SLUČAJ SRBIJA: Kakva je to država?

Biljana Žikić

11. svibnja 2021.

SLUČAJ SRBIJA: Kakva je to država?

Godinama su se jagodinskom čaršijom valjali tajni tračevi o raskalašnim zabavama njenog prvog čoveka. Prepričavalo se to u dubokoj ilegali, šapatom i u sigurnom društvu. Ko god da je to pričao ni za živu glavu ne bi to javno ponovio, pod imenom i prezimenom. U tu tabu temu moglo je da se takne tek toliko da se zna da narod nije glup, ali nikako više od toga jer bi to podrazumevalo pojedinačnu odgovornost i posledice. Sve dok 19. aprila Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde, na konferenciji za štampu nije pustila snimak. 

GRADONAČELNIK JAGODINE: "Meni nije svirao i pevao jedino Betoven i Šopen jer sam bio mali"

FAIL U JAGODINI: Muzej voštanih karikatura

Muškarac sa izmenjenim glasom i zamagljenim likom svedočio je o zabavama na kojima su seksualno iskorišćavali maloletnice i podvodili devojke. On je rekao da je radio u hotelu, u selu Končarevo pored Jagodine koji je, kako on kaže, vlasništvo Dragana Markovića Palme, predsednika Skupštine grada Jagodine i narodnog poslanika Skupštine Srbije te koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke. Nakon žurki na kojima su pevale estradne zvezde, taksijem iz Beograda dovođene su devojčice, po njegovom uverenju od 15 do 18 godina starosti. Devojčice su, kaže on, napijane, a domaće hostese, fiktivno zaposlene u javnim jagodinskim preduzećima, ohrabrivale su ih da idu sa Markovićem Palmom i njegovim, kako je rekao, koalicionim i poslovnim partnerima. Konkretno, kaže on, bio je prisutan na žurci kada su devojčice koje su sedele iza njega nakon koncerta i posle zvaničnog dela zabave, ustajale i predstavljale se prisutnim, mnogo starijim muškarcima što je njemu ličilo na stočnu pijacu. On je zatim naveo da je njegova drugarica bila jedna od Markovićevih hostesa, 2010. ili 2011. godine te da je lično video preteće poruke koje su joj bile poslate ako odbije poziv na zabavu. Nakon jedne novogodišnje žurke, navodi, njegova drugarica hostesa je lično odvela devojčicu od 15 ili 16 godina u sobu Dragana Markovića Palme gde ju je on sačekao nag. Penjući se stepenicama ka toj sobi, njih dve su zajedno plakale, zatim je drugarica hostesa izašla, a devojčica ostala u sobi. Posle tog događaja, njegova drugarica je pobegla iz Jagodine, kako kaže, i krila se od Markovića toliko dugo da njena majka nije videla unuku tri godine. 

Svedočenje je odjeknulo Jagodinom i Srbijom i kako će optuženi Marković kasnije reći, uznemirilo građane Jagodine i uništilo “njihov mir i spokojstvo”. Koliko je poznato autorki ovih redova, ovim je mogao biti iznenađen i uznemiren jedino onaj koji je poslednjih sedamnaest godina Markovićeve vladavine Jagodinom prespavao, a o tome su svedočile i ankete na ulicama ovog grada u centralnoj Srbiji gde su ljudi iznenađujuće otvoreno u mikrofon i kameru govorili da su o tome već čuli, verovatno ohrabreni i javnim otvaranjem ove do sada zabranjene teme.

Organizacije za zaštitu žena i dece reagovale su odmah. Mreža Žene protiv nasilja pozvala je tužilaštvo da „bez odlaganja“ ispita detalje o umešanosti Dragana Markovića Palme u „slučaj podvođenja devojčica i žena u Jagodini“, a Markovića da podnese ostavku na sve funkcije i „preuzme kako političku tako i ličnu odgovornost za taj čin“. Podsetili su i da je Srbija usvojila više međunarodnih konvencija koje garantuju zaštitu dece i žena od nasilja, kao i da je prošle godine usvojena državna Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja. Odmah je organizovana peticija u kojoj se tražila hitna reakcija republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da ispita navode o krivičnim delima vezanim za zlostavljanje, ucenjivanje i podvođenje žena i maloletnica u Jagodini. Peticiju je do sada potpisalo više od 17.000 građana i građanki.

“Ukoliko su navodi svedoka tačni i ukoliko je to krivično delo koje se odigravalo godinama i u koje su uključeni brojni akteri, ono stvarno ima odlike organizovanog kriminala i njime bi trebalo da se bavi tužilaštvo specijalizovano za organizovani kriminal u Beogradu”, govorila je Hristina Piskulidis iz NVO Astra protiv trgovine ljudima koja je jedna od aktivistkinja koje su pokušavale da objasne delikatnost i važnost ove teme, ne samo za jedan grad, već sa za celu zemlju i društvo i da utiču na institucije da rade svoj posao te da se ne skreće fokus sa potencijalnih žrtava na politiku. 

“Imali smo različite afere, ali šteta koju potencijalno nosi ova afera po određene osobe, a u pitanju su ugroženi životi, okrnjena mladost, neuporediva je u odnosu na sve ostale afere koje smo prošli, a koje se tiču pronevere novca i drugih kriminalnih dela”, rekla je Piskulidis. 

Dragan Marković Palma
Televizijski superstar - Dragan Marković Palma (SCREENSHOT: YouTube)

Srbija ima dobre zakone i mogućnost zaštite svedoka, naglašavali su pravni stručnjaci, dakle, sva sredstva da profesonalno sprovede istragu i da se utvrdi istina. Marinika Tepić je zatim jagodinskoj policiji na saslušanju otkrila da ima najmanje još sedam svedoka, ali da za njih zahteva zaštitu jer bi u suprotnom njihova imena "sigurno do večeras bila na stolu i telefonu Dragana Markovića Palme"

Ni posle ovoga se tužilaštvo nije oglasilo, a način na koji se ovaj slučaj dalje razvijao potvrdio je samo jednu stvar, a to je da Jagodinci vrlo dobro znaju zašto ćute. Umesto da bude pritvoren ili da se povuče i sačeka istragu i da je ni na koji način ne ometa kako bi se ona što brže i efikasnije sprovela u cilju otkrivanja istine pa eventualno, kako sam tvrdi, i činjenice da je on nevin i da je sve laž, Marković je uradio upravo suprotno. Ne samo da je optuženi za podvođenje žena i maloletnica ostao na slobodi, nego je u roku nekoliko dana postao televizijski superstar, a zatim je krenuo u tužbu protiv zaštićenog svedoka i najavio da će ih sve koji su ga “lažno optužili”, sve “bandite, lopove, lažove i kriminalce” listom tužiti.

Prvo je ljutito umarširao u jagodinsko više tužilaštvo u pratnji advokata zahtevajući da se otvori “predmet Palma” pa mu je od strane tužilaštva i bilo ugođeno. Zatim je krenuo na turneju po režimskim televizijama sa nacionalnim frekvencijama ne prezajući od pretnji, ucena, uvreda svih redom, počevši od Marinike Tepić koju je nazvao prostitutkom, preko zaštićenog svedoka čiji identitet je ubrzo otkrio i nazvao ga kriminalcem, do pretnji nekome, a pretpostavlja se državnom vrhu, da on “mnogo više zna o njima” te da je svako ko je kod njega prenoćio “njegov i božiji”, pa sve do toga da će svakako saznati identitet svih svedoka makar oni svedočili pod zaštitom. Zatim je krenuo u emisije zabavnog tipa da odlučuje o lepoti uskršnjih kolačića i da neobavezno ćaska sa ostalim gostima koji su druženje oberučke prihvatali, a svoju turneju zaokružio je velikom zabavom na televiziji na Uskrs gde je doveo sa sobom mladu pevačicu da je predstavi auditorijumu kao novu nadu narodne muzike, gde se veselio, naručivao pesme, čestitao narodu “najveći praznik”, a emisija je nosila naziv “Palma uzvraća udarac”.

U međuvremenu su se povukli i svi svedoci. Kako se ko pojavio da svedoči, tako je već sutradan menjao iskaz. Jedna od pevačica na Palminim zabavama pozvala je na tviteru da se jave devojke koje su ostajale posle njenih nastupa te da će im ona pomoći, ali ubrzo zatim izbrisala je sve, čak i svoj nalog. Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ispričala je kako je Marković Palma 2011. godine u Jagodini, u prisustvu predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, podvodio devojke počasnom konzulu Srbije, profesoru Robertu Veraldiju. Ubrzo je stiglo pismo od Veraldija koji nije ni potvrdio ni demantovao njene navode, već je tražio “da se njegovo ime zaboravi”. Mića Jovanović, vlasnik Univerziteta Megatrend prvo je vrlo živopisno ispričao da su devojke zaista podvođene na zabavama koje je Palma priređivao i da za to ima dokaze i garantuje svojim životom. Za samo 48 sati Jovanović je potpuno promenio iskaz i javno se za izrečeno izvinio “gospodinu Palmi” i čak ga pokorno zamolio da mu oprosti i ponudio se za svedoka u njegovu korist. Njegov zajednički nastup sa Markovićem u studiju televizije sa nacionalnom frekvencijom i njegovo shishodljivo javno samoponižavanje i pokajanje, među najmučnijim su trenucima ove afere, podnošljivi jedino možda velikim ljubiteljima holivudskih mafijaških filmova.

Umesto da se svedoci i potencijalne žrtve i svi koji nešto znaju ohrabre da progovore kako bi se saznala istina, usledio je muk iz državnog vrha. Čak i oni koju su po prirodi posla morali da reaguju jer vode resore za ljudska i ženska prava reagovali su štiteći vlast i svoje privilegije ili nikako. Iako je priznala da je i ona pre nekoliko godina pozvana na Palminu, “bunga-bunga žurku”, danas premijerka Ana Brnabić izjavljuje da je spremna da odmah da iskaz “ako neko smatra da ima informacije o slučaju Palma, ali ih nema”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pak daje izjavu: “Biće jezivo ako je istina, a još jezivije ako nije.”

“Meni je to najstrašnije od svega što smo do sada čuli. Vi morate prvo da kažete da nijednoj devojčici, nijednoj ženi, nijednoj devojci ovakve stvari ne smeju da se događaju ni u jednom gradu ni u jednoj zemlji. To je prva rečenica koja je morala da bude izgovorena. Angažovaćemo sve institucije i organe da otkrijemo istinu. Umesto takve rečenice, čuli smo: ja nisam bio i jezivo je jer je Palma otac”, reagovala je Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije. 

“Mi kao društvo moramo žrtvama da uputimo jasan signal da će one u tom procesu biti zaštićene”, rekla je Hristina Piskulidis iz NVO Astra, “jer ako se to ne desi, rizikujemo da kao društvo pošaljemo poruku potencijalnim žrtvama da nada ne postoji”. I druge aktivistkinje protiv nasilja nad ženama ističu da u procesu ostvarivanja prava mnogi odustanu jer je taj proces mukotrpan, posebno u patrijarhalnom društvu gde je žena-žrtva stigmatizovana, gde posle prijave treba da živi u malom gradu, gde postoji duboko nerazumevanje fenomena nad ženama i seksualnog nasilja kao jednog od najtežih oblika nasilja, minimizovanje odgovornosti počionioca i prećutno ili direktno okrivljavanje žrtvava. Posebno “u ovom trenutku takve nadmoći koju optuženi ima, one mogu da budu u strahu za sopstveni život”, naglasila je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Nedavno je upravo jedna žrtva zbog straha i nepoverenja u sistem povukla svoje svedočenje protiv pedofila na moćnom položaju. Identitet tog moćnika javnost nije saznala, ali po navodima Igora Jurića, osnivača Fondacije Tijane Jurić i borca protiv pedofilije i nasilja nad decom, to ime je poznato ministru Nebojši Stefanoviću i tužilaštvu. Jurić je imao saznanja jer mu se obratio otac devojčice koju je zlostavljao moćni političar na vlasti i razgovarao je o tome sa Stefanovićem i tužilaštvom kao i o tome kako zaštititi žrtvu kada javno progovori, ali nažalost nije dobio odgovarajuću zaštitu za žrtvu. Danas se ministar Nebojša Stefanović toga ne seća i čak tvrdi da nikakvo ime nije spomenuto. Igor Jurić je ostao pri svojoj izjavi da je on Stefanoviću i tužilaštvu izneo sve što je znao, kao i da postoji zapisnik sa tog sastanka, a da mu je Stefanović rekao da taj mogući pedofil nije jedini i da postoji još jedno ime koje se pominjalo. Tako je Jurić nedavno svoje gostovanje u Utisku nedelje završio izjavom: “Ja imam potrebu sada da to javno izgovorim, a to je da nemam nikakve suicidalne misli, da ako završim u Dunavu da znate da nisam skočio sam, da znate da redovno proveravam svoj auto, da znate da nemam problema sa zdravljem i sa srcem i da znate da ako se nešto desi, da to nije bila moja namera”. U kakvoj to državi živimo u kojoj čovek koji se bori protiv pedofilije javno izjavljuje da se može desiti da zbog svojih aktivnosti bude ubijen? 

U Jagodini se Katarina Jokić, predstavnica jedine opozicije u poslednjih sedamnaest godina u ovom gradu i stranačka koleginica Marinike Tepić, vraća jedne večeri u svoj stan i zatiče razvaljenu bravu. Nadležna institucija – policija odlučuje nakon izlaženja na teren da se brava stana Katarine Jokić sama od sebe razvalila, to jest, da stan nije obijen. Iako slika brave, postavljena na internetu, govori više od hiljadu policijskih reči, jagodinska policija izdaje saopštenje u kome se mole svi da se suzdrže od korišćenja policije u dnevno političke obračune jer brava nije obijena. Saopštenje policijske uprave Jagodina, medijima prosleđuje Uprava grada Jagodine. Katarina Jokić izjavljuje da se u Jagodini uopšte ne oseća bezbedno, ali da to ne znači da neće nastaviti sa svojim aktivizmom.

Jagodina
Ovako to izgleda kad brava nije obijena (FOTO: Twitter)

Ali, nije Jokić jedina koja se u Jagodini ne oseća bezbedno. Bezbednosno je ugrožen i Dragan Marković Palma, kako on piše u svojoj krivičnoj prijavi koju ubrzo podnosi, ni manje ni više nego protiv zaštićenog svedoka koji javno nije otkrio identitet već ga je Palma isledio putem džempera i sata koji se vidi na snimku. Prvo pitanje je da li Palma ima pravo da se kao optuženi u slučaju bavi istraživačkim postupcima? A onda se nameće pitanje u kakvoj zemlji živimo kada optuženi za pedofiliju i podvođenje žena traži da se svedok koji je svedočio protiv njega kazni po zakonu jer mu je “ugrožena sigurnost”, jer on “targetira njegovu porodicu potencijalno nesagledivim posledicama”, jer je izazvao kod optuženog “opravdani strah za bezbednost, kako svoju tako i za bezbednost svoje porodice”. Zaštićeni svedok je odmah sutradan pozvan, ni manje ni više, nego direktno u jagodinsku policijsku stanicu na saslušanje, u istu stanicu u kojoj je saslušavana i Marinika Tepić, iako je predmet prebačen u javno tužilaštvo u Kraljevu. Marković je najavio da će tužiti i Mariniku Tepić, kojoj će to biti druga tužba iz Jagodine jer je su je već za “izazivanje panike i nereda” tužile 393 žene zaposlene u jagodinskoj javnoj upravi, koje su se organizovale se, našle advokata, napisale tužbu, ispotpisivale se i sve to u roku od jednog dana, a Palma je sve to uredno i na vreme najavio.

Posle tri sedmice od otvaranja teme o pedofiliji, podvođenju žena, potencijalnoj trgovini ženama i maloletnicama u Srbiji, u kojoj se pominje ime jednog od najmoćnijih ljudi u državi kao organizatora i korisnika i imena mnogih drugih uticajnih ljudi na državnim funkcijama, umesto pokretanja istrage, obezbeđivanja zaštite za svedoke i potencijalne žrtve i senzibilnog medijskog izveštavanja u korist potencijalnih žrtava sa ciljem da sa sazna istina i umesto angažovanja po službenoj dužnosti republičkog tužilaštva koje ima sva sredstva da sprovede postupak profesionalno i da zaštiti svedoke, imamo sada Markovića kao superstara, glasnijeg i viđenijeg nego ikad koji kao ranjena zver pokreće tužbe protiv svih redom: Marinike Tepić, zaštićenog svedoka i videćemo tek koga još. Istražni postupak protiv njega još nije ni pokrenut, u toku su tek predistražne radnje. 

Da stvar bude još gora, nezavisni mediji koji su objektivno izveštavali o ovoj temi, gube interesovanje, spremaju se polako izbori i u fokusu su druga dešavanja, a jagodinski lokalni mediji su pod potpunom vlašću i apsolutnom kontrolom Dragana Markovića Palme. Sa druge strane, režimski mediji ovih dana svom silinom kreću u obračunavanje ne samo sa potencijalnim žrtvama ovog slučaja, već i sa konkretnim žrtvama koje su javno prijavile druge moćne seksualne napasnike, jer je ovo več četvrta afera u Srbiji o seksualnom zlostavljanju koja je u kratkom vremenu otvorena. Za obračunavanje sa seksualnim zločincima mi smo kao društvo spremni, kaže Biljana Maletin, ali “to ne prate institucije jer mi nemamo državu. Imamo zarobljenu državu koja na to ne reaguje.” 

Kako će se dalje odvijati ova afera, niko ne zna, jer se licitra pre svega sa tim da li će državni vrh “pustiti Palmu niz vodu”. Dok je rad nezavisnih institucija, kada bi postojale, bio transparentan, predvidiv i određen zakonskim procedurama, mišljenje i stanje velikog vođe nije. Javnost tako priznaje, da umesto demokratskih i nezavisnih institucija, imamo samo velikog vođu i kako on kaže – tako će biti. Ako je to tako, Srbija je onda tek privatna država Aleksandra Vučića isto kao što je Jagodina privatni grad Dragana Markovića Palme.

Aleksandar Vučić
Srbija je tek privatna država Aleksandra Vučića isto kao što je Jagodina privatni grad Dragana Markovića Palme (FOTO: HINA/Denis Cerić)

Problem odlično sumira Tanja Ignjatović, koja nas podseća na to da smo još uvek u devedesetim godinama prošlog veka i da je stranka Dragana Markovića Palme i njegova moć proistekla iz tesne saradnje sa Željkom Ražnatovićem Arkanom: “Ovo nije Jagodina, ovo je slučaj Srbija. Ovaj će slučaj moći da se reši samo ako smo spremni da prihvatimo odgovornost za devedesete godine. Ono što je tada urađeno u temelju je ovoga što se nama dešava. Ovo je nama posledica onoga što je društvo zakopalo vezano za ratne zločine, za ratna silovanja, za profiterstvo. Nama se samo vratilo, ali nema više druge države gde je to moguće raditi, sada se to dešava u našoj državi. Ako smo spremni da kažemo: jeste, toga je bilo a oni su posledica jer su oni bili akteri te scene, onda možemo da rešimo ovaj slučaj”, zaključuje Tanja Ignjatović za kablovsku Televiziju N1 koja nažalost u Jagodini ne može da se prati.

Podsetimo i da se ove godine navršava tačno dvadeset godina od ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini koje ni do dandanas nije rasvetljeno i nisu otkrivene niti ubice ni nalogodavci. Pantić je izveštavao o korupciji, privrednom kriminalu i privatizacijama u Jagodini i Pomoravlju. Na zastrašivanja i ucene odgovarao je: „Ja radim svoj posao, vi radite svoj“. 

Možda bismo svi mogli da, umesto što kao papagaji ponavljamo naučeno, jer smo ucenjeni, uplašeni, neobavešteni, zbunjeni ili tek prilepljeni za svoje privilegije, počnemo da radimo svoj posao. Ma koliko bilo teško i bolno, možda je trenutak da počnemo da govorimo. Možda bismo mogli kao pojedinci da ne dozvoljavamo da se od naših institucija pravi sprdnja jer ni institucije “nisu božije i Palmine” i njemu sličnih, već naše. Možda je konačno došao trenutak da izbacimo konjsku glavu koja nam truli u krevetu trideset godina, a ne da taj posao ostavljamo našoj deci. Čini se da za Srbiju sada nema prečeg posla.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube