GRAĐANSKA HRABROST: Fotoreporter rastjerao tinejdžere koji su usred Zagreba napali tamnoputog dječaka

A. B.

8. kolovoza 2015.

GRAĐANSKA HRABROST: Fotoreporter rastjerao tinejdžere koji su usred Zagreba napali tamnoputog dječaka

Iskusni fotoreporter Nikola Šolić naišao je na glavnom zagrebačkom trgu, u petak poslijepodne, na skupinu dječaka, čiji su ga postupci do te mjere zgrozili da je morao reagirati. Kako opisuje uz njihovu fotografiju, slučajno snimljenu prilikom izrade panorame trga, petorica tinejdžera, ne starijih od 15 godina, iz čista je mira počelo terorizirati jednog dječaka iz skupine njihovih vršnjaka, za koje Šolić pretpostavlja da su turisti iz Velike Britanije. Golobradi „domaćini“ okomili su se na njega samo zato jer je imao tamnu boju kože. Dok mladim turistima koji su mirno sjedili na trgu nije bilo jasno što se događa, nasilnici su prijeteći vikali prema tamnoputom klincu.

„Nitko od lokalnih zombija ne reagira. Pogledam okolo, a policije po običaju nema“, opisuje Šolić, objašnjavajući kako nije izdržao da ne reagira.

„Samo sam ih upitao što to rade, kazao im da su to turisti i da od njih ova zemlja živi, jer drugo ništa ne proizvodi i da nemaju pravo da maltretiraju ikoga, naročito ne nekoga druge rase“, prepričava fotoreporter. Međutim, skupina maloljetnika rasističkih navada nije ostala dužna nakon ove lekcije. 

„Nema on što nas gledat“, odgovorili su mu, rekavši da će dječaka „sad razbit“. 

„E, onda mi je pukao film. Ja imam 58, ne mogu tući djecu od 15 pa ih pitam: 'A gdje su vam očevi? Nema smisla da vas ja tučem, idite odmah doma.' Ali, ovi klinci k'o da ih je Göbbels odgajao, kažu: 'Ti si neki četnik'", navodi Šolić na svom Facebook profilu. Zgrožen ovakvim rezoniranjem djece, počeo je vikati na njih dok nisu pobjegli u smjeru Gradske kavane. 

„Nije da na trgu nije bilo drugih ljudi, Hrvata, Hrvatina. Svi su gledali u pod. Policije, naravno, ni od korova. Jedino mi je jedan (vjerojatno student) prišao i pružio ruku, uz ispriku što on nije imao hrabrosti reagirati. Potpuno ga razumijem. Naravno, zahvalili su mi sa svojim 'thank you' i ovi klinci, što su slučajno, kao svoju turističku destinaciju izabrali ovu nedođiju“, piše Šolić, tvrdeći da krivnju za ovakve slučajeve osim lošeg odgoja, snosi i loš školski sustav.

Poznati fotoreporter završno napominje: „Ne možeš biti turistička destinacija, a odgajati djecu kao rasiste, nacionaliste, šoviniste, idiote koji misle da su posebni, naročito ako su u čoporu. Stoga, zaista bih volio upoznati ćaće ove djece".

Njegova objava na Facebooku u manje od 24 sata podijeljena je preko 2.500 puta. Izazvala je salvu reakcija, u kojoj je većina osuđivala roditelje, što je prvo što će i dječji psiholozi reći - za rasizam je zaslužan odgoj kod kuće, ali i u školi. Psychological Science rasizam u kasnijoj životnoj dobi povezuju s nižom inteligencijom. Naime, Gordon Hodson sa Sveučilišta Brock u Ontariju tvrdi da djeca s nižim kvocijentom inteligencije u zrelijoj dobi češće razvijaju predrasude. To se nerijetko može prenijeti i na djecu, koja poput one u Hrvatskoj, na žalost, nema priliku educirati se kroz građanski odgoj.

Daniel Mackler, američki redatelj dokumentarnih filmova o temama iz područja mentalnog zdravlja, navodi da bi se uzrok rasizmu kod djece mogao tražiti u traumama iz djetinjstva, koje mogu nositi različite posljedice: od osjećaja potištenosti do depresije, raznih psihoza, konfuzije, nesretnih veza, pa sve do toga da pojedinci usvajaju zlostavljačko ponašanje i primjenjuju ga na svoju djecu.

"Neka djeca završe i u ovisnostima. A na razini društva te posljedice možemo prepoznati i u našem nemarnom odnosu prema okolišu, odnosno njegovu masovnom zagađenju. Ljudi koji nisu bili traumatizirani nikada neće poželjeti ubiti drugu osobu, niti će biti opterećeni rasizmom, seksizmom ili homofobijom. Te silne navale bijesa i mržnje izlaze iz njih jer nisu prošli kroz proces iscjeljivanja", naveo je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nikola Šolić/Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".