PLATFORMA 112: Izmišljeni termin rodne ideologije služi kao Baba Roga za plašenje roditelja i djece

J.S.

5. travnja 2016.

PLATFORMA 112: Izmišljeni termin rodne ideologije služi kao Baba Roga za plašenje roditelja i djece

"Sve je očitije kako je vrlo glasna i napadačka, a neutemeljena kritika usmjerena izravno i na osobe koje su sudjelovale u kreiranju prijedloga kurikularne reforme zapravo agresivna borba za političku moć desnih radikala, pri čemu su u cijelosti zanemarena dječja prava i dobrobit djece", upozorila je  Sanja Sarnavka na današnjoj konferenciji za novinare Platforme 112 pod nazivom "Rodna ideologija - Baba Roga za plašenje roditelja i djece".

Kako je istaknula, povod za konferenciju za novinare napadi su ultrakonzervativnih snaga koje cijelo vrijeme prigovaraju obrazovnoj reformi da je preliberalna, a tzv. rodna ideologija postala je Baba Roga kojom se plaši roditelje iako taj termin uopće ne postoji i u potpunosti je netočan. "Ta mala i izuzetno moćna skupina uspjela je prestrašiti sastavljače kurikuluma. Ni s time nisu zadovoljni već i dalje agresivno napadaju i to pojedine osobe i institucije s neuvjerljivim argumentima", kazala je Sarnavka. 

Sarnavka upozorava da je prijedlog kurikuluma izuzetno konzervativan, pogotovo kad je riječ o ljudskim pravima te da se koristi samo termin ravnopravnost spolova dok se termin rod uopće ne upotrebljava iako je nužan kako bi se teorijski moglo raspravljati o nekim situacijama u kojima se kao društvo nalazimo. Isto tako, u prijedlogu reforme uopće nema spomena LGBT osoba i njihovih prava, što po njoj pokazuje da je ova ultrakonzervativna skupina uspjela toliko prestrašiti sastavljače prijedloga da tom pitanju pristupaju s ogromnim strahom. 

Nataša Bijelić iz CESI-ja istaknula je da je seksualnost u kurikulumima minimalno zastupljena i to na veoma konzervativan način, dok je naglasak stavljen na odgovorno spolno ponašanje, spolno prenosive bolesti i upotrebu zaštite. Ovakav jednodimenzionalan pristup, naglašava, isključuje druge dimenzije seksualnosti kao što je psihološka i socio-kulturna te zanemaruje bitne aspekte kao što su vrijednosti, stavovi, osjećaji te važne vještine - komunikaciju i donošenje odluke.

"Očigledno je da je prešućivanje ovih tema u kurikulumu posljedica popuštanja tim isključivim radikalno konzervativnim udrugama i političkim strankama koje koriste svoj trenutni politički utjecaj", ustvrdila je.

Bijelić je istaknula da "čak i pretjerani kompromisi u izradi kurikuluma, vidljivi u izbjegavanju spominjanja termina rod i dalje ne uspijevaju zadovoljiti te radikalne krugove i konzervativni prijedlog kurikuluma koji proglašavaju previše liberalnim".

"Kategorija roda nam je ključna analitička kategorija koja služi u analizi odnosa moći, neravnopravnosti i diskriminacije i izbacila se namjerno zbog izmišljenog pojma rodne ideologije koji je čista manipulacija, alat za zastrašivanje koji je izmislila Katolička crkva prije dvadesetak godina, a odnedavno se počeo koristiti u Hrvatskoj istovremeno s neokonzervativnim organiziranjima i mobilizacijama. Ne radi se ni o kakvoj ideologiji nego o jednom korpusu akademskog znanja odnosno teoriji u društvenim znanostima", istaknula je Bijelić. 

I dalje se zanemaruje dobrobit djece i njihovo pravo na točne informacije primjerene uzrastu i potrebama. "Škola mora biti mjesto gdje će mladi dobiti prave i cjelovite informacije, prikrivanje i iskrivljavanje informacija ne smije biti dio obrazovnog sustava", zaključila je.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: libela.org

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".