MONTY PYTHON U BIJELJINI: Protest 'Nećemo proteste!'

Ana Benačić

9. veljače 2014.

MONTY PYTHON U BIJELJINI: Protest 'Nećemo proteste!'

Petog dana prosvjeda u Bosni i Hercegovini vidjeli smo nove žrtve policijskog nasilja, namlaćene u policijskim podrumima. Vidjeli smo i ostavku jednog od policijskih šefova, koji nije mogao garantirati sigurnost poslanicima u Predsjedništvu BiH kada dođu na posao. Mostar je posjetio hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je zaradio pljesak ispred spaljene zgrade HDZ-a (!!!). Bijeljina je, pak, imala dva prosvjeda, a policija je, naravno, odvela pogrešnog vođu na ispitivanje. Pozitivne vijesti dolaze iz ishodišta bune: Tuzlanski kanton je korak do prve, može se reći, revolucionarne vlade!

U Tuzli je, naime, održan sastanak kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona i predstavnika Udruženja nezaposlenih Tuzlanskog kantona "Bolje sutra" i te Facebook grupe "Udar". Aldin Širanović, kojemu ne zbog uloge u pobuni građana BiH ne gine nadimak Admin Širanović, izvijestio je da su sa skupštinarima pripovijedali o objektivnom problemu pada Vlade. Budući da zbog toga institucije ne mogu raditi, postigli su dogovor da će se za deset dana utvrditi lista kandidata za njihove nasljednike.

"Poslušali su glas naroda", kaže Aldin Širanović, "Novi mandatar i vlada bit će birani iz naroda"

Svi građani Tuzle i Tuzlanskog kantona će u idućih deset dana skupštini moći poslati prijedloge kandidata, a oni pak, naglašava Širanović, ne mogu biti ni iz jedne političke partije, s tim da ih diskvalificira čak i jedan mandat koji su kroz partiju obnašali u vlasti. Širanović ohrabruje Tuzlake da predlažu ljude, podsjećajući da na fakultetima i među nezaposlenima ima ljudi koji se nisu kompromitirali. Raspravljali su i o polovljenju zastupničkih plaća te ukidanju svih naknada koje proizlaze iz sjedenja političara po raznim nadzornim odborima i vijećima, što bi na kraju reduciralo njihova primanja na "hiljadu - hiljadu i po maraka". Inače, škole i fakulteti ne rade u ovom gradu.

 

 

U Sarajevu su prosvjednici cijeli dan čekali oslobađanje 40-ak privedenih sugrađana, među kojima ima i onih koje je policija bez naloga odvlačila iz domova. "Vratite nam djecu", poručivali su vlastima, koje su, pak, isporučile istu tu djecu s masnicama i posjekotinama. Jedan od puštenih maloljetnika kazao je nakon puštanja iz stanice da prosvjednike premlaćuju u policijskim podrumima. Tijekom dana je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio ostavku na tu funkciju. U Sarajevu je održan i plenum građana, na kojemu su građani na razini kantona i Federacije zatražili ostavke vlada i formiranje novih po sličnim principima koji su u nedjelju nakon plenuma građana TK "isposlovani" u Tuzli. Obratili su se i međunarodnim institucijama: "Pozivamo vas da se i prema nama odnosite kao i prema tim drugim protestima, u kojima vidite i slavite duh slobode, pravde i jednakosti bez obzira na incidente."

 

 
N.H., Tuzla. (FOTO: Facebook)

Što se tiče vijesti iz zasad razmjerno neaktivne Republike Srpske, u Bijeljini je došlo do prvih antiprosvjeda. Dok je dobno heterogena skupina građana prosvjedovala protiv kriminala, korumpiranih političara i sumnjivih novobogataša izvikujući: "Lopovi! Lopovi!"; nedaleko od njih formirala se čak i skupina mladića navijačkog profila upućujući im vlastiti protest: "Nećemo proteste!" Kažu da u RS ne žele uvoziti pobunu iz Federacije BiH. Osim što su se izjasnili za očuvanje "mira, dostojanstva i jedinstva RS-a", skandirali su i ime ratnog zločinca Ratka Mladića.

 

 

Snimka lokalne televizije prikazuje policajce kako vode jednog od prosvjednika protiv lokalnih vlasti, a one su, pak, potpuno ignorirale okupljanje, odnosno oba skupa. Vlasti u Bijeljini su, naime, pokazale zavidan nivo kooperativnosti - ujutro je održan sastanak predstavnika svih stranaka na kojim je postignut dogovor da će svoje članove naputiti da ne izlaze na ulice.

Srbi i Hrvati

Događa se to paralelno konzultacijama na koje je šef RS-a, Milorad Dodik otišao u Beograd. Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić podržao je Dodika u tezi da su prosvjedi "sračunati da destabilizuju Republiku Srpsku". A Dodik je najavio da će prosvjednicima iz Federacije BiH zabraniti organizirani dolazak u RS!

Petoga dana prvi put su se ozbiljnije umiješali i Hrvati. Premijer Zoran Milanović došao je u prijateljski posjet Mostaru gdje ga je predsjedavajući Ministarskog vijeća Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda odveo u obilazak spaljenog dijela grada. Milanović je pošalicama nastojao oraspoložiti svoje domaćine koji su mu omogućili omanju turneju po spaljenim građevinama. Bevanda je u svom obraćanju najavio otkrivanje počinitelja, a Milanović je ukratko poručio da se ne bi šteo mešati u "unutarnjopolitička pitanja BiH" i ukratko, da ga ne zanima "tko je prosvjedovao, zašto i s kojim motivima". 

 

 

"Došao sam, u stvari podići strasti za jednu drugu temu, a to je europska putanja BiH", kazao je Milanović, naglašavajući da je stranac. Priznao je da se s BiH "šuta" već godinama, predbacio je Europskoj uniji nezainteresiranost za BiH te kazao kako će se osobno zalagati za "jasnu i odlučnu perspektivu BiH", ali i za pokretanje pregovora s EU, koji bi bili i dulji nego oni s Hrvatskom. Kazao je i da je iznenađen ovakvim razvojem događaja u BiH. Međutim, daleko je začudniji pljesak kojim je pozdravljen od strane okupljenih pred spaljenom središnjicom HDZ-a u Mostaru.  

Recimo i da su u Hrvatskoj najavljeni i prosvjedi podrške građanima BiH - u Zagrebu će se na Cvjetnom trgu održati u 18 sati, a Osječani će na ulice dan kasnije i to u podne. Prosvjed podrške Tuzlacima i inoj radničkoj klasi BiH održat će se i u Beogradu, i to već u ponedjeljak na Trgu republike u 16 sati.

A za kraj, misao crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa o pobuni u Bosni: "Bit bosanskih protesta stoji u prizoru zgrade u Tuzli, koja gori, a plamen osvjetljava natpis 'smrt nacionalizmu', koji su na njenom zidu ostavili demonstranti".

Lupiga.Com