NOVA GODINA, NOVI OBIČAJI: HRT priopćenjem brani Stankovića

I.F.

8. siječnja 2018.

NOVA GODINA, NOVI OBIČAJI: HRT priopćenjem brani Stankovića

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Već dugo je novinar i urednik Hrvatske radiotelevizije, Aleksandar Stanković, na meti desnice kojoj ni svojim radom, a da se ne lažemo, ni svojim imenom i prezimenom, nije po volji. Ovaj put se drvlje i kamenje na Stankovića obrušilo nakon što je u svojoj emisiji „Nedjeljom u dva“, ugostio bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Za takve je sporan i izbor gosta i vođenje emisije, ali posebno Stankovićev odgovor na hipotetsko pitanje bi li 1941. godine bio ustaša, četnik ili partizan. Urednik „Nedjeljom u dva“ je, na čuđenje desnih „portala“, odgovorio da bi u toj situaciji bez dvojbe bio partizan i sablaznio standardne kritičare. Po njima je, očito logično, da Stanković izabere da bi bio ustaša, ili ako ne to, onda barem četnik, i to dok istovremeno optužuju Mesića da laže kada kaže da je ustašizacija u Hrvatskoj sve veći problem.

Za razliku od prošlog vala ljutitih napada na Stankovića, kada je prije mjesec i pol ugostio vukovarskog branitelja Predraga Mišića - Peđu, ovaj put je i njegov poslodavac odlučio reagirati u njegovu obranu. Podsjetimo, u studenom se na Stankovića nasrnulo jer je Mišiću, koji se u Vukovaru borio na hrvatskoj strani, a njegov brat na srpskoj, drznuo postaviti pitanje može li se Domovinski rat opisati i kao građanski. Zbog takvog pitanja zahtijevalo se od HRT-a da otpusti svog novinara i urednika, da ga se sankcionira, da se ispriča, da se ugasi njegova emisija … A HRT ne samo da je hrabro odšutio, nego je tada poslao i službeno priopćenje u kojem se ogradio od Stankovića implicirajući da se njihov novinar ogriješio o Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskog sabora.

HRT Prisavlje
Problem je što će HRT u eteru svojih televizijskih i radijskih emisija i dalje nastaviti ugošćavati neke od onih koji najglasnije napadaju i Stankovića (FOTO: Lupiga.Com)

Ovaj put HRT je ipak odlučio barem deklarativno stati na stranu svojeg novinara i urednika, oglasivši se kratkom porukom.

„U povodu medijskih napada dijela internetskih portala usmjerenih na novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije (HRT) Aleksandra Stankovića nakon prikazivanja jučerašnje emisije 'Nedjeljom u dva' u kojoj je gostovao Stjepan Mesić, Hrvatska radiotelevizija ističe kako joj je cilj zaštititi novinarsku profesiju i neovisno novinarstvo od pritisaka, bez obzira na to s koje strane oni dolaze. Hrvatska radiotelevizija izražava potporu kolegi Aleksandru Stankoviću i svojim drugim zaposlenicima, novinarima, urednicima, voditeljima te svim suradnicima koji su posljednjih mjeseci bili izloženi javnim, medijskim ili fizičkim napadima“, objasnili su na HRT-u pozvavši da se u javnome i medijskome govoru u Hrvatskoj umjesto govora mržnje upotrebljavaju isključivo „provjerene i točne informacije koje su u skladu s profesionalnim standardima i pravilima struke te standardima demokratskoga društva“.

Problem je što će HRT, unatoč ovim svojim riječima i pozivu da se prestane s govorom mržnje, u eteru svojih televizijskih i radijskih emisija i dalje nastaviti ugošćavati neke od onih koji najglasnije napadaju i Stankovića i njegovog gosta, predstavljajući ih kao „uvažene stručnjake“ i „profesionalce“, puštajući ih da, baš kako je i planirano, šire govor mržnje i plasiraju „neprovjerene i netočne informacije, kako su to i do sad radili. Naime, HRT već dulje vrijeme u svoje emisije poziva ljude koji apsolutno nisu u skladu s „profesionalnim standardima i pravilima struke“ nijednog društva koje se želi zvati demokratskim.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.