BLAGDAN ATEISTA I AGNOSTIKA: U zagrebačkom Spunku i večeras proslava Festivusa

A.B.

29. prosinca 2015.

BLAGDAN ATEISTA I AGNOSTIKA: U zagrebačkom Spunku i večeras proslava Festivusa

Iako je European Best Destinations izabrao Zagreb za najbolji adventski grad ove godine u Europi, u njemu se već godinama polako stvara paralelna tradicija, koja ne uključuje ni bor ni jaslice niti zvijezdu repaticu. Ali uključuje tulum povodom Festivusa - blagdana "za sve ostale"! Iako se najavljuje obilježavanje ovog ne-blagdana i u drugim gradovima, centralna proslava događa se u zagrebačkom klubu Spunk, u podnožju Nacionalne sveučilišne biblioteke. Prošle je godine to bilo opušteno druženje i nije bilo ni traga militantnim, agresivnim, krvožednim antiteistima, a udruge koje organiziraju ovaj događaj nadaju se da će biti mirno i ove godine.

Festivus u Zagrebu će se održati večeras u prostoru Spunka od 20 sati, a u isto vrijeme počinje i proslava istoga u splitskom Circusu. I ove godine uzvanici će moći dobiti primjerak sekularnog kalendara, koji će, za razliku od prošle godine, kada je naslovni junak bio Stjepan Radić, nositi lik neponovljivog Nikole Tesle. Ove godine tu su i naljepnice za nalijepiti na vrata doma.

"Samo veliki ljudi. Koji su stvarno postojali. Samo veliki događaji, koji su se stvarno dogodili. Rađanje ideja znanja, a ne zabluda, ljudi radi kojih je svijet bolje mjesto, a ne srednjovjekovna gubava pustinja... sve to na jednom mjestu - ovog puta - NAŠEM kalendaru!", poručuju ateisti i agnostici.

Organizatori su Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Ateisti i agnostici Hrvatske, Inicijativa Nisam Vjernik, Udruga Protagora i Udruga LiberOs, koje putem ovog neformalnog druženja revidiraju što je učinjeno u prošloj godini po pitanju sekularizacije Hrvatskog društva i što se još može napraviti. 

"Vrijeme je za druženje, kraj godine je idealan za 'podvlačenje crte' i osmišljavanje ciljeva za sljedećih 12 mjeseci. Vođeni tom idejom, odlučili smo organizirati druženje, neku vrstu NE-blagdanskog tuluma. Taj naš 'FESTIVUS! 4 the rest of us!' smo zamislili kao opušteno druženje ateista, agnostika i općenito ireligioznih osoba koje dijele slične stavove i podržavaju aktivizam udruga i inicijativa koje promiču sekularizam. Iskoristili bismo tu priliku da se osvrnemo na proteklu godinu, malo rezimiramo što smo i gdje smo te kakvi su nam planovi za narednu godinu. Planirali smo i kutiju za prijedloge pa pozivamo sve koji dođu da daju svoj doprinos zajedničkom cilju i na taj način", navode u pozivu. 


Heroji sekularnog svijeta koje je moguće nalijepiti na vrata doma (FOTO: Facebook/Sekularni kalendar)

FESTIVUS je, ukratko, NE-blagadski party kojeg karakterizira tradicionalni neokićeni aluminijski stup, obraćanje poznanicima i prijateljima kritikom njihovih djela i ponašanja u protekloj godini, raspravom o lako objašnjivim događajima tj, Čudima Festivusa – jednostavno, opušteno, onako kako sve zapravo i jeste – ljudski i životno, navode u pozivu.

Pozivaju sve agnostike, ateiste, ireligiozne osobe, one koje će to tek postati, ali i sve ostale dobronamjerne goste da se pridruže Festivus tulumu, s tim da nije isključena organizacija ove fešte i u drugim gradovima.

"Bitno je da se naše akcije nastave jer je i više nego očito kako je o sekularnosti potrebno govoriti, a kako bi ista prestala biti mrtvo slovo na ustavnom papiru", navode uz poziv za donacije na Protagorin račun do 31. prosinca (IBAN HR7223600001101900450, SWIFT code ZABAHR2X, OIB 12758248829, Adresa: Božidara Adžije 22/2, Zagreb). Pod opis plaćanja može se navesti vlastito ime i prezime i obaveznu napomenu "FESTIVUS".

Naime, ove se organizacije, za razliku od teza iz crkvenih krugova, financiraju donacijama ili opstaju zahvaljujući entuzijazmu građana zainteresiranih za promicanje sekularnog društva.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Sekularni kalendar