PODRŠKA JE VAŽNA: „Granice za KUPEK ne postoje“

A.B.

11. srpnja 2019.

PODRŠKA JE VAŽNA: „Granice za KUPEK ne postoje“

Možda ste nekada naletjeli na KUPEK. Oni koji jesu, KUPEK su zasigurno dobro zapamtili, a onima koji nisu, teško je ukratko objasniti što je to sve KUPEK. Zadržimo se tek na najkraćem mogućem objašnjenju. KUPEK je skraćenica za Kulturno umjetnički program edukativnog karaktera, a u osnovi se radi o „letećoj“ radijskoj emisiji koja traje više od osam godina i koja je imala oko 250 izdanja. Radoznali arhivu emisija mogu pronaći na KUPEK-ovom mixcloudu kanalu. Samo letimičan pogled na ovu arhivu i KUPEK-ove dosadašnje goste objasnit će vam zašto je važno da KUPEK postoji.

Iza KUPEK-a stoji Dejan Kožul, dugogodišnji Lupigin suradnik i reporter, koji je pokrenuo crowdfunding kampanju na platformi Patreon s ciljem da KUPEK i u budućnosti nastavi sa svojim djelovanjem. 

„Mnogi će reći da ako je KUPEK i do sada postojao bez izvora financiranja zašto to ne bi mogao i dalje. I u pravu su. Mogao bi, ali bi to značilo i dosadašnju neozbiljnost i dosadašnju neredovitost. A želimo ipak više od toga“, kaže nam Kožul, koji u ovaj projekt ulaže silnu ljubav i trud, što su prepoznali i svi njegovi gosti. Ukratko nam iznosi i koje su to želje. Prema tom planu, KUPEK će ostati radijska emisija u kojoj će se razgovarati o umjetnosti kao najjačoj političkoj opciji, u kojoj će se promovirati mlade ljude koji imaju što za reći, kao i one starije koji su istisnuti s medijske scene jer ne pripadaju krugu koji podržavaju institucije i jer se protive daljim podjelama, ukazuju na greške, kritiziraju i stvaraju neke nove mostove. No, to nije sve.

„Želimo izaći izvan okvira radijske emisije - kroz dokumentarce, video intervjue, organizaciju kulturnih događanja i proizvodnju medijskog sadržaja koji je objedinjen na internetskoj adresi www.kupek.org“, objašnjava pokretač KUPEK-a. Kaže, kako se KUPEK podržavateljima obavezuje na konstantnost, kao i na istraživanje terena i ljudi, čime se, barem se nada, vezuje uz svoju publiku te zajedničkim snagama svijet u kojem živimo učiniti makar djelomično ljepšim. 

Umetnobil
Jedna od emisija iz "Umetnobila" (FOTO: KUPEK)

Kampanja nema vremensko ograničenje, nego traje do daljnjeg u namjeri da se i ovdašnja publika navikne na europske norme i da projekte koje smatra pozitivnima podrži svojevrsnom mjesečnom pretplatom. Kampanja je pokretana i prošle godine, a brojni dosadašnji sugovornici, ali i oni koji to nisu bili, sudjelovali su u ovoj priči svojim video snimkama podrške. Kožul vjeruje da bi pretplata od najmanje pet američkih dolara bila vrijedan znak podrške, što je u osnovi cijena dva piva ili, ako hoćete, tri kave. 

„Onima koji budu redovni u ovakvom iskazivanju poštovanja prema onome što radimo pripremamo i niz iznenađenja – od KUPEK majica, šalica, bedževa, plakata, preko ulaznica za koncerte, festivale, kazališta, knjiga ... A među iznenađenja spadaju i druženja u 'Umetnobilu' i vožnje po gradovima i otkrivanja lokacija iz kojih su iznikli gosti KUPEK-a, na kojima i dalje rade. U planu su i rezidencijalni boravci pisaca čiji život u 'Umetnobilu' ćete pratiti svakodnevno putem dnevnika kojim će opisivati svoja putovanja, upoznavanja ljudi ...“, nabraja Kožul uz poruku – „Granice za KUPEK ne postoje“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube