MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Dodijeljene nagrade Oboji svijet!

I.M.

16. studenog 2015.

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Dodijeljene nagrade Oboji svijet!

Povodom Međunarodnog dana tolerancije Forum za slobodu odgoja održao je danas u zagrebačkom Kazalištu Trešnja svečanu dodjelu nagrada „Oboji svijet!“ na kojoj su učenici i učenice govorili o toleranciji, nenasilju, jednakosti, kao i aktualnim događanjima u društvu, poput izbjegličke krize.

Od preko 560 kreativnih radova, koje je izradilo više od 1.600 učenika i učenica iz 19 županija cijele Hrvatske, Forum je odabrao tri rada koja su nagradili. To su učenici/autori/ce Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno, učenica 7. razreda Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva te učenica 4. razreda Škole likovnih umjetnosti Split. A ostali radovi izloženi su na današnjem događaju. Popis radova može se pronaći ovdje.

„Kreativnost i inovativnost djece i mladih važno je promicati već u vrtiću i školi, a ovakvi projekti razvijaju i njihove socijalne vještine te aktivnu uključenost u izgradnju boljeg društva“, izjavila je Ana Munivrana, voditeljica programa "Medijacija". Napomenula je također kako djeca imaju svoj stav, svoje mišljenje, svoje ideje i da to u osnovi predstavlja srž svih programa koje se provode u Forumu.

Ove godine organizatori su istaknuli kako se “Europa i cijeli svijet suočavaju sa sve većim strahom, porastom nasilja, terorizmom, s izbjegličkom i humanitarnom krizom”. Smatraju da zajednički život u kompleksnom suvremenom društvu može dovesti do nedostatka tolerancije prema drugima i drugačijima.

Forum za slobodu odgoja
"Zajedno smo jači" - poručuju klinci (FOTO: Facebook/Forum za slobodu odgoja)

“Ove godine, Međunarodni dan tolerancije nije samo jedan u nizu dana kada treba pokazati snošljivost prema drugima, već on mora biti nešto što ćemo imati na umu svakog dana”, objašnjavaju organizatori. Ovom prilikom također su upozorili da su vrijednosti kao što su tolerancija i suradnja, zajedno s nepokolebljivim zalaganjem za mir u cijelom svijetu jedini način da živimo zajedno, bez ratova i mržnje. Upravo su vrijednosti te koje je potrebno svakodnevno živjeti, o njima sustavno učiti i u skladu s njima djelovati. A baš u toj pedagoškoj funkciji u Forumu za slobodu odgoja vide važnost obilježavanja dana tolerancije.

Dodali su i kako su ih kreacije učenika iznenadile, ali i dirnule, nasmijale, rastužile, zamislile, oduševile, a što je izuzetno važno - i još jednom pokazale kako su djeca svjesna svijeta u kojem živimo te kako, za razliku od odraslih, nude originalna rješenja za mnoge problema i izazove, uz svoju viziju tolerantnije i pravednije budućnosti.

“Ove godine posebno su se istaknuli radovi vezani uz izbjegličku krizu, gdje su djeca i mladi izrazili iskreni apel za solidarnošću i humanošću te suosjećanje prema onima kojima su sigurnost i prihvaćenost ovog trenutka najpotrebniji”, rekli su u Forumu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Forum za slobodu odgoja

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".