HEROJ, A NE BLUDNIK: Osnovan Stožer za obranu lika i djela Spužva Boba

I.F.

1. studenog 2016.

HEROJ, A NE BLUDNIK: Osnovan Stožer za obranu lika i djela Spužva Boba

Nakon teksta prošli tjedan objavljenog na Lupigi, vijest o župniku Hrvoju Poljaku koji je u Novom Vinodolskom pokrenuo rat protiv crtića „Spužva Bob“, obišla je Hrvatsku, a u Varaždinu je tim povodom osnovan i Stožer za obranu lika i djela Spužva Boba.

Naime, u letku koji se dijeli u Poljakovoj župi, nabrajaju se smrtni grijesi i vežu uz pojedine likove iz "Spužva Boba" – oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost i lijenost.

BOJ SA SOTONAMA: Župnik poveo rat protiv „Spužva Boba“ i joge

„Da, izradili smo te letke i dijelimo ih našim župljanima“, rekao je Lupigi Poljak kada smo ga kontaktirali prošli tjedan, objasnivši kako stoji iza napisanog jer se crtić o izmišljenim likovima koji žive pod vodom protivi kršćanskim vrijednostima

Spužva Bob - Novi Vinodolski
Letak koji je izradio župnik Poljak (FOTO: Lupigin čitatelj)

Vidjevši da je Spužva Bob postao metom napada i da bi uskoro mogao završiti na inkvizicijskoj lomači, što je doduše poprilično nezgodno jer se, podsjetimo, radi o mokroj spužvi, varaždinska udruga Trash, koja organizira Trash Film Festival odlučila je reagirati.

„Svi koji su gledali taj crtić znaju da Spužva Bob naporno radi kod svog poslodavca te iz svoje teško zarađene niske plaće redovito odvaja kako bi pomogao prijateljima i susjedima, ma kakvi oni bili“, poruka je koju su uputili javnosti nakon što su osnovali Stožer za obranu lika i djela Spužva Boba. Smatraju kako Spužva Bob nije bludnik nego promiče izuzetno važne univerzalne društvene vrijednosti, stoga su za svoj moto odabrali ovaj: „Spužva Bob – heroj, a ne bludnik“.

„S obzirom da je udruga Trash promotor filmske umjetnosti, a također i ljudskih sloboda, oštro i s indignacijom odbacujemo sve te tendenciozne izjave i napade na film kao oblik umjetnosti te Spužva Boba kao veselog junaka crtića“, navode iz udruge iza koje je uspješna organizacija 11 filmskih festivala. 

Kao svoju prvu aktivnost iz Stožera najavljuju tulum podrške Spužva Bobu, koji će se u petak, 4. studenog, s početkom u 20 sati, održati u varaždinskom caffe baru Elephant. Tamo će se uz prigodan zabavni program i DJ-a, održati i projekcije crtića Spužva Bob.

„Želimo poslati poruku mira i ljubavi svima. Dođite i pridružite se ljudima dobre volje. Svakako obucite nešto žuto“, objasnili su iz Udruge Trash uz poruku – „I ja sam Spužva Bob – Skockani“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/LorenJavier

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".