RAZBIJANJE STEREOTIPA: Udruga RODA objavila film koji će uzrujati homofobni dio Hrvatske

I.F.

23. ožujka 2017.

RAZBIJANJE STEREOTIPA: Udruga RODA objavila film koji će uzrujati homofobni dio Hrvatske

Udruga Roditelji u akciji – Roda danas je predstavila svoju prvu slikovnicu i animirani film „Naše obitelji“, koji će, ne sumnjamo, naići na osudu dijela hrvatske javnosti, napose onog homofobnog.

Filmić od minutu i pol nastao je u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece iz različitih obitelji za tolerantno društvo, projekt kojeg su financirali Europska unija i, dijelom, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provodi Udruga RODA u partnerstvu s udrugama ADOPTA - Udrugom za potporu posvajanju i LET - Udrugom za unapređenje kvalitete življenja te u suradnji s udrugom Zagreb Pride. 

U tih minutu i pol se na način prilagođen djeci, kroz formu simpatične animacije, zapravo govori o ljubavi u obitelji, bez obzira čine li obitelj, među ostalim, dvije mame ili dvojica tata, koliko god se to nekome ne sviđalo.

„Iznimno smo ponosne na slikovnicu i animirani film jer na topao i prijateljski način promoviraju različitosti u društvu koje nas obogaćuju. Željele smo pokazati da su sve obitelji, bez obzira na svoj oblik, broj, spol ili rod članova, najbolje i najsigurnije mjesto za odrastanje djeteta jer je obitelj mjesto gdje pripadamo koliko god različita ona bila“, rekla je Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA, inače voditeljica projekta Kaleidoskop. 

„Naše obitelji“ posebno će postati vidljiv kada se uskoro počne emitirati na Hrvatskoj radioteleviziji, kada će se mnogi konzervativac zgroziti nad njim i nad javnom televizijom koja uopće pristaje emitirati takav sadržaj. Ilustracije i u slikovnici i u animiranom filmu potpisuje tvrtka Igubuka, gdje su za ovakve stvari zaduženi Ivana Guljašević i Bruno Kuman. Glazbu je napravio Konrad Lovrenčić, basist poznat po svome doprinosu u Kriesu i Elementalu, dok su Leda Lovrenčić, Laura Đurović, Patrik Đurović i Ana Kuman posudili svoje glasove dječjim likovima. Iza glasa leptira, koji je i glavni lik „Naše obitelji“, skriva se Dubravko Sidor, legendarni glas naratora iz animiranih filmova o profesoru Baltazaru.

„Nadamo se da će film, zajedno sa slikovnicom, pridonijeti tome da uključuje, a ne isključuje sve one obitelji koje se razlikuju od stereotipa koji nam se nameće kroz različite sadržaje“, poručila je Mrzić Jagatić. Kako će Hrvatska, u kojoj u zadnje vrijeme rastu konzervativne tendencije, što uključuje i osudu prema drugačijima, primiti ovakvu poruku, bit će jasno već uskoro.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"