STRAH OD GAZDE: Jutarnji list uklonio tekst u kojem se spominje film o Ivici Todoriću

Ivor Fuka/Ivan Kegelj

21. rujna 2016.

STRAH OD GAZDE: Jutarnji list uklonio tekst u kojem se spominje film o Ivici Todoriću

O nekim stvarima u hrvatskim se medijima jednostavno ne smije pisati. Jedna od njih svakako je koncern Agrokor, odnosno njegov vlasnik Ivica Todorić. Zašto je to tako Lupiga je detaljno objasnila u prošlogodišnjem tekstu u kojem se, među ostalim, navodi kako se u Hrvatskoj često provode ankete o razini slobode novinarstva, iako se pravo stanje može utvrditi odgovorom na samo jedno pitanje – smijete li objaviti negativno intoniran tekst o Todoriću.

SUMRAK NOVINARSKE SLOBODE: Smijete li objaviti tekst o Ivici Todoriću?

FILM O DINASTIJI TODORIĆ: Kako se u Hrvatskoj postaje gazda

Da je uistinu tako pokazuje i uredništvo Jutarnjeg lista koje je sa svojih internetskih stranica potpuno uklonilo objavljeni tekst u kojem se govori o filmu „Gazda“, zanimljivoj priči u kojoj se kroz redateljevu obiteljsku vizuru tematizira i Ivicu Todorića, a koja se reklamira pod sloganom „ovo nije film o Ivici Todoriću“. Naime, tekst je u ponedjeljak objavljen u rubrici kultura na web stranici Jutarnjeg lista, a u njemu se govori kako je „najveći kinoprikazivač u Hrvatskoj“ (nije slučajno da se ne navodi o kojoj se to tvrtki radi) odbio prikazivanje „Gazde“, redatelja Darija Juričana, unatoč tome što je ovaj dokumentarac tijekom motovunske projekcije naišao na vrlo dobar prijem pa je stoga ekipa filma objavila prijavnicu na kojoj se mjesta bez kina mogu prijaviti za projekciju filma.

Agrokor - Ivica Todorić
Nedodirljivo carstvo (FOTO: Lupiga.Com)

Tekst s naslovom „Suočeni s odbijanjem kino-distribucije, ekipa filma poziva sva mjesta bez kina da se prijave za projekciju“ na Jutarnjem je preživio jedva jedan dan, tako da se već u utorak klikom na link spornog teksta pojavljivala obavijest kako tražena stranica ne postoji te se putnika namjernika upućivalo da se vrati na naslovnicu Jutarnjeg lista, kojeg izdaje tvrtka Hanza media u vlasništvu odvjetnika Marijana Hanžekovića, još jedne osobe o kojoj, spomenimo to, u Hrvatskoj nije preporučivo pisati. Međutim, cenzori iz Jutarnjeg zaboravili su na visoku tehnologiju, jer Internet danas ne zaboravlja, tako da je tekst moguće naći preko Google webcachea, a o njegovoj objavi svjedoči i niz drugih internetskih stranica poput gosuckera.

Zanimljivi slučaj da je netko uopće u komercijalne medije koji žive od oglašivača, među kojima je svakako najjači oglašivač Agrokor, pokušao ubaciti „Gazdu“, komentirala je i filmska ekipa na Facebook stranici filma.

Jutarnji list - cenzura
Od interneta se više ništa ne može sakriti - dokaz da je tekst bio objavljen (SCREENSHOT: webcache.googleusercontent.com)

„Upravo je takva cenzura bila jedan od motiva da snimimo film. Cijelo jedno poglavlje filma, pod nazivom Strah, posvećeno je tome kako Gazda kontrolira medije i distribuciju tiska, manipulira strahovima vlastitih radnika, uhljebljuje zaslužnu ekipu u svom Gazdinstvu“, poručili su, objasnivši da se pod „najvećim hrvatskim lancem kina“ koji je odbio distribuciju, misli na onaj u kojem se mala „Voda s porukom“ prodaje za 15 kuna, a poznato je i tko je vlasnik „Vode s porukom“. Na koncu su na Facebooku za sve one iz mjesta bez kina, a koji su na Jutarnjem naišli na obavijest „Stranica koju ste tražili ne postoji“, a željeli bi pogledati „Gazdu“ ponovno objavili link na prijavnicu. Ekipa filma posjeduje mali projektor i mobilno platno tako da projekciju mogu osigurati i u vašem domu, ukoliko ste vlasnik neke malo veće prostorije, uz nužnu struju i uvjet da je broj gledatelja najmanje 20. 

Inače, kako smo već pisali nakon što smo „Gazdu“ pogledali ovog srpnja na novinarskoj projekciji, na kojoj se, s obzirom da se o Todoriću ne smije pisati, okupio tek zanemariv broj novinara, film je rađen tri godine. Juričan čiji je otac Todorićev vršnjak i veći je dio radnog vijeka proveo u Unikonzumu, pokušao je za potrebe filma napraviti intervju i s Ivicom Todorićem, ali je odbijen. Nedavno je ekipa „Gazde“ poslala šefu Agrokora i pozivnicu da svojim dolaskom uveliča premijeru filma koja će se održati u zagrebačkom kinu Europa 4. listopada, ali ne sumnjamo da do tog „uveličavanja“ neće doći.

Nakon očekivanog bojkota na više razina ekipa filma će proboj do javnosti kojoj želi detaljno objasniti kako se u Hrvatskoj postaje gazda, tražiti putem već spomenute prijavnice. Naime, već su počeli formirati kino fond kako bi film u vlastitoj distribuciji i preko neovisne kino mreže mogli prikazati i tamo gdje nema kina koja bi ga željela prikazati, a u planu je i istoimena knjiga. Tu će knjigu, obećali su, pokloniti svakoj knjižnici u Gradu Zagrebu, a pokušat će to učiniti i sa svim ostalim knjižnicama u zemlji.

Do premijere filma stoga traje i crowdfunding kampanja za cijeli projekt – film, kino distribucija i knjiga. Jasno je tko neće pripomoći.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot