BONA ĆAO: Mirno i dostojanstveno obilježavamo mjesec dana od demoliranja BiH institucija

Ana Benačić

7. ožujka 2014.

BONA ĆAO: Mirno i dostojanstveno obilježavamo mjesec dana od demoliranja BiH institucija

Prošlo je točno mjesec dana otkad su Bosanci i Hercegovci uzeli stvar u svoje ruke. A stvar se zvala Molotovljev koktel. Sedmog veljače leta 2014. poslušalo se Adnana Hamidovića Frenkija i išlo se rušit, učinilo se da malo ... gori. U tih mjesec dana izdogađalo se svašta - bilo je batina, hapšenja, prijetnji, zalijetanja u prosvjednike automobilima, difamacija, subverzija, prosvjednike su obigravale policijske marice, okruživali pendreci i pištolji s mecima u cijevima, podizane su optužnice za terorizam... Građani su na to odgovorili udruživanjem u plenume, a negdje je njihov trud urodio plodom.

Plenumi su održani zasad u 14 gradova: u Brčkom, Bugojnu, Cazinu, Donjem Vakufu, Fojnici, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Orašju, Sarajevu, Tešnju, Travniku, Tuzli i Zenici. U Tuzli, gdje je i počeo zarazni radnički bunt, održano ih je do sada već deset. Predstavljamo vam neke od postignutih rezultata tih plenuma, a garniramo ih video porukama podrške javnih osoba. Led su, podsjetimo, na tom polju probili glazbenik Darko Rundek i Mirjana Karanović.

 

 

A što se političara tiče, prva je pukla vlada Tuzlanskog kantona (TK), a slijedila ju je vlada Unsko-sanskog kantona (USK), Kantona Sarajevo (KS) i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Premijeri TK, ZDK i KS, Sead Čaušević. Munib Husejnagić i Suad Zeljković te predsjednik Skupštine Hercegovačko neretvanskog kantona Ramiz Jelovac podnijeli su ostavke. Jelovac tek iz drugog pokušaja.

 

 

Skupština Tuzlanskog kantona ukinula je “bijeli hljeb” poslanicima, odnosno pravo da i nakon isteka mandata primaju plaće još godinu dana. To je, inače, pravo koje u Hrvatskoj nitko ne osporava našim uvaženim zastupnicima. I Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) ukinula je "bijeli hljeb" te smanjila plaće poslanicima i članovima Vlade.

 

 

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je zahtjeve Plenuma građana, među ostalima i smanjenje plaća zastupnicima za 20 posto. I Općinsko vijeće Cazina uvažilo je zaključke plenuma.

 

 

U Posavskom kantonu od 1. travnja neće biti više korištenja službenih vozila izvan radnog vremena, a ni u kojem slučaju u privatne svrhe. Službena vozila, nakon isteka radnog vremena, morat će se parkirati na parkiralištu Vlade u Orašju, Policijske uprave u Odžaku i Skupštine PK-a u Domaljevcu.

 

 

U Bihaću nema plenuma, ali postoji organizacija Bosansko proljeće. Pritisak koji su stvorili doveo je do usvajanja ukupno 13 njihovih zahtjeva - od ukidanja privilegija i smanjenja plaćâ poslanicima te njihovog usklađivanja s proizvodnim sektorom, smjenâ u javnim poduzećima, do pretresa javnih natječaja u zadnjih deset godina.

 

 

Zanimljivo je i da se plenumima često osporavao legitimitet, iako im je priznat od khm, demokratski izabranih vlasti. One su, pak, na prirođen im, apsurdni način, u izjavama izražavale da razumiju prosvjednike i da se čak slažu da je ključ njihova problema upravo u političarima. Naravno, onim drugim i trećim, nikad u njima samima. Mostarci, možda najpotlačeniji među prosvjednicima, tu su bili najjasniji - prije mjesec dana zapalili su i prostorije HDZ-a i SDA, a ovih su dana obišli i sjedište SBB-a, Fahrudina Radončića i vikali: "Fahro, lopove!"

Upravo se Fahro, izdavač Avaza, najbolje snašao kad je izbio bunt i odmah počeo javno podržavati demonstrante. Baš kao što se snalazio i u poslijeratnom razdoblju time što je od jednog stana dogurao do poslovnog carstva koje se zahvaljujući njegovoj bivšoj supruzi više ne vodi na njega... Ova samohrana nezaposlena majka je preko noći, putem razvoda, postala najbogatija žena u BiH.

 

 

Čak je i legendarno visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko stao na loptu. Nakon prvotne reakcije na pobunu, koja ga je nagnala na obznanu lukavog plana da u BiH pošalje vojsku Europske unije ukoliko se stanje radikalizira, Inzko je i sam počeo obilaziti plenume. 

 

 

Sljedeći korak je plenum koji nadilazi gradove i ispostavlja zahtjeve državnim, a ne kantonalnim vladama. Ovi pomaci za neke su impresivni; drugima su 'nako. Al', bona, hajd' reci da nisu u pravu?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube