ZA DAN ZAŠTITE OKOLIŠA: Drugi Festival ponovne uporabe - Reuse

Lupiga.Com

4. lipnja 2024.

ZA DAN ZAŠTITE OKOLIŠA: Drugi Festival ponovne uporabe - Reuse

Na Svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Zelena akcija će upriličiti drugi po redu Festival ponovne uporabe - Reuse festival. Ova manifestacija se održava u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj gdje od srijede do petka možete, između ostaloga, popraviti kakav manji kućanski aparat, razmijeniti odjeću, izraditi višekratnu foliju za pakiranje hrane i još štošta drugo. 

Osim gore navedenih aktivnosti, iz Zelene akcije najavljuju izložbu lokalno proizvedenih rukotvorina, ali i edukacije o problematici brze mode. Naime, modna industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša, a nerijetko se upravo u odjeći nalazi plastika koja pranjem odlazi u mora i oceane iz kojih se vraća na stol, a potom odlazi u ljudski organizam.

OPOMENA RUDIJA SUPEKA: "Idemo li u katastrofu ili u Treću revoluciju?"

NEOBIČNA MODNA REVIJA: Stanje neodrživo, revija održiva

POGODOVANJE PRIVATNIM INTERESIMA: „Pod utjecaj lobija potpali su zastupnici svih ideologija“

Upravo je životni ciklus tekstila tema društvene igre „Tekstil RASPETLJAN” kojom Zelena akcija, u suradnji s Udrugom za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), sutra u 17 sati otvara Festival ponovne uporabe. Kroz igru ćete saznati na koji način tekstilna industrija utječe na nas i okoliš te koje su alternative razularenom šopingu. Ukratko, alternative nema. Kupujte što manje, mijenjajte što više.

No, da se vratimo na spomenutu mikroplastiku u vidu dosta svježe vijesti koja kaže kako su prije mjesec dana istraživači sa američkog Sveučilišta New Mexico otkrili mikroplastiku u testisima pola tuceta muškaraca te pedesetak pasa. A dobar dio od stotinjak milijuna procijenjenih tona mikroplastike što pluta svjetskim morima i oceanima, kako već rekosmo, dolazi upravo od tekstilne industrije. 

bilo
Da bi krugoval opet radio (FOTO: Zelena akcija)

Povodom Mjeseca ponosa, organizatori najavljuju i posebno izdanje Swap partyja koji se odvija odmah nakon radionice. Osim promicanja svijesti o ekonomskoj i okolišnoj pravdi, na ovaj način Zelena akcija izražava solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i društvenom borbom neodvojivoj od borbe za pravedniju ekonomiju i ambijent.

„Uz cilj promocije i izgradnje zajednice oko kulture ponovne uporabe, specifični cilj ovog puta je, u duhu ekofeminizma i solidarnosti, stvaranje sigurnijeg prostora, razbijanje binarnosti i stereotipa, povećanje vidljivosti ženskog/queer modnog izričaja i osnaživanje veza između okolišnog i LGBTIQ+ aktivizma. Posebno događanje samo za LGBTIQ+ zajednicu pruža priliku razmjene specifičnih stvari koje trans osobe mogu zatrebati, a cjenovno su nepristupačne, poput perika ili bindera”, poručuje Marko Košak iz Zelene akcije.

Drugi dan Reuse festival uglavnom, u četvrtak, usredotočen je na omiljeno gradsko prijevozno sredstvo. Naime, već od 14 sati počinje radionica krpanja guma na biciklu nakon koje će svaki laik postati ekspert za rupe na gumama s kakvima se biciklisti najčešće susreću. Već do 17 sati otvaraju se vrata radionice kada počinje slavna Biciklopopravljaona, jedna od prvih aktivnosti koje su se u prostorima Zelene akcije latili. Obzirom na godine iskustva, svaki volonter spreman je na bilo kakav izazov koji pred njega postavite. Ne postoji nefunkcionalan dio dvokolice, trokolice ili mehaničkog romobila koji se tamo nije popravio. 

program
Tek drugi festival, a već tri dana programa (FOTO: Zelena akcija)

Petak je posljednji dan festivala na kojem ćete imati priliku naviti staru lampu ili popraviti sat iz dječje sobe. Osim što ćete uštedjeti, uz pomoć volontera vlastitim rukama možete oživjeti već prežaljeni komad namještaja ili omiljeni aparat. Istovremeno s popravcima kućanskih aparata odvija se i radionica izrade voskomota. Upućeni će odmah prepoznati ekonomičnu kućnu potrepštinu bez koje ne mogu. Naime, riječ je o foliji iz kućne izrade. Osim što je možete izraditi i sa malim dijetetom, istom tom djetetu u nju možete zamotati i sendvič. Lako se pere, a niti se troši niti košta kao plastična folija iz dućana, niti ne ostavljaju takav trag u okolišu poput njih. 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se od 1973. godine nakon što je godinu ranije 5. lipnja odabran na Štokholmskoj konferenciji o okolišu koja je problematizirala integraciju čovjekove interakcije s okolišem. Svjetski dan zaštite okoliša Ujedinjenim narodima služi kao glavna platforma za podizanje svijesti o prijetnji ekosistemu. Prema podacima UN-a, do 40 posto površine planete prolazi kroz fazu degradacije što utječe na polovinu svjetskog stanovništva. Od 2000. godine broj i trajanje suša povećao se 29 posto i do 2050. godine stručnjaci procjenjuju da bi mogle utjecati na gotovo tri četvrtine stanovnika planete. Ove godine UN posebnu pažnju usmjerava na poboljšanje ekosustava poticanjem pošumljavanja i očuvanja izvora vode.

Detaljni program Drugog festivala ponovne uporabe možete pogledati na ovoj poveznici

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.