SCREENSHOT: ImamoPravoZnati)

Ispostavilo se kako je od 2016. godine udio prosječne sveukupne mirovine u neto plaći bio 47,3 posto. Unatoč obećanju HDZ-a, ne samo da se mirovine nisu „postupno povećale prema razini od 60 posto prosječne plaće”, već je u listopadu prošle godine udio prosječne mirovine u neto plaći pao ispod nivoa na kojem je bio 2016. godine kada je HDZ obećao drastično povećanje mirovina.

Ne dozvolite da vas političari vuku za nos, budite kao M.M. i informirajte se. Sada znate gdje, a na radionici će vas Gongovci, Tanja Štampar i Sergej Županić, detaljno podučiti i kako. 

Osim upita tijelima javne vlasti, na stranici PopraviTo Gong je osmislio idealan način da prijavite probleme na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu svakoga grada i u cijeloj Hrvatskoj. Poput stranice ImamPravoZnati, PopraviTo povezana je s svim tijelima lokalne uprave i komunalnim službama kojima možete poslati prijavu. Stranica je pokrenuta 2021. godine otkada je preko 1.300 problema na javnim površinama preusmjerila odgovornima. Komunalne službe su relativno spore u rješavanju problema te im, u prosjeku, treba 72 dana od prijave do reakcije. No, nisu svi gradovi i naselja isti. Prema evidenciji stranice PopraviTo, Grad Varaždin i Vinkovci pravi su šampioni koji komunalne nevolje, u prosjeku, rješavaju za 17 dana!

Kao posljednji čavao u lijes inertnoj političkoj eliti, Gongovci će vas na radionici osposobiti da se služite Parlametrom. Riječ je o stranici kojom možete pratiti rad svakog zastupnika i zastupnice u Hrvatskom saboru. Štoviše, analitički alat dati će vam odgovore i na to koji zastupnički klubovi su najpodložniji jednoumlju pa njihovi zastupnici nikada ne glasaju protiv linije (spoiler, HNS, HSLS i HDZ).

GongHNS i NZ 100 posto na liniji (SCREENSHOT: ImamoPravoZnati)

Parlametrom možete pratiti i tko u saboru najviše govori, međutim još uvijek ne postoji analitika koja bi u precizan omjer postavila kvalitetu i kvantitetu izgovorenog. Tako možemo samo konstatirati kako je, u ovom mandatu, najgovorljivija zastupnica Anka Mrak-Taritaš koja je na saborskim sjednicama izgovorila preko milijun riječi! 

GongTop lista zastupnika i zastupnica sa najviše izgovorenih riječi u saborskim raspravama (SCREENSHOT: ImamPravoZnati)

Da nema Gonga, možda biste se i mogli vaditi kako nema mogućnosti za aktivnije digitalno uključivanje u politički i društveni život. No, od sada pa nadalje i ubuduće, uvijek postoji opasnost da vas netko od ukućana ili znanaca s pravom prozove kako puno pričate, ali malo radite. Ne dozvolite si tu neugodu jer Gong će vas besplatno upoznati s vašim pravima na informaciju, saznat ćete kako pratiti rad onih koji odlučuju o vašem životu i bit ćete u stanju direktno javljati lokalnim vlastima što im je promaklo. Nema više izgovora, prijavite se ovdje, odmah i sad, jer broj polaznika je ograničen!

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Open Knowledge Foundation/Flickr

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.