„VRSNI ZNANSTVENIK“ U DOBROM DRUŠTVU: Toplo nasmiješeni Roman Leljak uz poglavnika Antu Pavelića

I.F.

25. rujna 2017.

„VRSNI ZNANSTVENIK“ U DOBROM DRUŠTVU: Toplo nasmiješeni Roman Leljak uz poglavnika Antu Pavelića

Roman Leljak vrsni je „istraživač“, slovenski „povjesničar“, „stručnjak“ kojeg je MOST doveo u Hrvatski sabor kako bi se s njime konzultirali po pitanju građe Hrvatskog državnog arhiva, a Hrvatska ga radiotelevizija dovodila u elitne termine predstavljajući ga kao „vrsnog znanstvenika“. Svim su ga silama, dakle, željeli plasirati u mainstream, kao elokventnu osobu koja će hrvatskim građanima prezentirati „istinitu povijest“. Godinama Leljak zarađuje prodajući revizionističke teze hrvatskoj ekstremnoj desnici, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, drži predavanja i „obrazuje“. Evo ga sada toplo nasmiješenog pored biste poglavnika Ante Pavelića.

Fotografija je snimljena u Australiji, u Hrvatskom domu u Melbourneu. „Objektivni slovenski stručnjak“ nalazi se u društvu s Mirom Žanićem i Dragom Maligecom. Žanić na svom Facebook profilu stavlja fotografije nadzornika jasenovačkog logora, Vjekoslava Luburića, i zapovjednika Crne legije, Jure Francetića, slavi 10. travnja, voli Thompsona, ide redovito u crkvu i pozdravlja sa „Za dom spremni“. Drago Maligec također voli slične stvari pa se tako slika s ustaškom kapom, iz Australije poziva da se objesi saborskog zastupnika Milorada Pupovca, a 2014. godine je organizirao prosvjed protiv dolaska tadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Australiju. 

RAZBIJANJE MITOVA: Tvornica laži Romana Leljaka

Leljak je u nedjelju u Melbourneu održao predavanje na temu „Djelovanje UDBE u Australiji – metodologija rada“, prikazao svoj dokumentarni „film“ pod nazivom „Maribor - najveće stratište Hrvata“ te održao promociju svoje knjige „Huda jama“, a boravak u Australiji iskoristio je kako bi napravio intervju s lokalnim poduzetnikom hrvatskog porijekla, koji će biti emitiran u televizijskoj „emisiji“ Bujica. Petak i subotu Leljak je proveo istim poslom u Sydneyu, a već sljedećeg tjedna gostuje u Kanadi.

Roman Leljak
Leljak u dobrom društvu (FOTO: Facebook/Domovina)

O kakvom se „stručnjaku“ radi i kakve sve krivotvorine plasira najbolje je objasnio povjesničar Milan Radanović (vidi link), dok je Tvrtko Jakovina sa zagrebačkog Filozofskog Fakulteta otvoreno izjavio da Leljak laže i da se referira na nepostojeće podatke. Uostalom, ako je nekoga začudilo slikanje pored Pavelićeve biste, treba reći da se radi o osobi koja ustaške simbole predstavlja kao „duh hrvatstva“ te izjednačuje antifašiste i naciste. Vrijedi spomenuti i nekoliko detalja iz njegove biografije. 

Ono što propušta navesti hrvatska Wikipedia, ispravila je slovenska varijanta, gdje se, dakle, ističe ono što su Hrvati prešutjeli - njegovu kriminalnu povijest. Naime, Leljak je još 1989. godine optužen za krađu određenog novčanog iznosa, krađu tehničke opreme i nezakonito snimanje te je osuđen na 14 mjeseci zatvora. Navodi se i kako je 2005. godine proglašen krivim za prijevaru s početka devedesetih te također osuđen na kaznu zatvora. Nakon godina izbjegavanja kazne, 2008. godine je ipak završio iza rešetaka. Osuđen je i 2007. godine zbog pronevjere oko milijun eura u Avto Ideal, tvrtki koja je prodavala automobila na leasing. 

Nakon što ga je početkom godine MOST doveo u Hrvatski sabor, nekoliko medija pojasnilo je svojoj publici tko je zapravo Leljak, na što se on silno uvrijedio te otišavši iz Hrvatske poručio da se u nju više ne vraća. No, od tada je u Hrvatskoj viđen nekoliko puta, između ostalog na prosvjedu za preimenovanje zagrebačkog Trga maršala Tita gdje je bio jedan od govornika. Njegove govore vole prenositi „portali“ poput narod.hr ili proustaške Slobode.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Domovina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"