HIT DO HITA: Najbolje iz regije na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

I.F.

22. listopada 2020.

HIT DO HITA: Najbolje iz regije na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

Kako će izgledati ovogodišnji Zagreb Film Festival (8. - 15. studeni), uslijed epidemiološke slike koja je potpuno (ne)predvidiva, za sada nije poznato. No, ono što je poznato je činjenica da 18. ZFF, koji ulazi u svoju punoljetnost i ove godine ima sjajan filmski program. Naime, ovaj tjedan organizatori su objavili kako će se u festivalskom repertoaru naći i neke regionalne uspješnice koje su Lupigini filmski kritičari u svojim tekstovima ocijenili izvrsnima. U prvom redu tu su „Tereza 37“, scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije, potom „Koncentriši se, baba“ Pjera Žalice, „Otac“ Srđana Golubovića s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi te „Pun mjesec“, debitantski film Nermina Hamzagića.

Otac“ je dobitnik priznanja na ovogodišnjem 70. Berlinaleu, nagrade ekumenskog žirija i nagrade publike, a nagradu publike „pokupio“ je i na Pula Film Festivalu s prosječnom ocjenom 5,00. Lupigina filmska kritičarka Vanja Kulaš ovu priču o putu od obespravljenosti do pobune, o transformaciji iz žrtve u, barem moralnog, pobjednika, ocijenila je također čistom peticom.

OTAC: O bijesu strpljivog čovjeka

„Sinegdoška je to slika ruralne Srbije, vanvremenski nestvarne i beznadno udaljene od urbanog središta zemlje. Riječ je o društveno realističnoj drami dardenovskog prosedea koja se s vremenom pretače u film ceste, pa se tako kritika tranzicije, nasilne deindustrijalizacije i neiskorjenjive korupcije utiskuje u hipnotičan narativ nezaustavljivog kretanja i individualne borbe“, piše Vanja Kulaš o ovom filmu koji ima čast otvoriti ovogodišnji Zagreb Film Festival.

Dugoočekivani film Pjera Žalice „Koncentriši se, baba“ svoju premijeru imao je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu koji je održan u virtualnom obliku, a upravo je ovaj film i otvorio festival. Samo u prva dva sata festivala pogledalo ga je više od 14.000 gledatelja. 

KONCENTRIŠI SE, BABA: Kako je počeo rat u „našoj kući“

Radnja filma smještena je u Sarajevo, negdje taman u osvit rata, u proljeće 1992. godine. U vili na brdu nedaleko središta grada brojna obitelj rasuta po cijeloj Jugoslaviji čeka da umre baba iz naslova filma. U borbi za nasljedstvo kreću spletke i laži, počinje bespoštedni obiteljski rat, dok se uokolo grada već počinje pucati i sprema pravi rat te je sve sasvim jasna metafora raspada obitelji kao raspada države.

„Vrsni dramatičar Pjer Žalica uspijeva savršeno iskoristiti ograničen prostor jedne kuće i njene neposredne okolice, a njegova školska, sigurna režija usmjerena je prije svega na glumce“, napisao je u svom osvrtu na film Lupigin filmski kritičar Marko Stojiljković.

Hvaljeni film „Tereza 37“ stiže u sklopu Posebnih projekcija i on će zatvoriti 18. ZFF. Priča je to o ženi u kasnim tridesetima koja preispituje svoj brak i rutinu u koju je upala. 

TEREZA 37: Odmah uvrstiti na popis obavezne domaće filmske lektire

„Dramaturški, vizualno i glumački, 'Tereza 37' spada u sam vrh suvremene hrvatske kinematografije, dok su važna tema i njena filigranska, a pristupačna i nenametljiva obrada razlog zašto bi film trebalo uvrstiti na popis obavezne domaće filmske lektire“, napisao je Lupigin filmski kritičar nakon odgledanog filma. 

Debitantski film Nermina Hamzagića, „Pun mjesec“ s Albanom Ukajem u glavnoj ulozi nominiran je za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji European Discovery 2020, dok je na festivalu u njemačkom Cottbusu dobio dvije nagrade, za glavnog glumca te nagradu ekumenskog žirija. 

Kroz lik policijskog inspektora Hamze koji nije uspio dobiti slobodno na dan kada mu se rađa dijete, upoznajemo se s korupcijom i očajem koji vladaju Bosnom i Hercegovinom više od 20 godina nakon rata.

PUN MJESEC: Između košmara i jave

„Film je vrlo dobro debitantsko ostvarenje i naznaka da bi Nermin Hamzagić kao filmski autor mogao još napredovati. Hrabrosti da se dohvati važnih društvenih tema mu ne nedostaje, kao ni umijeća da ih prevede na filmski jezik“, ocijenio je Lupigin Marko Stojiljković.

Svakako zanimljiv bit će i program Zagreb Film Festivala „Festivali pod reflektorom“ u kojem su programski selektori s nekoliko europskih festivala odabrali filmove posebno za ovu priliku. 

„Program je ove godine nastao u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Sofia Film Festivalom, Venecijanskim filmskim festivalom – program Horizonti, Human Rights Film Festivalom, Festivalom mediteranskog filma Split te Filmskim festivalom Herceg Novi. Iz programa SFF-a izdvajamo omnibus 'SEE Factory Sarajevo Mon Amour', koji je svjetsku premijeru imao u Cannesu u programu '15 dana autora', dok iz programa FF Herceg Novi izdvajamo dugometražne filmove 'Ajvar' redateljice Ane Marije Rossi i 'Grudi' redateljice Marije Perović te zapaženi dugometražni prvijenac Ivana Salatića, 'Ti imaš noć'“, poručuju iz Zagreb Film Festivala. O ovom posljednjem filmu Lupiga je također već ranije opširno pisala.

Nakon što su domaćini festivala „protjerani“ iz Kina Europa, u kojem se glavni program ZFF-a proteklih godina održavao, festival se ove godine vraća tamo gdje je i počeo svoju priču prije 18 godina – u Kino SC. Osim u Kinu SC, dio programa odvijat će se i u kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, a u online varijanti na adresama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Organizatori napominju kako redovito prate razvoj epidemiološke situacije u Zagrebu, koja trenutno nije nimalo povoljna, te će u slučaju uvođenja novih epidemioloških mjera osigurati dodatne opcije za svoju publiku, kao što je veći broj online projekcija. 

O tome što će se još naći u bogatom programu Zagreb Film Festivala Lupiga će uskoro opširnije pisati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tereza 37